Kvartal 17

Foto: Lars Marius BækkevoldHenrik Stokkebek startet Kvartal 17-prosjektet som prosjektleder og avsluttet det som daglig leder for totalentreprenøren ØMF Evensen & Evensen.Foto: Lars Marius BækkevoldFoto: Lars Marius BækkevoldFoto: Lars Marius BækkevoldFoto: Lars Marius BækkevoldFoto: Lars Marius BækkevoldFoto: Lars Marius BækkevoldFoto: Lars Marius BækkevoldFoto: Lars Marius BækkevoldFoto: Lars Marius BækkevoldFoto: Lars Marius Bækkevold
ØMFlogo

ØMFlogo

RAMArkitektur

RAMArkitektur

RagnvaldMoe

RagnvaldMoe

LillehammerVentilasjon

LillehammerVentilasjon

GjerdalenEntreprenør

GjerdalenEntreprenør

GjerdalenService

GjerdalenService

Tomtum

Tomtum

Restaurering av en fredet bensinstasjon var en del av kontrakten da Ø.M. Fjeld skulle bygge boligprosjektet Kvartal 17 på Lillehammer.

Fakta

Sted: Lillehammer

Prosjekttype: 63 leiligheter fordelt på to blokker, samt restaurering av fredet bensinstasjon

Areal (BRA): cirka 9.500 kvadratmeter

Totalentreprise: 170 millioner kroner ekskl. mva.

Byggherre: Storgata 62 (Ø.M. Fjeld Utvikling, Rosenkilde Eiendom og EB Utvikling)

Totalentreprenør og prosjekteringsledelse: ØMF Evensen & Evensen

Arkitekt: RAM arkitektur

LARK: Norconsult

Rådgivere: RIB: COWI l RIBP: WSP Norge l RIVA: Endortun l RIV rør: Sweco l RIV vent: Lillehammer Ventilasjon l RIE: Lillehammer Elektro

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Gjerdalen Entreprenør l Utomhus: Gjerdalen Service Prefab: Opplandske Betongindustri l Elektro: Lillehammer Elektro Rørlegger: Medby l Ventilasjon: Lillehammer Ventilasjon l Heis: Schindler Rekkverk: Sagstuen l Fast innredning: HTH Badekabiner: Probad l Taktekking: Tomtum Tak l Blikkenslager: Haug & Ruud l Maling og belegg: Ragnvald Moe l Parkett: Parkettpartner l Mur og flis: Delphin & Klashaugen Himlinger: Tøftum Innredning l Lås og beslag: Certego l Dører: Swedoor l Vinduer: Fjerdingstad l Betongarbeid, tømrerarbeid, elementmontasje: ØMF Evensen & Evensen

Her kan du se presentasjonen av prosjektet fra magasinet Byggeindustrien

Kvartal 17 har adresse Storgata 162-164, og ligger cirka 15 minutters gange fra den velkjente gågata i Lillehammer. Prosjektet omfatter 63 leiligheter fordelt på to boligblokker med felles parkeringskjeller og felles uteområde mellom blokkene. Som nærmeste nabo til boligprosjektet ligger den neste 100 år gamle Fagstadløkken bensinstasjon. Som en del av prosjektet har bensinstasjonen både fått en velfortjent oppgradering og nye funksjoner.

– Den fredede bensinstasjonen er tilbakeført til slik den så ut på 1950-60 tallet. Under bensinstasjonen er det bygget en ny 100 kvadratmeter stor sykkelparkering, og vi har restaurert gamle verkstedarealer som nå skal brukes til sykkelverksted og smørebod, opplyser daglig leder Henrik Stokkebek i ØMF Evensen & Evensen AS, som er Ø.M. Fjeld-konsernets driftsselskap i Lillehammer-regionen.

Som en del av tilbakeføringen får bensinstasjonen nå tre autentiske bensinpumper. En ble kjøpt inn ferdig renovert, mens de to siste er det Petter Evensen, tidligere eier av Evensen & Evensen, som har fått ansvaret med å renovere.

– Han er pensjonert, men vi leier han inn som konsulent på innkjøp av deler og oppfølgingen av akkurat denne delen av prosjektet, forteller Stokkebek.

Bra prosjekt

Det er Storgata 162 AS som står bak Kvartal 17. Ø.M Fjeld Utvikling AS eier halvparten av prosjektselskapet og Rosenkilde Eiendom AS og EB Utvikling AS eier henholdsvis 30 og 20 prosent hver. Utformingen av Kvartal 17 er det Lillehammer-baserte RAM arkitektur AS som står bak.

Henrik Stokkebek, som startet Kvartal 17-prosjektet som prosjektleder, og avsluttet det som daglig leder i ØMF Evensen & Evensen, oppsummerer boligprosjektet på følgende måte:

– Kvalitetsmessig og fremdriftsmessig har det vært et veldig bra prosjekt for oss. Økonomisk kunne resultatet vært bedre, men dette skyldes i all hovedsak tilbudspriser fra 2020. Til tross for den voldsomme prisstigningen, klarer vi likevel å tjene litt penger – og det er vi fornøyd med, sier han.

Fasadelementer i tre

Stokkebek mener leilighetsstandarden i prosjektet ligger over gjennomsnittet og at boligkjøperne i Kvartal 17 har hatt gode tilvalgsmuligheter uten pristillegg. Han fremhever også boligblokkenes utvendige uttrykk.

– Fasadene består av varmebehandlet furu med en kombinasjon av panel og spiler. Løsningen er ganske lik den man finner på Mjøstårnet, bortsett fra at det ved Mjøstårnet er liggende elementer. I dette prosjektet er det montert stående fasadeelementer helt opp til 13,5 meters høyde, forteller Stokkebek. Han legger til at de på terrassesiden av boligblokkene har kjørt plassbygging med pre-cut.

Det er Landheim som produserte og leverte fasadeelementer og pre-cut til prosjektet. For totalentreprenøren var elementer det eneste riktige valget.

– Det er en fasadeløsning som hadde vært veldig tid- og ressurskrevende å utføre på byggeplass. Man får en effektiv og kontrollert produksjon inne i en fabrikk, sier Stokkebek.

Boligblokkenes råbygg består av hulldekker og stål, og veggene i kjelleren har totalentreprenøren støpt i egenregi. Tidligere var det gjerde og en gammel støttemur på cirka tre meter som skilte tomta og Storgata. I dag er det inngang til boligblokkene fra gateplan.

– Fra inngangen på gateplan og til bunn av fundamentet i parkeringskjelleren er det nesten 7,5 meter.Vi har støpt 800-900 kvadratmeter med vegger under gateplan, forteller Stokkebek.

Rekordkontrakt

Totalentreprisekontrakten har en verdi på cirka 170 millioner kroner, og det gjør Kvartal 17 til et av de større prosjektene ØMF Evensen & Evensen har utført på Lillehammer.

På spørsmål om hva totalentreprenøren er mest fornøyd med under gjennomføringen av Kvartal 17-prosjektet, trekker Stokkebek frem samarbeidet og betydningen av å bruke kjente lokale samarbeidspartnere.

– Vi kunne i flere tilfeller valgt rimeligere alternativer, men vi har tatt et bevisst valg på at vi ønsker å jobbe med lokale, kjente aktører. Det gjør vi både fordi det skaper lokale arbeidsplasser, og fordi vi mener det gir bedre prosjekter. Når sluttoppgjøret med både byggherre og ulike aktører løses med én mail frem og tilbake, så er det et tegn på at det har vært et sunt prosjekt, sier Stokkebek.

– Veldig stille

ØMF Evensen & Evensen-sjefen beskriver et krevende bilde av markedet for boligbygging i innlandsbyen.

– Det er veldig stille. Bare i Lillehammer finnes det planer for 10-15 boligprosjekter, men ingenting igangsettes nå om dagen. Vi kjenner på markedsnedgangen i form av både få prosjekter og tøff konkurranse. Det er også et sikkert tegn på nedgang når vi stadig får jobbhenvendelser fra folk som er permittert hos andre, forteller Stokkebek.

– Det er med andre ord nå utbyggere burde sette i gang prosjekter?

– Ja, jeg tror de som har mulighet til å sette i gang prosjekter nå vil få gunstige priser fordi ordrebøkene begynner å bli tomme og materialprisene i tillegg er tilbake på et ok nivå, sier Stokkebek.


Flere prosjekter