LHL bygger sykehus på Gardermoen

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) har vedtatt å bygge et nytt pasienteiet spesialsykehus på Gardermoen. Dette sykehuset vil rette seg mot pasienter fra alle deler av Norge.

– Hjerte- og lungesyke skal få et enda bedre tilbud, og vi skal hjelpe det offentlige med å løse oppgaver de selv ikke har kapasitet til å håndtere. Vi skal gi mennesker som sliter eller lider raskere hjelp og et bedre tilbud enn de får i dag, sier generalsekretær Frode Jahren.

Gjennom selskapet LHL Helse eier og driver LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, allerede to sykehus; Glittreklinikken i Nittedal for lungepasienter og Feiringklinikken i Eidsvoll for hjertepasienter.

– Tilbudet ved disse to institusjonene flyttes og blir kjernevirksomheten ved det nye sykehuset. Mange har flere diagnoser, og all erfaring tilsier at pasienter vil få økt trygghet og et bedre tilbud med samlokalisering, sier administrerende direktør Olav Ulleren i LHL Helse.

Nye tilbud
Jahren og Ulleren mener at LHL som en stor pasientorganisasjon med nærmere 45.000 medlemmer, og LHL Helse som en profesjonell sykehusdriver, har så gode resultater å vise til for hjerte- og lungesyke at det også må få komme andre pasientgrupper til gode. De nevner blant annet følgende områder som aktuelle for videre vurdering:

Kreft: Halvparten av alle menn og 40 prosent av alle kvinner vil få kreft (Kilde: Helsetilsynet (Scenario 2030), Kreftregisteret, Helsedirektoratet). Mange diagnostiseres ikke i tide og venter lenge på behandling.

Lindrende behandling: Kronisk smerte rammer rundt 30 prosent av den voksne befolkningen og er den viktigste årsaken til langtidssykefravær og uførhet. Det er flere som kan få et kvalitativt langt bedre tilbud enn i dag.

Livsstil: Pasientgrupper som sliter med fedme, diabetes eller feil trening er i kraftig vekst og på dette området er det i dag svært lav kapasitet. Andelen som har fedme eller sykelig overvekt øker. Hvis alle skulle fått behandling vil det ta 20 år å komme à jour gitt dagens behandlingstilbud. Mens 135 000 mennesker har diagnostisert diabetes i Norge, indikerer prevalensstudier at 100 000 har uoppdaget diabetes.

– Dette er utfordringer som det norske helsevesenet står midt oppe i og som bare vil øke i styrke i årene som kommer. Sammen med utfordringer knyttet til kols, haster det med å finne gode svar på hvordan vi skal løse disse oppgavene og skape et bedre liv for menneskene som rammes, sier Jahren.

Han viser til at den nye satsingen vil bety at LHL viderefører sin historiske rolle som en organisasjon som tar samfunnsansvar og gir de som trenger det et tilbud.

– Vi kan ikke sitte med hendene i fanget og vente på at andre skal rydde opp. Vi ble stiftet som Tuberkuløses hjelpeorganisasjon i 1943, i 1978 fikk vi i gang "Hjertebroen" til England som en midlertidig nødløsning for å redusere hjertekøen, og deretter etablerte vi blant annet Feiringklinikken for hjertesyke og Glittreklinikken for lungesyke, påpeker Jahren.

Helseklynge
LHL utreder hvordan sykehuskonseptet på om lag 30 000 kvadratmeter skal bygges og drives.

– Vi er en ideell organisasjon som nå påtar oss ansvaret for å gjennomføre dette prosjektet. Våre institusjoner driver allerede i dag i et samspill med det offentlige helsevesenet. Det ønsker vi å videreutvikle og styrke. Samtidig er det private aktører som både har kunnskap og ressurser til å delta i et samarbeid for å løse enkelte oppgaver. Ved å hente det beste fra flere kan vi skape en helseklynge som setter pasientens behov i sentrum, konstaterer Jahren.

– Vi inviterer andre som kan bidra faglig og finansielt til partnerskap, sier Ulleren, og peker på mulighetene som et samarbeid mellom det offentlige og private kan gi.

Valget av Gardermoen er ikke tilfeldig. Plasseringen skal sikre best mulig tilgjengelighet for pasienter fra hele landet, og gjøre det enkelt å hente inn de beste fagpersoner i Norden når situasjonen krever det. Gardermoen ligger midt i et befolkningsrikt område med Norges hovedflyplass og kort vei til hovedstaden, og det er nær dagens LHL-institusjoner.

– Dette skal bli et tilbud for hele Norges befolkning og det skal styrke det regionale helsetilbudet. Vi vil invitere både sentrale og lokale myndigheter til en dialog om forventningene, sier Ulleren.

Pasienten i sentrum
LHLs institusjoner, Glittreklinikken og Feiringklinikken, er kjent for sin pasientfornøydhet og faglige kvalitet. Dette vil bli kjerneverdier også ved det nye sykehuset og retningsgivende for alle virksomheter og samarbeidspartnere. LHLs visjon "Et bedre liv" skal prege hele prosjektet. Det skal skje både ved å gi et tilbud til mennesker som i dag ikke får et godt nok tilbud, og ved å gi de menneskene som kommer til sykehuset en annerledes institusjonsopplevelse enn de er vant til.

– Det er for eksempel ingen grunn til at et sykehusrom skal være stort og trist, eller at de pårørende ikke kan være sammen med sine nærmeste i en vanskelig tid. Med enkle grep kan et rom på framtidas sykehus ligne mer på et hotellrom enn på et sykehusrom. Og er det en hotelldel i tilknytning til sykehusrommene, kan pårørende være på samme område, påpeker Jahren.

Det nye sykehuset skal også preges av LHLs idegrunnlag på andre måter.

– I tillegg til at vi har en ambisjon om at vi skal etablere landets beste og mest effektive sykehus, skal det bli et forbildeprosjekt for universell utforming, på miljø, energi og inneklima og med et kurs, konferanse og rehabiliteringssenter med lett tilgjengelighet for alle, forteller Jahren.

Forprosjekt
Det er konsulentselskapet Deloitte som har utarbeidet mulighetsstudien for LHL Helse, mens Nordic Office of Architecture har bidratt på arkitektsiden. Det skal nå utarbeides et forprosjekt.