Kollen på Verket

Kronen påVerket, Bærums Verk, 5.5.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKronen påVerket, Bærums Verk, 5.5.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKronen påVerket, Bærums Verk, 5.5.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKronen påVerket, Bærums Verk, 5.5.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKronen påVerket, Bærums Verk, 5.5.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienKollen på Verket, Bærums Verk, mai 2020. Foto: Trond Joelson, Byggeindustrien

På Bærums Verk i Lommedalen kan godt voksne beboere nå sette den boligmessige kronen på verket i et spesialtilpasset leilighetsprosjekt for de over 65 år.

Fakta

Sted: Bærum

Prosjekttype: Nybygg boliger

Bruttoareal: 16.400 kvadratmeter

Byggherre: Attivo Bolig Grorudhaugen

Totalentreprenør: Strukta

Kontraktsum eks. mva.: 248 millioner kroner

ARK: Terje Iversen MNAL

LARK: Berg Landskap og Design

Rådgivere: RIG: Multiconsult l RIM: Norconsult l RIBr: Egil Berge l RIB: Seim & Hultgreen l RIA: Rambøll

Underentreprenører og leverandører: Råbygg: Contiga l Badekabiner: Parmarine l Elektro: Elektro-kontakten l Rørlegger: Østlandske VVS l Ventilasjon: Blikra & Søderblom l Stikking: Asker Oppmåling l Grunn- og utomhusarbeider: Topaas & Haug l Plasstøpt betong: Vestviken Betong & Tre l Heis: Thyssenkrupp l Tømrer: GST Byggmontering l Taktekker: Tecta Tak l Maler: Edvardsson l Kjøkken: Studio Sigdal Skøyen l Parkett: NorgesGulv l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Gulvsparkling: Gulventreprenøren l Tegl/Mur/Flis: Mjøndalen Mur og Puss l Stillas: Scanstillas l Rekkverk: GBS Produkter l Branntetting: Albanor Isolering l Blikkenslager: M.Haug & Sønn l Tepper/Gulvbelegg: Intep l Lås og beslag: Oslo Låsservice l Tredører: Swedoor l Ståldører: Robust l Alu-dører: Norske Metallfasader l Boder/Postkasser: Ing. Larsson l Himling: BBM l Støpeasfalt: NCC l Merking: Bestmark l Byggvask: Maid 4 You

Boligprosjektet Kollen på Verket i Bærum kombinerer generøse fellesarealer, praktiske leiligheter og god utsikt fra Grorudhaugen på vestsiden av Lommedalen.

Boligprosjektet er definert som seniorprosjekt av Bærum kommune, og er spesialdesignet for en kjøpegruppe hvor minst én av beboerne i hver leilighet har fylt 65 år. I tillegg til å være det første prosjektet på Bærums Verk med heis, er prosjektet utformet med en rekke funksjoner som skal gjøre livet enklere og mer sosialt for de som bor her.

Folk med tilhørighet til Lommedalen og som ønsker å bo i området, får nå mulighet til å kjøpe ny bolig i et moderne prosjekt her på kollen, forteller prosjektleder hos byggherre Attivo Bolig Grorudhaugen, Espen Strand.

Felles verdier

Sivilarkitekt Jan Terje Iversen har utformet prosjektet med inspirasjon fra italienske landsbyer, hvor folk bor og lever tett på hverandre, med et stort sentralt tun mellom byggene og til sammen 300 kvadratmeter med innendørs fellesarealer.

Vi har blant annet lagt inn tre stuer, et stort kjøkken og et møterom som skal fungere som samlingsplass for beboerne. Her kan de møtes til daglige sammenkomster eller større tilstelninger. Vi har etablert trimrom og et sykkelverksted og smørebod, og i tillegg kan beboerne benytte to gjesteleiligheter, slik at man kan ta imot overnattingsgjester uten å være nødt til å ha flere soverom som ellers står tomme, forteller Strand.

Utendørs får beboerne også tilgang til store og påkostede utomhusområder hvor fellesskapet i boligområdet kan utvikles ytterligere.

Felles innsats

Leilighetene kommer i størrelser på mellom 45 kvadratmeter og 120 kvadratmeter, med en gjennomsnittsstørrelse på 90 kvadratmeter. Samtlige leiligheter har vannbåren gulvvarme og elektriske varmekabler på badene, og 19 energibrønner med en dybde på 250 meter bidrar til å holde oppvarmingskostnadene nede i prosjektet.

Prosjektleder Håkon Henriksen i totalentreprenør Strukta forteller at de har overlevert et godt prosjekt med nesten null feil ved overlevering.

Totalentreprenøren har gjennomført prosjektet som totalentreprise med samspill i tidlig fase, samt gjennomføring, og prosjektlederen mener både entreprenør, byggherre og beboere kan høste gode gevinster av samarbeidet.

- Byggestart var i juni 2018, men vi var inne i prosjektet seks-åtte måneder før det. I samspillsmodellen kan vi finne de gode løsningene i samarbeid med byggherre og arkitekt, og vi som entreprenør kan være med på å påvirke i begge retninger. I Kollen på Verket har vi vært med på utformingen av prosjektet og vi har sørget for at alle har visst hva de valgte løsningene innebærer. Jeg tror absolutt alle parter har gevinst av samarbeid i tidlig fase, sier Henriksen.

Fjellstøtt

Opprinnelig tilhørte tomten på Grorudhaugen en gård i området, og Strukta kom til en skogkledd naturtomt da de startet det fysiske arbeidet sommeren 2018. Området ble ryddet for tett vegetasjon, og totalt 39.000 kubikkmeter fjell og løsmasser ble transportert vekk. Mye sprengstein har blitt brukt lokalt til veibygging og tilbakefylling på tomten.

Det totalt seks byggene i prosjektet er fundamentert til fjell, enten ved direktefundamentering, eller, i enkelte tilfeller hvor fjellet har trukket seg tilbake, ved hjelp av søylefundamenter.

Tomten er i overkant av ti mål stor, men prosjektet har vært avhengig av å leie deler av nabogården for å ha tilstrekkelig plass til rigg og logistikk på området.

De seks leilighetsblokkene er temmelig tradisjonelt konstruert, med plasstøpt kjeller og prefabfrikkerte betongelementer og stål oppover i etasjene. Det er hulldekker i etasjeskillene, og samtlige 148 baderomskabiner i prosjektet er prefabrikkerte i Finland.

- Men fasadene er plassbygde. Her har vi bindingsverk med teglforblending, med innslag av panel. Det er påkostede fasadematerialer, med rustikt tegl og innspente, utkragede glassrekkverk uten stolper på store og relativt romslige balkonger. Store vinduer imot vest gir god effekt av mye sollys, sier Henriksen.

Som planlagt

Kollen på verket er bygget i henhold til teknisk forskrift, men prosjektlederen forteller at de har oppnådd en U-verdi på 0,4, og de har hatt en sorteringsgrad på rundt 80 prosent i prosjektet.

På det meste har de vært 100 mann i sving på prosjektet, og Henriksen forteller at de heller ikke har hatt noen alvorlige ulykker i løpet av byggetiden.

Prosjektet har gått som planlagt, så det må vi si oss fornøyde med. Tomten ligger veldig fint plassert i et landlig område og sol fra begge sider. Det er ikke verst å få både morgensol og kveldsol når man ligger i en dal. Her kan beboerne fint bli gamle, sier Henriksen.