<p>Claus Dalby har en stor lidenskap for krukker i hagen. Her fra hans eget hageanlegg i Risskov i Danmark. Foto: Klematis</p>Vårlige krukker i hagen hos Claus Dalby i Risskov i Danmark. Foto: KlematisMange forbinder glødende fargetoner med høsten, men Claus Dalby slår et slag for at de også passer godt om våren. Foto: KlematisClaus Dalby anbefaler at man holder seg til en plante i hver krukke. Foto: KlematisGylne fargetoner passer like godt om våren som om høsten, mener Dalby. Foto: KlematisVårlige narcisser passer godt i krukker. Foto: KlematisFra boken Krukker i haven. Foto: KlematisI boken Krukker i haven viser forfatteren Claus Dalby hvordan man kan få til utsøkte fargesammensetninger i krukkene. Foto: KlematisFoto: KlematisFra drivhuset hvor plantene drives frem. Foto: KlematisClaus Dalby har skrevet fire bøker om krukker i hagen. Dette er hans nyeste, som kom ut i 2017.

Krukkenes mester

Bli med inn i Claus Dalbys fantastiske krukkehage og få stalltips fra den danske hageguruen.

Claus Dalby er kjent for sin fargesans og for sin utsøkte måte å kombinere planter på. I boken Krukker i haven, som ble utgitt på Klematis forlag i 2017, presenterer han en rekke sammensetninger og kombinasjoner av blomster som egner seg til krukker. Dansken har en imponerende bokproduksjon bak seg, hvorav fire bare om krukker.

– Krukker i hagen er et tema jeg har arbeidet intenst med i årenes løp og som jeg fortsatt utvikler. Jeg opplever at det er stor interesse for det blant hagefolket, og det tror jeg henger sammen med at det er enkelt å komme i gang, sier Dalby.

Enkelt å starte med krukkehage

På Hagemessen, som går av stabelen på Lillestrøm 20-22. april, er det en rekke utstillere som tilbyr krukker i alle mulige fasonger, størrelser og materialer. Dalby selv foretrekker klassiske terrakottakrukker som utvikler patina over tid, og som er forholdsvis enkle og stilrene i uttrykket.

– Det er en smakssak hva man foretrekker. Hvis man liker krukker og lever ut fra mottoet om at det alltid er plass til en til, vil jeg anbefale at man holder øynene åpne. Ikke bare når man er i hagesenteret, men også på byggmarkedet, i varehuset, interiørbutikken, gjenbruksbutikken eller på loppemarked, anbefaler Dalby.

– Har du noen favorittplanter når det kommer til krukker?

– Det avhenger av årstiden, men jeg vil spesielt fremheve bladplantene – altså prydplanter med dekorativt bladverk. De er vesentlige hvis man vil skape et resultat utover det ordinære. Fordelen med bladplanter er dessuten at de i tillegg til å være dekorative, holder seg vakre gjennom en hel sesong.

– Hva er ditt beste tips til nybegynnere som ønsker å starte med krukker i hagen?

– Enten man er nybegynner eller mer erfaren, anbefaler jeg at man holder seg til én type planter i hver krukke. Så kan man skifte ut og flytte rundt underveis. Jeg anbefaler også at man gjentar de samme vekstene, altså planter flere krukker til med samme slags plante. Dette gir rytme og ro.

– Hvorfor er du så begeistret for krukker?

– Min begeistring henger sammen med at det er så enkelt å skape en frodig sammenheng med krukker. Det er mye lettere enn å anlegge et velfungerende staudebed. Dessuten er krukker utrolig velegnet til små hager, til terrasser og altaner, sier krukkemesteren.

Claus Dalbys nyeste bok, Selskapsplanter, tar for seg vekstkombinasjoner gjennom et hageår. Foto: Klematis

Foredrag i Oslo

Claus Dalby har en stor tilhengerskare i Norge, og i slutten av april blir det mulighet til å møte den danske hageeksperten og forefatteren i Oslo. Torsdag 26. april holder han foredrag på Frogner Hovedgård om sin nyeste bok, Selskapsplanter, som nylig er kommet ut på hans eget forlag, Klematis.

Boken - og foredraget med samme tittel - handler om en lang rekke av de plantekombina-sjonene Dalby gjennom årene har skapt i sin hage. En symbiose av løkplanter, stauder, sommerblomster, trær og busker. Bed for bed vil han gjennomgå hvordan man sikres frodighet og blomstring fra tidlig vår til sensommer.