Foto: Volvo CE

LNS først i verden med ny Volvo 90-tonns graver

Volvo Maskin har solgt verdens første utgave av Volvos nye 90-tonns modell EC950F. Beltegraveren er allerede på plass i Elkem-gruven i Austertana hvor LNS er driftsentreprenør.

Denne uken kom Volvo Construction Equipment med nyheten om at de nå lanserer 90-tonns graveren EC950F med steg 5 motor for det europeiske og amerikanske markedet. Volvos største gravemaskin ble først introdusert under Bauma i 2016, men da for såkalte ikke regulerte markeder.

Det er salgsdirektør David Kristandslund som har solgt den første maskinen til LNS. Han forteller til Byggeindustrien at de er blant leverandørene som har trykket mest på for å få 90-tonneren i steg 5 versjon.

– Vi har kunder i både anlegg, gruve, og pukk og grus, som er ute etter en sånn maskin. I utgangspunktet skulle vi få en testmaskin, men så ble det omgjort til at maskinen var testet og klar, så dermed fikk vi mulighet til å kjøpe den første, opplyser Kristianslund.

Han forteller at maskinen har vært til klargjøring ved gruven i Austertana, og Kristianslund regner med at den nye 90-tonneren er i gruveproduksjon til uken.

– Jeg har hatt LNS som kunde i mange år, så dette er veldig morsomt, sier Kristianslund.

– Hvor mange kan dere selge av en slik maskin i året?

– Totalmarkedet for en maskin i denne størrelsen er vel ikke mer enn fem maskiner i året. Det er ikke noe volummaskin, men det er en fin match med de andre store maskinene vi har kommet med , det vil si A60-dumperen og tipptrucker. 

– Kan den bli å se ved norske veiprosjekter?

– Ja, vi har entreprenører som AF Gruppen og Hæhre Entreprenør som har maskiner i den størrelsen, men det er nok i større pukkverk og i gruver hvor den er mest aktuell, sier Kristianslund.

Det er Volvo Maskin og Volvo i Finland som har fått de to første modellene av EC950F, men det er altså den norske leverandøren som er først i verden med den nye modellen.

EC950F er utstyrt med en Volvo D16 motor på 450 kW (603 hestekrefter).