Foto: Statens vegvesen

Lastebileierne: - Store besparelser med firefelts motorvei

En undersøkelse gjort av Norges Lastebileier-forbund (NFL) konkluderer med at utbygging av motorvei kan gi store miljøbesparelser.

Det skriver bilmagasinet Broom.

NFL har sett på drivstofforbruket på turen mellom Grimstad og Sørlandsparken, og konkluderer med at motorvei sparer både kjøretid og miljøet.

Ifølge NFL reduseres CO2-utslippet fra tunge lastebiler med 3.450 tonn årlig på den 35 kilometer lange strekningen fra . I tillegg reduseres kjøretiden med 12 minutter på den nye motorveien.

Tallene stammer fra en testkjøring utført av NLF med en semitrailer lastet til 50 tonns totalvekt. Først ble strekningen mellom Grimstad og Sørlandsparken kjørt på gamle E18, tur-retur. Deretter ble kjøringen gjentatt, men denne gangen på nye E18 med fire felt og høyere fartsgrense.

Etter å ha kjørt Sørlandsparken-Grimstad tur-retur på både gamle og nye E18, viste målingene en differanse på 13,26 liter i brukt drivstoff. Det utgjør 1,2 liter diesel per mil, heter det i artikkelen fra Broom.

– Mange tror at forbruket øker hvis gjennomsnittshastigheten stiger. Det er ikke tilfelle for tyngre lastebiler, forklarer regionsjef Reidar Retterholt i NLF Agder og Rogaland, i en pressemelding.

– Det handler først og fremst om flyt. Det er de hyppige nedbremsingene og akselerasjonene som øker forbruket.

Han håper at oppmerksomhet rundt besparelsene vil inspirere myndighetene til å prioritere enda raskere utbygging av firefeltsveier.

– Hvis en kjører denne strekningen tur-retur daglig i arbeidsuka, kan en oppnå en årlig besparelse på over 30.000 kroner per kjøretøy bare i redusert forbruk alene. På toppen kommer tidsbesparelsen. Dette viser hvor viktig veikvaliteten er, både for miljøet og økonomien i næringslivet, avslutter Retterholt.