Foto: Kruse SmithFoto: Kruse Smith

Kruse Smith først ute med grønne deltabjelker

På Kruse Smith-prosjektet Sandens Læringssenter i Sandnes har man tatt i bruk de nye, grønne deltabjelkene fra Peikko som i stor grad er laget av resirkulert materiale.

De hatteprofilerte bjelkene g år under navnet Deltabeam Green. Det innovative med bjelkene er at de produseres med minimum 90 prosent resirkulert stål, som dermed gir et vesentlig lavere klimaavtrykk enn ordinære bjelker. Med sin grønne farge skal ingen skal være i tvil om at dette er miljørikt ige produkter, skriver Kruse Smith i en pressemelding.

- Vi har hatt mange prosjekter med Kruse Smith, og flere av dem har vært kompliserte; enten ved miljøaspektet eller utformingen av dekker. Kruse Smith har presset på for at vi skal øke andelen av resirkulert stål i våre bjelker, selv om Deltabeam allerede har rundt 50 prosent høyere andel enn konkurrerende bjelker og samtidig veier vesentlig mindre. Nå er de grønne bjelkene ferdige, og det er helt naturlig at Kruse Smith ble de første til å ta dem i bruk, forteller Daniel Klemetsen, salgssjef for Pe ikko i Norge i meldingen.

En EPD for Deltabeam Green er ferdig i slutten av april , men Klemetsen er allerede trygg på at tallene vil bli gode. I tillegg til høy resirkuleringsgrad har Peikko også tatt grep som reduserer utslipp i produksjonen og under tr ansport. Til produksjonen brukes fornybar energi, og all transport skjer på lastebiler utstyrt med Euro6-motorer og biodiesel. Disse tiltakene reduserer CO2-utslippet med rundt 90 prosent målt mot tradisjonell produksjon og frakt.

- Som entreprenør er vi hele tiden på jakt etter produkter og løsninger som kan redusere det totale klimaavtrykket på byggene vi bygger. Det at Peikko nå har utviklet en deltabjelke med å svært gode klimatall er et viktig bidrag til at vi kan levere stadig bedre og mer miljøvennlige bygg, forteller Kruse Smiths prosjektleder for Sandens Læringssenter, Livar Salte.

Bjelkene har også integrert brannarmering. Det gjør at brannisolering eller maling av bjelkens underside utgår. For entreprenøren er dette både tids- og plassbesparende, dermed en av faktorene som har spilt inn ved valg av bæresystem, står det i meldingen.

Kruse Smith har satt et ambisiøst mål om å ferdigstille råbygget på under seks uker. Peikko skal levere fulle lass med bjelker omtrent ukentlig. De første 32 av to talt 150 bjelker ankom byggeplass siste uken i mars. Mens montering i råbygget startet rett over påske.