Lehmanns Brygge

Det luksuriøse leilighetskomplekset Lehmanns Brygge i Drøbak er blitt en boligperle i den idylliske Akershus-byen.

Fakta

Sted: Drøbak

Kontraktssum: 115 millioner kroner eks. mva

Prosjekttype: Leiligheter

Bruttoareal: 2.900 kvadratmeter + 570 kvadratmeter
parkeringshus

Byggherre: Olav Thon Gruppen

Totalentreprenør: J.I. Bygg

Arkitekt: ØKAW AS

LARK: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RIBr: Egil Berge l RIB og RIG: Bubbledeck Norway l RIE: Sweco l RIV: Engenius l RIAku: Brekke & Strand Akustikk

Underentreprenører og leverandører: Gassanlegg: Alfa Olis Gass & VVS l Graveentreprenør: Hans Rosten Aut Entreprenør l Flislegger: HJJ Mur og Flis l Tømrerentreprenør: HSN Bygg og Bemanning l Branntetting: Abmas Elektro l Rørlegger: Kristiansen Rørservice l Ventilasjon: Randem & Hübert l Elektro: Kreativ Elektro l Fundamentering: Nordisk Fundamentering l Maler: Malermestrene Thorvaldsen & Ludvigsen l Prefab: Con-Form l Solskjerming: Lunex l Byggautomasjon: ITB Byggautomasjon l Stikking/Oppmåling: Follo Oppmåling l Stålmontasje: Vika Montering l Rekkverk: Q-Railing Norge l Innredning: HTH Prosjektavdeling l Rivearbeider: Pewe Entreprenør l Parkett: ParkettPartner l Natursteinsarbeider: Ellingard l Stillas og renovasjon: Brenden & Co l Heis: Otis l Vinduer: Nordan l Fasadeglass: Glassteam l Parkeringsmaskiner: Klaus Multiparkering Nordic l Epoxy: Oslo Epoxybelegg l Leverandør trefasader: Svenneby Sag og Høvleri l Leverandør badstu: Sauna Entreprenør

Nylig sto bygget sør i Drøbak sentrum innflyttingsklart. To bygg med totalt 14 leiligheter i de treetasjene fra 54 til 152 kvadratmeter – den dyreste leiligheten har blitt solgt for over 18 millioner kroner. Det er tre leiligheter i første etasje, og to i andre og tredje etasje – alle med gjennomgående høy standard. Toppleilighetene har full takhøyde på drøyt fire meter under mønet, og samtlige leiligheter har utspring ved balkongutgang og hage.

Til det flotte boligkomplekset følger også et separat garasjeanlegg med såkalt multiparkering; et topp moderne parkeringssystem der to biler plasseres oppå hverandre. Alle leilighetene har to p-plasser i garasjehuset, noe som er politisk bestemt i reguleringsplanen. Med multiparkering utnyttes parkeringsarealet dobbelt så bra som i en vanlig parkeringsgarasje. Garasjeanlegget er for øvrig oppvarmet til plussgrader uansett utetemperatur.

Det er J.I. Bygg AS som har hatt totalentreprisen for Lehmanns Brygge, som er designet av ØKAW AS Arkitekter MNAL. Prosjektleder Håkon Jeksrud sier at byggearbeidet har vært utfordrende i forbindelse med byggingen av private bryggen til leilighetskomplekset, som er åpen for allmennheten.

– Det var en del stein i vannet der bryggen er bygd ut, og det har vært noen utfordringer med fundamenteringen. Vi har spuntet til cirka ti meters dybde til fjell rett ut for land, der den flotte og lange brygga er etablert, sier Jeksrud til Byggeindustrien.

Eksklusivt inntrykk

Utvendig er leilighetskomplekset kledd med malmfurupanel, som er behandlet med jernvitrol for jevnere patinering. Fasaden er delvis også kledd med spiler i cedertre, som gir et eksklusivt inntrykk.

Leilighetene har store vinduer, og noen leiligheter på toppen har dessuten motoriserte vinduer i taket. Samtlige leiligheter har en til to luftige balkonger utenom leilighetene på bakkeplan som har platting. Det er heis fra bakkeplan til alle tre etasjene.

– Det er elektrisk solskjerming på alle vinduer som vender mot sør og vest, sier Jeksrud.

Mange tilvalgsmuligheter

Innvendig er det montert gasspeis i 12 av de 14 leilighetene. Kjøkkenet er levert av HTH, og kjøperne har hatt mange tilvalgsmuligheter. Gulvet er i enstavsparkett fra Haro, også her med flere muligheter for tilvalg.

Innvendig er det satt opp robuste gipsvegger, mens badene har storformat fliser med mange tilvalgsmuligheter både for flis og sanitærutstyr.

Belysningen i leilighetene er av typen LED, med tilvalgsmuligheter både på lyspakker og på styring med KNX.

– Stolte av prosjektet

Lehmanns Brygge holder energiklasse A. En varmepumpe henter varme og kjøling fra seks energibrønner. Noe av overskuddsvarmen blir brukt i parkeringshuset.

Bare noen skritt unna boligkomplekset, skal J.I. Bygg også etablere en ny endeholdeplass for ekspressbussen til Oslo, og prosjektet er for øvrig regulert for egen båthavn.

– Både arkitekten og landskapsarkitekten har gjort flotte grep som gir prosjektet særegne og spesielle kvaliteter. Vi er veldig stolte av dette prosjektet. For øvrig er vi glade for at vi ikke har hatt noen ulykker i løpet av byggetiden, sier Håkon Jeksrud.

Flott utsikt

ØKAW AS Arkitekter MNAL har tatt utgangspunkt i de gamle bryggerekkene i Bergen og Trondheim, samt den gamle handelsbrygga i Drøbak, når de tegnet Lehmanns Brygge.

– Dette har vi gjort ved å bryte opp bygningskroppen slik at det skapes litt liv fra gatenivå. Dessuten har vi brukt vertikale vindusbånd og trespiler for å skape liv i fasaden, sier sivilarkitekt Margrethe Maisey til Byggeindustrien.

Utsikten fra de sørvest-vendte balkongene og hagene i første etasje, har også vært avgjørende for den arkitektoniske utformingen.

– Vi ønsket å fremheve inntrykket Oslo-fjorden på denne måten. Samtidig beholder leilighetene god utsikt mot vest, sier Maisey. 


Flere prosjekter