SOLID FAGMANN: – Jeg har ingen planer om å pensjonere meg, og jeg arbeider fordi jeg synes det er moro og har godt av det, sier 77-åringen Leif Berland. Etter å ha jobbet mer enn en mannsalder i betongfaget tok bedriftseieren i fjor høst fagbrev som betongfagarbeider. Foto: Privat

Leif (77) har jobbet med mur og betong siden 60-tallet - i fjor høst tok han fagbrev

Bedriftseieren Leif Berland fra Sandnes tok fagbrev i betongfaget etter å ha bestått både teorieksamen og fagprøve med glans.

– Jeg meldte meg opp som privatist, og det gikk greit. Jeg slapp å lese fag på forhånd, for jeg har lett for skole og teori, og praksisen den kunne jeg jo, sier betongeksperten og siviløkonomen Leif Berland i Berland Betong, til Byggeindustrien.

At han måtte ta fagbrev godt inn i alderdommen, handler rett og slett om at firmaet han driver i Sandnes måtte kunne slå i bordet med dette for å få beholde Sentral godkjenning.

– Det kom nye regler og jeg risikerte å miste godkjenningen hvis jeg ikke tok fagbrev. Jeg hadde valget mellom å pensjonere meg eller ta fagprøven, og da valgte jeg det siste, sier Berland.

Det var NRK Vestland som først omtalte saken.

Startet med muring
På starten av 1960-tallet jobbet Berland som brannmann, og kombinerte det med å bygge murer. Deretter dro han til Bergen for å bli siviløkonom ved Norges Handelshøyskole.

– Etter studiene i Bergen kjøpte jeg min første betongpumpe og begynte for alvor i betongbransjen. Og erfaringen som murer kom godt med, sier Berland.

I tillegg til å være daglig leder og eier i Berland Betong, driver han også Isofix, som han startet i 1980. Firmaet driver med salg av betongvarer til entreprenører og private, samt leverer et isolert grunnmurssystem som han selv har utviklet og tatt patent på.

Aktiv innen eiendom
Den driftige 77-åringen er også aktiv innen eiendom, både i Sandnes, Kristiansand og i Sirdal, hvor han driver med hyttetomter.

– Det er travelt med hytteprosjektene, hvor vi i tillegg til å selge tomter også har gravearbeidene og bygger grunnmurene. Vi jobber seks måneder i året, og vi pleier å starte i midten av mai, sier Berland.

Og det er en moden gjeng med lang fartstid han har i staben: Foruten ham selv på 77, forteller han at han har to mann som har fylt 70 år og «en yngre» på 52.

– Vi liker å jobbe, og vi gjør mye forskjellige – fra å kjøre gravemaskin, til å legge grøfter og støpe.

– Har du noen planer om å bli trappe ned og bli pensjonist?

– Nei, det er jeg litt redd for. Det er viktig å holde seg i ånde og ikke sette seg ned i en stol, da stopper det fort opp. Dessuten kan jeg jo ta fri når jeg vil, sier Berland.

– Hva tenker du om å behovet for å flere ungdommer til å søke seg til bygg- og anleggsfag på videregående?

– Bransjen trenger flere med yrkesfag. Det som er synd i dag er at nesten ingen har praktisk erfaring fra før, slik som vi gamlekara fikk da vi var unge. I dag skal «alle» gå på allmenn, men med yrkesfag kan ungdommen likevel få studiekompetanse, sier han.

Planlegger nytt fagbrev
Betongfagbrevet har gitt Berland litt blod på tann. Han kan fortelle at han også har tatt teorien på fagbrev i grunnarbeid/graving og venter bare på å kunne ta den praktiske delen. For to år siden tok han ADK-kurs som gjør at han også har sertifisering til praktisk utførelse av VA-ledningsanlegg,

– Jeg har laget to kilometer vei, vann, og avløp i Sirdal og fått gjøre dette på lokal godkjenning. Det er ikke kritisk med dette fagbrevet, men jeg tar det litt på trass da jeg mener at det ikke er riktig å ta fra noen autorisasjonen som man har hatt i 20 år fordi det har kommet nye regler, avslutter han.