Lunden 25

På Vollebekk i Oslo har 212 nye leiligheter blitt bygget i løpet av kun to år. Boligprosjektet Lunden 25 bidrar nå til å løfte hele området.

Fakta

Sted: Oslo

Prosjekttype: Nybygg Bolig

Bruttoareal: 24.658 kvadratmeter

Byggherre: Attivo Bolig Lunden

Byggherrerepresentant: Byggherrerepresentant

Totalentreprenør: Strukta

Kontraktsum eks. mva.: Ca. 400 millioner kroner

ARK: Fosse og Aasen

LARK: Landskapsark. E Berg & Dyring

Rådgivere: RIB: Seim Hultgreen l RIBR: Egil Berge l RIG: Multiconsult l RIAKU: Brekke & Strand l RIByFy, RIM: Norconsult l RIV: Østlandske VVS/Blikra og Søderblom l Uavhengig kontroll - alle fag: Takstforum

Underentreprenører og leverandører: Stillas: Scanstillas l Brakkerigg: Nor Modul l Graving: Brødrene Dokken l Peling: Hercules l Betong: Eduardsen l Råbygg: Loe Betongelementer l Rørlegger: Østlandske VVS l Ventilasjon: Blikra og Søderblom l Oppmåling: Asker Oppmåling l Heis: Thyssenkrupp Elevator l Badekabiner: Probad l Vinduer: Nordan l Tømrer: Østerås Bygg l Taktekker: Byggpartner l Branntetting: Albanor Isolering l Røykluker: Bramo l Kjøkken og garderobe: HTH Prosjektavdeling l Kjerneboring: Mimax l Systemhimling: BBM l Gulvsparkel: Gulventreprenøren l Teglfasade, murarbeider: Murmester Rolf Holm l Tegl: Wienerberger l Flisarbeider: Stryken & Gudbrandsen l Parkett: Norgesgulv l Aludører: Norske Metallfasader l Tredører: Swedoor l Ståldører: Robust l Porter: Hørmann l Rekkverk: GBS Produkter l Blikkenslager: M. Haug l Tretrapper: Drømmetrappen/Nor-Trapp l Maling: Edvardsson l Merking: Bestmark l Lås og beslag: Akershus Lås

Over et område på 17.000 kvadratmeter på Vollebekk i Oslo har Attivo utviklet et stort boligprosjekt i samarbeid med byggherre Attivo Bolig Lunden. I to byggetrinn fordelt over tre boligtun har totalt elleve bygg blitt bygget og overlevert på kort tid. Strukta er totalentreprenør på prosjektet.

Prosjekteringsleder Lennart Helin i Strukta er godt fornøyd med hva de har fått til på Lunden.

– Vi er absolutt fornøyde med at det har blitt så bra. Fra beboernes synspunkt har det helt klart vært vellykket, og i tillegg så har prosjektet vært bra lønnsomhetsmessig. Vi har landet akkurat på den prisen vi ga, og vi har levert akkurat på tiden, forteller Helin.

Strukta har ikke egne håndverkere, men gjennomfører prosjektene etter sin egen modell for byggeledelse, i partnerskap med byggherre og med åpen bok og målpris.

Helin mener dette har funket bra på Lunden 25.

– Det er en takknemlig modell å jobbe i for oss som entreprenør. Prosjektet har latt oss jobbe effektivt og med lave kostnader. Vi jobber sammen med byggherre mot en målpris, og så deler vi på eventuelle ekstra kostnader og besparelser. Vi diskuterer innkjøp og muligheter sammen, og det er en effektiv og vellykket modell, sier Helin.

Utsolgt prosjekt

Prosjektet startet våren 2018 med riving av papir- og skriveutstyrbedriften Andvords trykkeri ved Østre Aker vei på Vollebekk. Andvord Eiendom er også inne som stor investor i eienomsprosjektet sammen med en rekke investorer samlet i konstellasjonen Lunden Boligutvikling. Eiendomsutvikler Attivo har hatt prosjektledelse på byggherresiden.

Prosjektleder Espen Strand i Attivo er, i likhet med Lennart Helin i Strukta, godt fornøyd med prosjektet.

– Det meste har egentlig gått veldig bra i dette prosjektet. Selve reguleringsprosessen tok en del tid, og var litt plundrete, men etter at vi kom i gang på Lunden 25, er vi godt fornøyde med både salgsstart, byggingen og avslutningen av prosjektet, sier Strand.

Prosjektlederen beskriver Lunden 25 som et svært vellykket prosjekt, og han synes det er gøy at samtlige leiligheter har solgt ut akkurat i det prosjektet ble ferdigstilt.

– Jeg tror beboerne vil få det veldig fint her. Det er et rolig område, men med sentral beliggenhet i nærheten av både barnehage, skole, T-bane og natur. Prosjektet er stort, men det er samtidig lavmælt, ettersom det ikke er noen veldig høye bygninger. Det er generelt mye positivt å si om dette prosjektet, sier Strand.

Løft på Lunden

Lennart Helin i Strukta mener prosjektet har bidratt til et løft for området.

– Dette var et brunt område da vi startet her, og både vi og kundene er egentlig overrasket over hvor fint dette området har blitt. Med Lunden 25 og det Obos bygger her, har det blitt en forhøyning av hele Vollebekk. Vi har til og med hørt om folk som har flyttet fra Sørenga og hit fordi det er mer trivelig, sier Helin.

Prosjekteringslederen forteller at det er en variert gruppe som har kjøpt leiligheter i prosjektet, med mange førstegangskjøpere blant innflytterne.

Tradisjonelt og tight

Bygging startet sommeren 2018 etter noen få måneder med riving. Første tun, med 72 leiligheter, ble overlevert juni 2019, og neste tun ble overlevert desember samme år. Siste byggetrinn på 90 leiligheter ble overlevert i august og september i år, bare litt over to år etter spaden ble satt i jorda. To år har vært kort tid, men ikke for kort, opplyser prosjekteringslederen.

– Det har gått veldig kjapt, og det har vært tight hele veien med tanke på kostnadene, men vi har truffet på en prikk, sier Helin.

Rivingen på tomten bød på lite overraskelser. Nærheten til Vollebekk skole og en Kiwi-butikk skapte i en tidlig fase noen protester med tanke på trafikk, men dette har blitt løst med god kommunikasjon og planlegging av transport til og fra plassen. Heller ikke i bakken var det noen store snublesteiner for prosjektet.

– Det var veldig lite forurensing i bakken, og selv om vi har brukt stålkjernepeling ned til fjell enkelte steder, er deler av prosjektet direktefundamentert til fjell. Det har vært veldig greit, forteller Helin.

Byggene er tradisjonelt konstruert, med plasstøpt bunnplate og kjelleretasje, og bæresystem av prefabrikkerte betongelementer med hulldekker i etasjeskillene over bakkeplan.

Balkongelementer og baderomskabiner i prosjektet er også prefabrikkert og løftet inn i råbyggfasen, men ytterveggene er plassbygde klimavegger kledd i teglstein.

– Det er tradisjonelle, standard bygg – ganske udramatisk. Vi har vært nøye med å hente inn gode priser, og har holdt det enkelt og forutsigbart underveis. Det har gått økonomisk bra, og det har blitt et flott prosjekt med gode bygg, sumerer Helin.


Flere prosjekter