Landås

Betonmastlogo

Betonmastlogo

DyrvikArkitekter

DyrvikArkitekter

Pentacon

Pentacon

StålogGlass

StålogGlass

MarthinsenDuvholt

MarthinsenDuvholt

Mjøndalen

Mjøndalen

Lianlogo

Lianlogo

Betonmast Boligbygg har nylig overlevert Selvaag Bolig sitt plussprosjekt Landås i Asker, et prosjekt der boligkomplekset også inneholder et servicesenter for beboerne.

Fakta

Sted: Asker

Prosjekttype: Bolig

Byggherre: Selvaag Bolig

Totalentreprenør: Betonmast Boligbygg

Kontraktsum eks. mva.: 629 millioner kroner

BTA: Cirka 29.500 kvadratmeter

Arkitekt: Dyrvik Arkitekter

Landskapsarkitekt: Multiconsult

Rådgivere: Hovedrådgiver: Norconsult l RIB: Pentacon

Underentreprenører og leverandører: Tømrerarbeider: Betonmast Boligbygg l Betongarbeider: Stenseth & RS Entreprenør l Kjøkken, bad og garderober: Crown Imperial Norge l Parkett: Parkettpartner l Mur og puss: Mjøndalen Mur & Puss l Rørlegger: Rørkompaniet l Elektro: Ørnulf Wiig Installasjon l Ventilasjon: L. S. Solland l Heis: Reber Schindler l Anleggsgartner, og sedum: Asker og Bærum Grøntmiljø l Grunnarbeider og asfaltering: Marthinsen & Duvholt l Dører: Swedoor l Vinduer: Lian Vinduer l Flislegger: AK Byggservice l Gulvbelegg: OTG l Foringer og gerikter: Hemnes Tre l Ståltrapper, rekkverk, balkonger: Stål og Glass l Lås, beslag, postkasser: Låssenteret Drammen l Nettingboder: Garantell l Blikkenslager: Euro-Blikk og Tak l Branntetting: Firesafe l Fuging: S & S Fuging l Ståldører: Robust, Lande Mek l Glass/alu: Strømmen Group l Himlinger: Arne Himling l Prefab betongelementer: Buskerud Betongvarefabrikk l Taktekking: IcopalTak l Porter: Nassau

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Byggestart var høsten 2019, og den siste leiligheten ble overlevert byggherren 30. september. Prosjektet omfatter hele 14 boligbygg, som har mellom fire og seks etasjer med leiligheter og en felles garasje for alle byggene. Størrelsen på boligene varierer mellom 50 og 150 kvadratmeter. Sentralt beliggende i komplekset ligger servicesenteret som tilbyr flere typer servicetilbud til beboerne.

Prosjektleder Erik Monsen i Betonmast Boligbygg forteller at det har vært noen utfordringer i forbindelse med grunnforholdene, som både er fjell, jord og leire.

– Det er derfor fundamentert både med direkte fundamentering og med peler. I et område hvor det skulle utføres store fyllinger, måtte det masseutskiftes på grunn av stabilitet, sier Monsen til Byggeindustrien.

Krevende logistikk

Tomten er forholdsvis bratt, smal og lang. Dette medførte en krevende logistikk i forhold til adkomstveier, materialtransport og generell rigg og drift. Pandemitiden skapte også betydelige forstyrrelser med blant annet fravær og en del forsinkede leveranser.

– I tillegg var det krevende både administrasjonsmessig og produksjonsmessig, sier prosjektlederen.

Vannbåren varme

Fasadene til de 14 byggene består av teglstein i ulike farger, noe som gir en fin brytning i boligkomplekset. I forbindelse med balkongene er det noe panel. Innvendig har de 187 leilighetene normalt god standard med blant annet parkett, malte vegger, betonghimlinger og vannbåren varme i alle gulv inkludert baderommene.

– En del av underentreprenørene har vist stor fleksibilitet. Det har vært et arbeidskrevende prosjekt med en byggetid som i utgangspunktet ikke har vært stram, men pandemien skapte som sagt visse utfordringer, sier Erik Monsen.

Naturfarger

Ansvarlig partner i Dyrvik Arkitekter, Fridtjov Bergsgard, sier til Byggeindustrien at et kjennetegn ved plussprosjektet Landås, er at boligkomplekset er brutt ned til relativt enkle volumer i et landskapsrom som er fallende mot E18 og fjorden.

– De fleste byggene ligger på tvers i boligområdet, slik at man får en åpenhet ut mot området rundt. Noen volumer er stilt på langs, noe som skaper egne rom langs den interne gaten i boligområdet. Dette gir et fint romforløp. Servicehuset er et eget bygg i et åpent rom hvor det er et stort eiketre som er bevaringsverdig. Det lå til grunn i reguleringsplanen at det skulle velges fasadefarger som gjenspeiler naturfarger. Ut i fra denne premissen, har vi satt sammen en farge- og materialvariasjon som tilpasser seg stedet og naturen, sier Bergsgard.

– Et flott prosjekt

Landås er et av flere plussprosjekter som Selvaag Bolig har satt opp. Prosjektsjef Bård H. Sydow sier at prosjektet i Asker har fått mange gode tilbakemeldinger.

– Det er blitt et flott prosjekt med fine uteområder, store utendørs oppholdsrom og god avstand mellom byggene. Vi har fått positive tilbakemeldinger både fra beboerne og besøkende. Asker kommune har vært på Landås flere ganger, og har uttrykt at de ser verdien av et plusskonsept. Servicesenteret tilbyr tjenester for beboerne som for eksempel vanning av blomster når beboerne er bortreiste. Senteret har for øvrig et selskapslokale og tre utleierom som kan leies relativt rimelig, og der er også et treningsrom for de som ønsker å bruke dette. Det som har vært viktig for oss, er å skape et godt bomiljø, og det mener vi å ha lyktes med, sier Sydow til Byggeindustrien.


Flere prosjekter