Det er en nedgang i antall konkurser innen bygg og anlegg. Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Det er en nedgang i antall konkurser innen bygg og anlegg. Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Konkursene økte med 33,8 prosent - nedgang innen bygg og anlegg

I juli måned har det vært en økning i konkurser på hele 33,8 prosent sammenlignet med samme måned i 2021. innen bygg og anlegg har det vært en nedgang i antall konkurser på 20 prosent.

Spesielt er det bransjene detaljhandel og hotell/restaurant som opplever en økning i konkursene med henholdsvis 100 og 92,9 prosent økning. Også industrien og transportbransjen har mange konkurser for tiden. Dette viser konkursstatstikken til data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet.

– Antallet konkurser har økt i alle måneder i år bortsett fra april, og juli har den største økningen hittil i år. Samlet ligger konkursene 7,9 prosent over fjoråret etter de syv første månedene, mens antallet tvangsavviklinger har gått ned med 17,8 prosent. Konkurser rammer både bedriftseiere og ansatte hardt. Til nå har 8.700 mistet jobben som følge av konkurser og tvangsavviklinger. Det er 21 prosent høyere enn i fjorårets syv første måneder, skriver selskapet i en pressemelding.

– Økte kostnader til lønn, varekjøp og skyhøye strømutgifter, gjør at belastningene for bedriftene begynner å bli svært høye. Mens de økte konkurstallene innen detaljhandel og hotell/restaurant nok i stor grad skyldes ettervirkninger fra pandemien. Mange butikker og restauranter overlevde pandemien på koronastøtte og utsatte skatter og avgifter i fjor, mens de sliter nå som det er tid for tilbakebetaling, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet i meldingen.

Innen industri er økningen i konkursene på hele 87,5 prosent og innen transport/lagring er økningen på 42,9 prosent i juli, sammenlignet med juli i fjor.

– De høye strøm- og drivstoffprisene, som ikke kompenseres for næringslivet som hos landbruk og husholdninger, driver sannsynligvis konkursene opp. Spesielt gjelder dette for industrien og transportbransjen, sierMelhus.

Engro/agentur (ned 40 prosent), eiendom (ned 25 prosent) og bygg/anlegg (ned 20 prosent) opplever færre konkurser i juli.

Av fylkene er det Nordland som har størst økning. Etter året syv første måneder er det Nordland med 40,8 prosent og Vestfold/Telemark med 26,2 prosent som har størst økning sammenlignet med i fjor.