Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

- Kollaps i innleie til bygg

NHO Service og Handel melder at innleie til bygg har falt kraftig etter regelendringene i 2019.

Tall fra Bemanningsbarometeret for 4. kvartal 2019, som NHO Service og Handel har utarbeidet i samarbeid med Prognosesenteret, viser at det i fjerde kvartal 2019 ble leid ut 22 prosent færre arbeidstimer til bygg enn på samme tidspunkt i 2018.

– Etter en overgangsperiode ble markedet for innleie fra 1. juli strammet inn for bedrifter som ikke har tariffavtale med et av de store forbundene. Det er særlig innen utleie til bygg og anlegg at man nå ser store endringer i markedet. Nesten en fjerdedel av markedet på landsbasis er borte. I Oslo, hvor innleie til bygg har vært større enn andre steder, er nedgangen enda større. Der forsvant 36 prosent av markedet, heter det er i en pressemelding fra NHO Service og Handel.

– Dette er intet mindre enn en kollaps i markedet. De som sier at ingen ting har skjedd i bemanningsbransjen etter lovendringene tar åpenbart feil. En nedgang som vi nå ser i innleie til bygg har vi ikke sett siden finanskrisen i 2009. Forskjellen er at i 2009 stoppet hele markedet for bygg opp. Nå fortsetter aktiviteten på byggeplassene i stor grad som før, sier adm. direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn i meldingen.

– Noe av nedgangen skyldes nok at det har vært leid inn for mye tidligere og at bedrifter som ikke lenger kan leie inn nå ansetter direkte. Samtidig er det ikke tvil om at behovet for fleksibilitet fortsatt er stort i bygningsbransjen. Tilbakemeldingen fra våre medlemmer, som har tatt i bruk nye lovlige arbeidskontrakter og har økt stillingsprosenter, er at mange bedrifter nå i stedet for innleie benytter utenlandske underentreprenører og virksomheter i gråmarkedet som ikke forholder seg til de nye reglene, utdyper Kaltenborn.

Hun mener det er svært uheldig om konsekvensene av de nye reglene er at seriøse bemanningsbedrifter skiftes ut med de useriøse som beveger seg i skyggene.

- Her har bygningsbransjen et ansvar. Om man velger useriøse fremfor seriøse er man med på å ødelegge det norske arbeidsmarkedet, sier Kaltenborn.

– At det skjer en nedgang i innleie som følge av de nye reglene er forståelig. Men den nødvendige fleksibiliteten som bygningsbransjen trenger må dekkes av seriøse bemanningsbedrifter, avslutter Kaltenborn.

– Vi er svært godt fornøyd med at våre lovendringer blir trukket frem som de viktigste årsakene, spesielt sett i lys av kritikken vi har fått fra venstresiden om at vi ikke gjør noe for å bekjempe de useriøse i bransjen, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en kommentar til VG.

Aps talsperson, Arild Grande, sier til avisen at dette må være flaut for Høyre, og at regjeringen ikke har noen seier å innkassere.

– De stemte mot innstrammingene som Røe Isaksen nå skryter av. Istedet for å stå for egen politikk prøver han å skjule at Høyre er bemanningsbransjens beste venner, sier Grande.