Powerhouse Brattørkaia i Trondheim. Illustrasjon: Snøhetta/MIR

Klart for åpning av Powerhouse Brattørkaia i Trondheim

Med 3.000 kvadratmeter solcellepanel og sitt karakteristiske hull i taket, åpner Powerhouse Brattørkaia i Trondheim fredag denne uken.

Det skriver Powerhouse-samarbeidet i en pressemelding tirsdag.

Kontorbygget er et av verdens mest miljøvennlige bygg, og det forsyner både seg selv, naboene og byens elbusser med strøm.

– Vi er svært stolte av å åpne vårt revolusjonerende og fremtidsrettede bygg i miljø- og teknologihovedstaden Trondheim. Ved å bygge smart, bruke ny teknologi og gjøre bygg til positive bidragsytere i energiregnskapet, blir de en viktig løsning for fremtiden, sier administrerende direktør i Entra, Sonja Horn.

Powerhouse Brattørkaia er et resultat av samarbeid mellom aktørene Entra, Snøhetta, Skanska, Asplan Viak og ZERO. Målet for samarbeidet har vært å skape verdens mest miljøvennlige bygg gjennom innovasjon og samarbeid, og bygget åpner offisielt fredag 30. august.

– Solcellene på Powerhouse Brattørkaia vil produsere så mye energi at det kan forsyne både byggene rundt seg, elbussene i Trondheim og elbåter med strøm. Det er helt klart at dette plusshus-prosjektet, som i tillegg ligger så langt nord, har åpnet mange øyne, sier leder i miljøstiftelsen ZERO, Marius Holm, i pressemeldingen.

Skanska har vært styrt av strenge miljøhensyn under byggingen av Powerhouse Brattørkaia. Bygget vil etter åpningen blant annet fungere som Skanskas regionale hovedkontor i Trondheim.

– For oss i Skanska har det vært en god lærdom, og vi tar med oss viktig erfaring og kompetanse fra byggeprosessen med Powerhouse Brattørkaia. Å jobbe med utvikling og bygging av bygg med så høye klimaambisjoner som dette bygget har, er helt i tråd med vårt mål om å være den ledende grønne entreprenøren. Vi gleder oss selvsagt veldig over å skulle flytte inn i et så miljøvennlig bygg med svært gode tekniske løsninger, forteller konsernsjef i Skanska, Ståle Rød.

Fredag 30. august åpnes bygget offisielt av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, og senere på dagen arrangeres Powerhousefestivalen. Næringslivets Klimabrøl vil også foregå på Brattørkaia denne dagen, heter det i pressemeldingen.