Illustrasjonsfoto

Mapei med tre store forskningskontrakter

Mapei har de siste månedene inngått tre nye store forskningskontrakter i samarbeid med Sintef, NTNU og industripartnere som Heidelberg Cement Nord-Europa og Aker Kværner.

Målet med prosjektene er å redusere CO2-utslipp fra sementproduksjon, forbedre tunnelsikkerhet og forbedre frostbestandig betong til bruk innen olje og gassektoren i arktisk og sub-arktisk klima.

LAVKARBSEM (Lavkarbonsement)
Heidelberg Cement Nord-Europa har en visjon om at selskapets produkter skal ha null CO2-utslipp innen 2030. Sement er bindemiddelet i betong og fordelene med betong er mange. I et miljø- og bærekraftperspektiv står verdens sementindustri for omkring fem prosent av menneskeskapte CO 2 utslipp. For å oppnå nullutslipp vil Heidelberg Cement Nord-Europa blant annet utvikle innovative sementer med lavere karbonavtrykk der de erstatter karbonintensivt klinker med andre materialer. Totalbudsjettet er 21,6 millioner kroner over fire år.

TIGHT (True Improvement in Grouting High pressure Technology for tunneling)
Puttjern over Romeriksporten ble tømt da jernbanetunnelen ble bygd i 1997. Taket i Hankleivtunnelen raste ned i 2007. Slike ulykker har satt fokus på sikkerhet tunneler i et 100-årsperspektiv. TIGHT er et forskingsprosjekt med mål om å øke sikkerheten og levetiden til tunneler ved å utvikle en metode for å stabilisere berggrunnen før tunnelene bygges. Ved å injisere sementmasse inn i berggrunnen som herder i bergsprekkene hindres vann fra å trenge inn. I dag er metodene for tunnelbygging i Norge lite standardisert. Prosjektet som har derfor som mål å utvikle metoder, standarder, kompetanse og teknologi for berginjeksjon med høyt trykk. Prosjektet har et totalbudsjett på 16,6 millioner kroner over fire år.

DaCS (Durable advanced Concrete Solutions)
Levetiden til en betongkonstruksjon i et kaldt klima avhenger av bestandigheten mot frost. For å kunne bygge flere olje- og gassinstallasjoner i områder hvor is og frost over mange år setter betongen på store prøvelser har Aker Kværner startet et forskningsprosjekt for å utvikle teknologien rundt frostbestandig betong. Mapei er en av partnerne i prosjektet og målet er å utvikle betongteknologi og reparasjons-produkter som tåler ekstreme forhold i arktisk klima. Totalbudsjettet er 41 millioner kroner over fire år.

Mapei satser på forskning
Mapeis internasjonale forskningssenter på Sagstua i Nord-Odal er sterkt engasjert i nasjonale forskningsprosjekter innen bygg- og anleggsbransjen. Sist som industripartner i Senter for Forskningsdrevet Innovasjon, SFI COIN, i regi av Forskningsrådet. Dette var et åtteårige prosjekt som ble avsluttet i 2014, med et budsjett på cirka 200 millioner kroner.

Mapei investerer fem prosent av omsetningen i forskning og utvikling og 12 prosent av de ansatte arbeider innen FoU. Mapei-konsernets internasjonale forskningssenter i Nord-Odal ble bygget i 2007 og har laboratorier som arbeider med betong-, sement- og polymer-teknologi.