Oppfinner og daglig leder Ivar Ole Wik i Liftroller AS opplever stor interesse fra utlandet og ønsker nå å bygge ny fabrikk for å dekke etterspørselen.

Liftroller må bygge ny fabrikk for å dekke etterspørsel fra utlandet

Japan er blant landene som viser størst interesse for den norske oppfinnelsen Liftroller. Etterspørselen fra utlandet er nå så stor at selskapet planlegger å bygge splitter nye produksjonsarealer på Osterøy
utenfor Bergen.

Den norske oppfinnelsen Liftroller ble lansert under Bygg Reis Deg 2015 og består kort forklart av et transportbånd som kan festes i en vindusåpning. Materiell som løftes opp på båndet med kran kan rulles inn i bygget og over på en vogn (Liftwagon) som transporterer materiellet videre til ønsket plass inne i bygget.

– Tilbakemeldingene vi får fra kundene viser at vi har lykkes med å lage et produkt som utfører logistikk på byggeplass raskere, enklere og sikrere. Det finnes per i dag ikke et annet verktøy som løser inntransport så raskt og enkelt som Liftroller, fastslår oppfinner og daglig leder Ivar Ole Wik i Liftroller AS.

Tysk gigantmesse fikk ballen til å rulle

Liftroller er først og fremst rettet mot rehabiliteringsprosjekter i trange bymiljøer, og har derfor naturlig nok et kjempestort markedspotensial i storbyer utenfor Norge. I april deltok Liftroller på Bauma-messen i München, og det fikk virkelig den internasjonale ballen til å rulle. Selskapet har fått etterspørsler fra 36 land og Japan er markedet hvor de har kommet lengst.

– Den internasjonale interessen i etterkant av Bauma har vært enorm. Vi har fått bestillinger fra blant annet Australia, Russland og Japan, og Israel er faktisk landet vi har fått flest forespørsler fra, opplyser Wik.

Et stort og børsnotert japansk selskap er blant aktørene som har vist størst interesse for Liftroller. Med god hjelp fra Innovasjon Norges kontor i Tokyo, har Liftroller gjort en intensjonsavtale med den japanske aktøren, som også har avdelinger i Korea, Thailand og Myanmar.

– Det er store ting på gang, men vi må holde litt igjen til vi får laget en skikkelig strategi for utenlandssatsingen vår, og ikke minst til vi får økt produksjonskapasiteten, sier Wik.

Skal bygge nytt

Selskapet flyttet nylig produksjonen fra Polen til Osterøy og Norge, men økende etterspørsel gjør at selskapet allerede har måttet leie større lokaler frem til et helt nytt produksjonsbygg kan være på plass om cirka 1,5 år.

– Til neste år legger vi opp til en produksjon på 300 enheter, men vi må tenke mye større og mer langsiktig his vi skal inn i Japan og andre utenlandske markeder. Når vi bygger nytt vil det være snakk om en kapasitet på flere tusen enheter i året, og da trenger vi en mye mer robotisert og automatisert produksjon enn det vi har i dag, sier Wik.

Må fortsatt gjøre seg kjent
i markedet

Liftroller fortsetter selvsagt også satsing i det norske markedet, og salget er ifølge Wik økende. Han sier det fortsatt er mange aktører som ikke kjenner til det smarte inntransportsystemet. Nå ønsker selskapet og blant annet øke den digitale markedsføringen av produktet.

–  Vi har et veldig bra produkt som kundene er ekstremt fornøyd med, men det er fortsatt slik at ikke alle kjenner til oss, fastslår Wik.

Eget utleieselskap og nye produkter

Han kan også fortelle at de får flere henvendelser fra norske kunder som ønsker å leie Liftroller. De har derfor besluttet å starte en egen utleieavdeling gjennom datterselskapet Liftroller Rental AS. Wik liker direktekontakten de får med kundene gjennom utleie, og sier selskapet er meget opptatt av å lytte til innspillene de får fra brukerne av Liftroller.

– Dialogen vi har med kundene er en viktig årsak til at vi under Nordbygg-messen i Stockholm i april 2020 vil lansere to nye modeller. Jeg kan ikke si så mye om dette nå, men i likhet med Liftroller så handler det om bygglogistikk og effektivisering, opplyser Wik.

Fått med investorer

Han er også meget fornøyd med at de har fått med seg Dalseide & Fløysand som investorer. Selskapet, som blant annet er hovedaksjonær i entreprenørselskapet FM Strand, har kjøpt 34 prosent av Liftroller-aksjene.