Kodal skole

Bygda Kodal i Sandefjord kommune, har fått en ny flott barneskole og idrettshall.

Fakta

Sted: Kodal i Sandefjord

Prosjekttype: Skole og idrettshall

Byggherre: Sandefjord kommune

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør

Kontraktsum eks. mva.: 119 millioner kroner

BTA: Cirka 3.500 kvadratmeter på skoledelen og cirka 1.800 kvadratmeter idrettshall

Arkitekt: KB Arkitekter

Landskapsarkitekt: Tegn Landskap

Rådgivere: RIB: Sweco l RIBR: Fast Engineering l RIV, RIE, RIA, RIVA og Vei: Norconsult l RIG: GrunnTeknikk

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider/utomhusarbeider: S. Ektvedt l Rørlegger, ventilasjon og Automatikk: Bravida l Elektro: Alt Installasjon l Oppmåling og utstikking: Ingeniørservice l Betongelementer: Contiga l Heis: Kone l Løfteplattform: TKS heis l Lett-tak: Lett-Tak Systemer l Stålkonstruksjon: Stokke Stål l Limtre/massivtre: Aaneslands Limtre l Montasje limtre/massivtre: Lignatec l Kjerneboring/betongsaging: JH Byggteknikk l Taktekking: Protan Entreprenør l Radonsikring: Radonmannen l Blikkenslager: Buskerud Blikk l Sedum: Bergknapp l Lås og beslag: Sikkerhetskompaniet l Solskjerming: Celcius l Sportsgulv: Gulv og Takteknikk l Idrettsutstyr: Titansport l Gulvsparkling: Østlandske Gulvsparkling l Rekkverk: Vestfold Bygg & Rekkverk l Maling og gulvbelegg: Tapet & Malercompaniet l Fast innredning: Idema l Himlinger: Modulvegger l Aludører: H. Glass

Det er Veidekke Entreprenør AS som har vært totalentreprenør i prosjektet for byggherren Sandefjord kommune. Skolens bruttoareal er på cirka 3.500 kvadratmeter, mens idrettshallen er på om lag 1.800 kvadratmeter.

– Vi startet med grunnarbeidene 1. november i 2018. Etter en del sprengningsarbeid, kom vi i gang med betongarbeidet i januar 2019, sier prosjektleder Espen Bråten i Veidekke Entreprenør AS til Byggeindustrien.

Mye massivtre

Byggene er fundamentert på støpt såle på fjell og sprengsteinfylling. Skolebygget har en konstruksjon av stål og hulldekker og lett-tak. Idrettshallen er satt opp med massivtre og limtre. Den 3. april i år ble byggene overlevert kommunen.

– Bygget har en utforming med mye høyder i 2. etasje. Det er lettvegger på opptil 7,8 meters høyde innvendig, noe som har gjort at vi har måttet tenke oss om litt mer enn vanlig under byggingen. Vi landet på løsningen med å bruke I-bjelker som stendere i deler av lettveggene, slik at vi oppnådde tilstrekkelig stivhet, forklarer Bråten.

Idrettshallen i massivtre og limtre, skapte også noen utfordringer for entreprenøren.

– Våre underentreprenører måtte tilpasse materialene noe annerledes enn slik de var da de mottok dem, noe som førte til litt utsettelse av fremdriften, sier prosjektlederen, som gir honnør til alle involverte i prosjektet.

– Godt samarbeid

– Det har vært en ryddig og god dialog med byggherren, og vi har hatt et godt samarbeid med underentreprenørene, sier Bråten.

Enhetsleder prosjekt Eiendom i Sandefjord kommune, Kjetil Haugland, sier til Byggeindustrien at Kodal skole har fått en standard med lang levetid.

– Vi hadde et forprosjekt der vi gikk grundig til verks, så vi har fått det resultatet vi ønsket oss. Sandefjord kommune er blitt en god del større etter sammenslåingen med kommunene Stokke og Andebu, og den gamle barneskolen i Kodal var gått ut på dato. Nå har bygda både ny skole, ny barnehage og ny idrettshall, noe som kanskje vil gjøre det mer attraktivt å flytte til Kodal, sier Haugland.

Inspirasjon fra stavkirke

Det er KB Arkitekter AS som har fullført arkitektarbeidet etter at det var Børve & Borchsenius arkitekter AS som hadde forprosjektet.

– Vi har ikke endret på hovedgrepet til bygget, som har stående trekledning med fallende bredder. Hovedfargen er låve-rød, med innslag av naturfarget kledning i malmfuru, sier sivilarkitekt og fagleder Charlotte Hylldal i KB Arkitekter AS til Byggeindustrien.

Interiørmessig er det KB Arkitekter som har stått for fargekonsept og overflater.

– Fargene er inspirert av Høyjord Stavkirke, som ligger i Sandefjord kommune. Jeg vil ellers fremheve et supert samarbeid med interiørarkitekten i kommunen, og med Veidekke Entreprenør AS, sier Hylldal.