Knudsenkvartalet

Fra venstre: Anleggsleder Dan Aalvik, prosjektleder Roy Espen Øvrebø og anleggsleder Eirik Andersen fra Byggmester Markhus.

Byggmester Markhus har fullført første byggetrinn av Knudsenkvartalet i Fyllingsdalen i Bergen.

Fakta

Sted: Fyllingsdalen, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, bolig og næring

Entreprisekostnad uten merverdiavgift: 272 millioner kroner

Bruttoareal: 16.675 kvadratmeter

Byggherre: Axer Eiendom og Rema Etablering

Totalentreprenør: Byggmester Markhus

Arkitekt: Tippetue Arkitekter

Landskapsarkitekt: TAG Arkitekter

Rådgivere: RIB: Holst og Valen l RIVrør og energiberegning: Rambøll l RIVsprinkler: Total Sprinkler l RIVvent: Venty l RIE: Bergen Elektro Automasjon l RIGeo: Multiconsult l RIBr: Konsepta l RIAku: Sweco l RIVA: Byggadministrasjon Harald Bjørndal

Underentreprenører og leverandører: Oppmåling: Exact Geo Survey l Rivning: Saneringsgruppen l Grunnarbeider: Dale Entreprenør l Peling: Hercules Fundamentering l Betongarbeider: FM Strand l Anleggsgartner: Nærmiljø Hage og Anlegg l Hulldekker: Nobi Voss l Plattendekker: Con-Form l Kjerneboring: Mimax l Gulvstøp/tynnavretting: Hummervoll l Stålarbeid: Børø Langset l Tømmer: Byggmester Markhus l Smedarbeid: Rekkverk Spesialisten l Taktekking: Fløysand Tak l Sedumtak: Bergknapp l Alu/glass fasade: Kebo Glass l Blikkenslager: Os Blikk & Fasade l Kjøkken og garderobe): HTH l Maler: Malermester Buer Bergen l Gulvlegger: Øystein Tvedt l Parkett, listverk og dører: Format Gruppen l Murer innv: Thormod Grahl Madsen l Murer fasade: Arthur J Thorsen l Fliser i Rema 1000: Brødrene Olsen l Garasjeport og porter i Rema 1000: Norsk Portservice Vest l VA, varme, sanitær: Bergen Rørteknikk l Sprinkler: Total Sprinkler l Elektro: Bergen Elektro Automasjon l Ventilasjon: Venty l Heis og rullebånd: Kone l Branntetting: Firesafe l Renovasjonsanlegg: Strømbergs Plast l Lås og beslag: Lockit l Vinduer: Nordan l Fasadeplater: Alutile l Byggevarer: Maxbo Proff l Ferdigbetong: Unicon

De to neste byggetrinnene skal fullføres henholdsvis sommerenn 2021 og våren 2022.

Byggherre er Axer Eiendom og Rema Etablering. Prosjektet er tegnet av Tippetue Arkitekter og føres opp i en totalentreprise. Samlet areal for første byggetrinn 1 inkludert garasje er på 11.725 kvadratmeter, mens samlet areal for de tre byggetrinnene er 16.675 kvadratmeter. Byggetrinn 1 har en entreprisekostnad på 158 millioner kroner uten merverdiavgift.

Rivingen startet i november 2018 og grunnarbeidet vinteren 2019. Byggetrinnet ble fullført i november i 2020.

Krevende tomt

Prosjektleder Roy Espen Øvrebø i Markhus forteller at oppføring av første byggetrinn har gått bra.

– Vi har høy grunnvannstand og bygger på hele tomten. Interne forflyttinger har vært utfordrende. Bybanen Utbygging har et riggområde som grenser til tomten og vi deler anleggsvei. Vi har tett og god dialog med både NCC, som er Bybanen Utbygging sin entreprenør og Bybanen Utbygging. På østsiden av tomten har vi reetablert VA i vei til naboene. VA blir felles for Knudsenkvartalet, dagens naboer og kommende naboer, sier Øvrebø.

Han forteller at det er brukt BIM på alle fag utenom for VA-prosjektering.

– Vi praktiserte lean construction i både råbygg og innredningsfase sier Øvrebø.

143 leiligheter

Prosjektsjef Roald Nesse i Markhus sier at det skal bygges 143 leiligheter fordelt på de tre byggetrinnene, med ett bygg i hvert trinn.

– I første byggetrinn har vi ført opp 61 leiligheter, en Rema 1000 dagligvarebutikk, et apotek og en restaurant. I de to neste byggetrinnene kommer det til sammen 87 leiligheter. Leilighetene er fra 47 til 114 kvadratmeter og har høyere standard enn normalt. Kjøperne hadde gode muligheter for tilvalg. Tre kunder har kjøpt to leiligheter hver og fått dem slått sammen til ekstra store leiligheter. Vi har vært veldig fleksible med tilvalg så lenge det ikke påvirker naboleilighetene, sier Nesse.

Det er en felles takhage over Rema 1000 og en stor takterrasse i femte etasje. Alle leilighetene, unntatt en, har balkonger eller terrasser. Den ene leiligheten har tre franske balkonger (vanlige balkonger ville hindret transport til og fra Rema 1000). I kjelleren er det parkering både for næring (15 plasser) og for leilighetene (82 plasser). Området ligger nær Oasen kjøpesenter, bybanestopp (under bygging), skole, barnehage, idrettsanlegg og turterreng.

Sammenhengende utvikling

Faglig leder Anne Kathrine Jensen og daglig leder Mette Rakner i Tippetue Arkitekter forteller at arkitektfirmaet har fulgt prosjektet på Foto Knudsen-tomten i Fyllingsdalen siden reguleringsprosessen. Slik har visjonen om et klassisk bykvartal fått en sammenhengende utvikling fra første volumskisse til materialitetsvalg og detalj-tegninger.

Prosjektet blir starten på sentrumsutvidelsen i Hjalmar Brantingsvei i årene fremover. Det pekes på at ut av et litt pregløst næringsområde, skal det vokse en bydel hvor bolig, næring og landskap sammen skal skape levende urbane miljø.

– Vårt fokus har vært å skape praktiske rammer rundt det gode liv, inne og ute. Vårt team etterstreber å skape steder og bygninger som er riktig for sin funksjon, som eldes med stil, og hvor mennesker ganske enkelt ønsker å oppholde seg. Knudsenkvartalet er designet for å tilby varierte og effektive boliger i ulike prisklasser og for folk med forskjellige behov. Omgivelsene i Hjalmar Brantingsvei og kvartalsstrukturen åpner opp nettopp for en slik visjon, sier Jensen og Rakner.

Ved bruk av varierte fasadematerialer brytes byggevolum i mindre, vertikale arealer. Det har blitt brukt materialer som tre og tegl kombinert med fasadeplater, som står seg og som skal tåle bruk over tid.

Utfordringen med støy fra fylkesveien har blitt løst med en gjennomgående planløsning, hvor leilighetene har tilgang til både innglasset balkong og oppholdsareal på den stille side mot gårdsrom.

Veldig godt fornøyd

Prosjektsjef Christer Mæhlum i Axer Eiendom sier at han er veldig godt fornøyd med Knudsenkvartalet.

– Må absolutt si det. De som har kjøpt leiligheter er også fornøyde. De gir ros både til Markhus og til Privatmegleren. Dette er det første prosjektet vi har sammen med Byggmester Markhus og det har vært morsomt. Markhus fortjener et veldig godt skussmål, til tross for kort byggetid. Jeg tror dette har vært et etterlengtet prosjekt i Fyllingsdalen, sier Mæhlum.

Fjernet uønsket plante

Tomten på åtte mål ligger sentralt i Fyllingsdalen. Tidligere hadde Foto Knudsen kontorer og bildeproduksjon på stedet, derav navnet Knudsenkvartalet.

Grunnen bestod av fjell og løsmasser. Dale Entreprenør har gravd inntil ti meter ned og masseutskiftet med sprengsteinsmasser. Hercules Fundamentering har satt ned 19 lissestag som skal hindre oppdrift av parkeringsgarasjen. Det vokste parkslirekne på tomten. Dette er en plante som er sterkt uønsket i Norge og jordmasser ble kjørt til deponi. Totalt er drøyt 36.591 kubikkmeter masser kjørt bort fra tomten.

Plasstøpt betong

Bygget i første byggetrinn har C-form. Byggene i de to neste trinnene er rektangulære. De tre byggene danner et skjermet område.

Underetasjen er bygget i plasstøpt vanntett betong. Taket på parkeringsanlegget hvor det er varelevering består av 500 millimeters hulldekkselementer. Bærende konstruksjon over bakkenivå består av plasstøpt betong, plattendekker og Con-Form vegger. FM Strand har utført betongarbeidene.

Det er sedum på deler av takene og på deler av takhagen over næringsdelen. Fasadene er kledd med tegl, royalimpregnert trepanel, sto-puss og platekledning (Alutile). Ved inngang til næringslokalene er det glassfasader. I leilighetene er det parkett og flis. Bad, gang og boder har nedsenkete himlinger som standard. I stue og soverom er et sparklet og malt betonghimling.

Det har gått med cirka 9.700 kubikkmeter ferdigbetong og 870 tonn armering i de tre byggetrinnene. Det er 250 millimeter isolasjon i yttervegger og i snitt 300 millimeter i tak.

Det er innglassede balkonger mot vei slik at støy dempes. Både leiligheter, næringslokaler og parkeringsanlegg er sprinklet.

Frem til 10. desember var det utført 152.000 arbeidstimer på prosjektet. Det har vært 5-6 lærlinger med hele tiden og de har utført 10.500 arbeidstimer.

Energiklasse A

Knudsenkvartalet er prosjektert og ført opp etter Tek17. Oppvarming skjer med viftekonvektorer, basert på luft til vann varmepumpe. Rema 1000 varmes opp med overskuddsvarme fra kjøl og frys. Både leiligheter og næringslokaler har balansert ventilasjon. Det er et takhengt aggregat i hver leilighet. Hver næringsleietaker har eget ventilasjonsaggregat. Leilighetene i bygget er i energiklasse gul A.


Flere prosjekter