Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Konkursnedgang i januar

Ferske tall fra data- og analyseselskapet Experian viser at 329 aksjeselskap gikk konkurs i løpet av årets første måned.

Dette er en svak nedgang sammenlignet med januar 2023, da 352 konkurser ble innmeldt. Ser man på konkurstallene fra de siste 12 månedene er det derimot en økning på 16,4 prosent.

Det er i bygg- og anleggsbransjen man ser størst antall konkurser, med 976 AS i løpet av de siste 12 månedene. Dette er en økning på 14,7 prosent mot foregående periode.

– Konkurser i denne bransjen står for 27 prosent av alle konkurser i landet det siste året, sier Veronica Flyckt, direktør for Consumer Information Services & Analytics i Experian, i en pressemelding.

– Dette er en bransje som har slitt lenge, men ser vi januar mot januar, er det faktisk en nedgang på 17,5 prosent. Om dette betyr at trenden snur, er imidlertid litt tidlig å si, fortsetter hun.

Totalt har 3.639 AS blitt slått konkurs i løpet av de siste 12 månedene. Veronica Flyckt, direktør for Consumer Information Services & Analytics i Experian, sier det har vært en vekst i antall konkurser i alle landets fylker, utenom to.

Veronica Flyckt. Foto: Experian
Veronica Flyckt. Foto: Experian

– Rogaland og Vestland er de eneste fylkene med nedgang i konkurser om vi ser på tallene fra de siste 12 måneder. De har en liten nedgang på henholdsvis 9,7 og 5,7 prosent. Størst konkursøkning ser vi i Nordland med hele 50,9 prosent, etterfulgt av Oslo med 23,3 prosent, sier Flyckt.

I Nordland har det vært en konkursøkning på 50 prosent, mens Rogaland har sett en nedgang på 54,8 prosent om januar 2023 måles mot januar 2024.

– Siden det har vært en oppdatering i fylke- og kommunesammensetningen er det litt utfordrende å få en nøyaktig sammenligning for januar mot januar for noen av fylkene, men for landet under ett ser vi en nedgang på 6,5 prosent, sier Flyckt.