Lillo Studenthus

Prosjektleder Lars Aasen i Backe Forny (t.v.) og eiendomsdirektør Helge Christian Haugen i SIO kan gartulere hverandre med et godt gjennomført prosjekt.
Picasa

Flottere studentboliger med takterrasse og gedigen utsikt, finnes neppe i Oslo.

Fakta

Sted: Oslo
Prosjekttype: Ombygging og påbygg
Bruttoareal: 7.200 kvm
Byggherre: SIO
Totalentreprenør: Forny
Kontraktsum eks mva:
116 millioner kroner
Arkitekt og LARK: Felix Arkitekter
Rådgivere: RIB og Bygningsfysikk: Høyer Finseth l RIV: Delta Tek l RIE: Bjørn Jørgensen l RIBr: Fokus Rådgivning l RIAku: Brekke & Strand Akustikk
Underentreprenører/leverandører: Ventilasjon: GK Inneklima l Elektro: Lefdal l Rørlegger: C. M. Mathiesen & Co l Heis: Starlift l Elementbygg: Contiga l Fasadepuss: ABC Pusseteknikk l Lås og Beslag: Dorma l Stål- og metallarbeid: EMV l Blikkenslager og taktekking: Euro-Blikk & Tak l Tømrerarbeid: Hadeland Stål og Gipsmontasje l Alu.fasade og -tak over atriet: Hubro l Kjøkken, garderobeskap og utstyr på bad: Idema l Grunn- og utomhusarbeide: Kim Steinsholt l Byggetapetserer: Kjærnsmo l Kompaktdører: Nordic Dørfabrikk l Maler: Malermester Kai Stensrud l Flislegging: Bygg og Mal l Brann og røykgardiner: Bramo Glass og Klima l Vinduer: NorDan l Ståldører: Robust l Brannsikring: Oslo Brannsikring l Bodvegger: Troax Nordic l Letthimlinger: HGV Systemer l Avfallssystemer: PWS Norge

Ordtaket gammelt blir som nytt, er betegnende for Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SIO) sitt prosjekt i Sandakerveien 99 i Oslo, der entreprenøren Backe Forny har utført ombyggingen og rehabili-
teringen av totalt 7.200 kvadratmeter. Dette inkluderer også to nye etasjer i bygget, som har 166 boliger med plass til 208 studenter.

Enorm interesse
Lillo Studenthus har over-
veiende ettroms leiligheter på rundt 18 kvadratmeter, og noen toroms leiligheter som er omtrent dobbelt så store. Byggherren SIO har hatt enorm pågang av studenter som ønsker å bo sentralt i Oslo rett nedenfor Storo – nær Handelshøyskolen BI som ligger bare noen steinkast unna.

– Vi har hatt totalt 900 søknader på de 208 leilighetene som er inn-
flytningsklare den 11. juli. Bare fem dager etter at vi la ut boligsøket vårt den 29. april, hadde vi mottatt 570 søkere. Pågangen er såpass stor at vi er nødt til å prioritere, og studenter som kommer utenfra Oslo og Akershus blir prioritert ut fra våre tildelingsregler, sier eiendomsdirektør Helge Christian Haugen i SIO til Byggeindustrien.

Gammelt næringsbygg
SIO overtok bygget fra Backe Forny den 30. mai, og ingenting minner om at dette har vært et gammelt næringsbygg.

– Vi kjøpte bygget for noen år tilbake, og siden da har vi brukt tiden til å omregulere eiendommen til boligformål for studenter, sier Haugen.

Backe Forny rev først ned bygningskroppen til et råbygg slik at bare bærekonstruksjonene sto igjen.

– Vi har bygd på to etasjer og forsterket bæresystemet. Fordelt på totalt 7.200 kvadratmeter er det nærmere 6.000 kvadratmeter med boligareal, sier prosjektleder Lars Aasen i Backe Forny til Byggeindustrien.

– God bokvalitet
Han fremhever at det underveis i hele prosjektet har vært et godt samarbeid med SIO, noe også eiendomsdirektøren bekrefter.

– Det som er viktig for oss, er at vi får et godt og attraktivt preg på boenhetene som gir en god bokvalitet. Dessuten vil vi ha en bestandig kvalitet som gjør at boenhetene kan driftes over tid. Dette vil sørge for lavere driftskostnader som igjen vil gi studentene lave leiekostnader også i fremtiden. Dette har Backe Forny bidratt til på en fremragende måte, sier eiendomsdirektøren.

– Kreativt uttrykk
Han gir også skryt til arkitektfirmaet Felix Arkitekter for hvordan de har designet Lillo Studenthus.

– De har løst fasadepreget på en utmerket måte, både med forskjellige farger og uregelmessig mellomrom mellom vinduene. Dette gir et ungt og kreativt uttrykk, sier Haugen.

Samtlige leiligheter i studentblokken har eget kjøkken og bad, og leilighetene er gjennomgående lyse. På grunn av byggets opprinnelige konstruksjon, er det et luftig atrium i midten av blokken som ender med et stort glasstak på den innbydende takterrassen. Atriet sørger for mye dagslys i fellesarealene i alle etasjer. Under de syv boligetasjene er det garasje, boder og tekniske rom.

Utfordringer med riving
Backe Forny startet rivearbeidet i februar 2015, og prosjektleder Aasen forteller at det har vært nok av utfordringer å ta tak i underveis.

– Erstatning av bæresystemet bød på store utfordringer, og denne delen av jobben fikk derfor et større omfang enn først forutsatt. Etter at utfordringene med bæresystemet var løst, har det vært hektisk, men det har gått greit å gjennomføre prosjektet. Tidsplanene for innredningsarbeidene er fulgt hele tiden, sier Aasen.

Alle leilighetene blir levert med lyse gulvbelegg både i boenheten og på badet, og badeveggene er kledd med baderomsplater med flisdesign. Videre er leilighetene utstyrt med hvitevarer og grunnbelysning.

– Bygget har fjernoppvarming, og strøm er inkludert i leieprisen som varierer mellom 5.200 kroner og 9.200 kroner per måned. I fellesarealene er det vannboren varme, sier SIOs eiendomsdirektør.

Løsningsorientert entreprenør
Han understreker at Backe Forny har vært en løsningsorientert entreprenør i gjennomføringen av hele prosjektet.

– Gjennom dette har de bidratt til at SIO har nådd målet med å få boenheter med god bestandig kvalitet, sier Helge Christian Haugen. Han får følge av prosjektlederen i Backe Forny.

– SIO er en profesjonell utbygger, og det har vært et konstruktivt samarbeid. Vi er veldig fornøyd med prosessen og måten ting har blitt løst på, sier Lars Aasen.

– Spennende prosjekt
Firmaet Høyer Finseth AS har også hatt en fremtredende rolle i gjennomføringen av prosjektet.

– Vi har hatt prosjekteringsledelsen for hele prosjektet, og vært rådgivere på bygg og bygningsfysikk for Backe Forny. Det har vært et spennende og utfordrende prosjekt å jobbe med for en byggherre som ikke skal eie selve bygget, men som skal leie det ut i lang tid fremover. Dette har spesielt gitt seg utslag i gode og varige løsninger, sier avdelingsleder byggeteknikk, Lars Edvard Bergdal til Byggeindustrien.