Lysaker Torg 6-10

Backelogo

Backelogo

Mellbyelogo

Mellbyelogo

Franke

Franke

Haalandklima

Haalandklima

BBM

BBM

Mjøndalenlogo

Mjøndalenlogo

Østriv

Østriv

Midthauglogo

Midthauglogo

AKgruppen

AKgruppen

Backe Stor-Oslo har bygd Backes nye hovedkontor i to nye etasjer oppå et 40 år gammelt næringsbygg på Lysaker Torg.

Fakta

Sted: Lysaker

Prosjekttype: Næringsbygg

Bruttoareal: 3.700 kvadratmeter

Totalentreprise: Backe Stor-Oslo

Byggherre: Lysaker Torg 6-12 ANS

Kontraktsum: 138 millioner kroner eksklusive merverdiavgift

Prosjektleder: Backe Prosjekt

Arkitekt: Mellbye Arkitektur Interiør

Interiørarkitekt: Katrine K og Andersen Interiørarkitekter

Landskapsarkitekt: Lark Landskap

Rådgivere: RIB: Dr.Techn. Olav Olsen l RIB Stål: Stabil l RIV, RIE: Engenius l RIVA: Multiconsult lRIBr, RIM Forurenset grunn: Rambøll l RIA: Sweco l RIEn, RIDagslys: Marini Consulting l RIBfy: FM Haaland l ITB, BIM-koordinator: Backe Stor-Oslo lBreeam AP: Norconsult l Uavhengig kontroll: ByggeRåd

Underentreprenører og leverandører: Riving: Øst-Riv l Prefab bærekonstruksjon: Åkrene Mek. Verksted lGrunn- og utomhusarbeider: Glenn Syvertsen l Muring: Mjøndalen Mur & Puss l Flis: AK-Gruppen l Himlinger, systemvegger: Bærum Byggmontering l Solskjerming: NerliGruppen l Lås og beslag: Låssenteret l Sedum: Bergknapp l Tekking: Euro-Blikk og Tak l Blikkenslager: Franke Onsrud Blikkslageri l Metallarbeider: Br. Midthaug l Glassfasader, vinduer: Strømmen l Maler: Sandå l Kjøkken: Studio Sigdal l Branntetting: Byggimpuls l Rørlegger: Rør System l Ventilasjon: Haaland Klima l Elektro: Lysteknikk l Automasjon: Nordomatic l Heis: Kone l Betongarbeider: GAST, Gulventreprenøren l Byggvask: Ullensaker Renholdsteknikk

Klikk her for å se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Lysaker Torg 6-10, som ble bygget tidlig på 80-tallet, er et av de første næringsbyggene som ble bygd rundt Lysaker Torg.

Nå har bygget vært igjennom en omfattende transformasjon. Taket og den øverste etasjen er blitt revet, og deretter har Backe Stor-Oslo bygd på to nye etasjer. Dermed er det gamle bygget nå blitt en etasje høyere enn tidligere.

Det nye påbygget i femte og sjette etasje er i alt 3.700 kvadratmeter stort, og mesteparten av arealet blir det nye hovedkontoret til Backe.

– Leiekontrakten til hovedkontoret vårt i Fornebuveien går snart ut, og vi har hatt et ønske om å finne nye lokaler. Derfor er Backe i dette prosjektet engasjert både på leietager-, byggherre- og entreprenørsiden, sier Eirik Strand, daglig leder Backe Eiendom.

Utsatt utomhusarbeid

Byggherre for prosjektet er selskapet Lysaker Torg 6-12 ANS, som igjen eies av Scandinaviegaarden, Farvatn Capital og Backe Eiendom.

– Det har nok god verdi for medeierne våre at det er Backe som både skal bygge og leie lokalene. Vi har i første omgang konsentrert oss om de to øverste etasjene, men i byggetrinn to skal vi også rehabilitere kontor-etasjene i andre til fjerde etasje, sier han og legger til:

– Det er Backe Stor-Oslo som står for rehabiliteringen, og arbeidene er godt i gang. Dette var et eksklusivt bygg på 80-tallet, og fortjener å bli fornyet. Bygget skal også oppdateres med gode energiløsninger, og målet er at det skal sertifiseres til BREEAM In-Use Excellent.

Kontrakten for påbygget omfatter også arbeid utomhus med opparbeidelse av hagen bak fasaden mot sør. De har imidlertid fått dispensasjon til å fullføre utomhusarbeidene til våren, slik at området i mellomtiden kan brukes som riggplass for byggetrinn to.

– Da slipper vi å rigge oss til to ganger, sier Strand.

Leier 3.000 kvadratmeter

De nye etasjene ble nylig overlevert, og Backe skal flytte inn i et lokale på til sammen 3.000 kvadratmeter. I tillegg er 700 kvadratmeter leid ut til en annen leie-tager, mens 400 kvadratmeter ennå ikke er utleid. Leiearealene inkluderer eiendommens øvrige fellesarealer, og for Backes del er også et lager i underetasjen på rundt 100 kvadratmeter en del av arealene.

– Vi flytter inn i hele sjette etasje og halve femte etasje. Administrasjonen vil sitte i øverste etasje. Der blir det nesten 100 prosent åpent landskap i tillegg til noen møterom og stillerom. I femte etasje blir en større møteromsdel, sier Strand.

Han sier prosjektet overleveres som avtalt, og at de så langt er godt fornøyde med hvordan påbygget ser ut både på innsiden og utsiden.

– De to nye etasjene har fått en litt annerledes fasade enn resten av bygget, med en ganske sprek oransje farge og svarte spiler. Ellers har vi beholdt enkelte kvaliteter fra det gamle kontorbygget, blant annet en flott marmortrapp, sier Strand.

Han påpeker også at påbygget har klare miljøkrav, og ambisjoner om å bli BREEAM-NOR sertifisert til Very Good. I tillegg er byggeplassen driftet utslippsfritt.

Bygg i drift

Backe Stor-Oslo signerte kontrakten med Lysaker Torg 6-12 ANS sommeren 2022, og byggearbeidene startet opp like etterpå. Kontrakten har en verdi på 138 millioner kroner eksklusive merverdiavgift.

– Det har vært en god byggeprosess og en byggherre vi har jobbet tett med hele veien. Det er også spennende å være med i utviklingen av vårt eget hovedkontor, som vi gleder oss veldig til å ta i bruk, sier prosjektleder Tobias Baartvedt.

Han sier de er noen erfaringer rikere etter å ha bygget to etasjer på et bygg i drift.

– Det hadde definitivt vært enklere uten styrtregn og årstidene vi har her i Norge. Men alt i alt var dette en kjent risiko og det har blitt håndtert underveis, sier Baartvedt.

Tålmodige leietakere

– Hva har vært milepælene underveis?

– De to viktigste milepælene for å sikre overlevering til rett tid er ferdigstillelse råbygg og tett bygg. Nytt og gammelt bæresystem skal sys sammen på plassen, som vi fikk til selv om det krevde noe «last minute» prosjektering og tilpassing. Taket ble også tett slik at vi kunne trygge ferdigstillelsen.

– Hva har vært hoved-utfordringene?

– Byggeplassen har vært midt på Lysakerlokket med en del begrensninger på rigg og logistikk. Det har medført at vi har måttet planlegge godt og ha full kontroll på leveranser og krankapasitet. Vi mener vel at det er både en utfordring, men også en mulighet, forteller han.

– Vi har hatt noen tålmodige leietakere i eksisterende bygg som har måttet tåle at vi har bygd på noen etasjer. Her har vi forsøkt etter beste evne å ha god kommunikasjon og forutsigbarhet. Men vi tror nok de er glade for at vi snart er ferdige, legger han til.


Flere prosjekter