TID FOR HAGE: Programleder Kjersti Bergesen og makker Einar Nilsson har oppgradert mange hager og uteplasser i TV2-programmet Tid for hjem. Søndag 22. april holder Bergesen inspirasjonsforedag på Hagemessen. Foto: TV2

Kjersti Bergesen kommer til Hagemessen

Tid for hjem-programlederen skal inspirere publikum med å vise eksempler fra sine mange hageprosjekter.

Den populære programlederen fra TV2 blir et trekkplaster på årets hagemesse på Lillestrøm 20-22. april, hvor hun siste messedag skal snakke om flere av sine hageprosjekter fra TV-serien.

– Jeg skal holde et inspirasjonsforedrag hvor jeg fokuserer på hva man skal tenke på når man skal gå i gang med å planlegge et uterom, sier den populære programlederen til hage.no.

– Her vil jeg forteller hva jeg har tenkt når har designet dem, samt utfordringer vi har møtt på og løsninger vi har valgt, sier hun.

I fjor intervjuet hage.no Bergesen i forkant i messemagasinet, hvor vi blant annet fikk høre om hennes egen hage og hageprosjekter. Vi fikk henne også til å røpe noen triks og tips. Her er hennes svar:

– Hva slags hage har du?

– Jeg har stor hage på to mål, syd- og vestvendt. Her er tidlig vår og lune kroker for enhver vind. Faktisk en riktig drømmetomt. Heldigvis har jeg hatt vett til å la omtrent halvparten forbli naturtomt, hvis ikke hadde det blitt for mye å gjøre. Har kjøkkenhage, stor dam, diverse uteområder rundt huset, samt en haug med store furutrær og løvtrær som utgjør et fint skogsområde. Hagen grenser for det meste til ganske uberørt blandingsskog. Den er inndelt i ulike rom ved hjelp av store Rhododendron, litt hekk og transparente tregjerder. Det er en moden hage, hvor mesteparten ble anlagt for 15-20 år siden.

– Hva liker du best å gjøre i hagen?

– Å sitte og se på ting som er gjort og nyte resultatet av en god dagsøkt. Ellers liker jeg å fundere på hva som kan gjøres videre med hagen, gå tur i hagen og se hva som har skjedd i løpet av de siste dagene. Det er stadig forandring etterhvert som årstidene endrer seg. Jeg har faktisk litt sansen for ugressluking. Bortsett fra at man blir støl i ryggen, så er det ganske tilfredsstillende arbeid – det blir så fint etterpå. Og så liker jeg veldig godt å rake singel i kjøkkenhagen. Når det er gjort betyr det at man er ferdig med arbeid på en stund, akkurat som å legge rene matter på nyvaskede gulv inne.

– Hva er ditt drømmeprosjekt?

Når jeg en dag får nok tid og penger vil jeg bygge et pergolaområde med mange, ganske små rom. Noe åpent mot himmelen og noe under transparente tak. Plante dette til på en slik måte som bringer det beste ut av det våte klima vi bergensere lever i. Det regner 3,5 m i året her, noe som egentlig er godt utgangspunkt for et grønt, blankt, frodig og spennende vestlandseksotisk miniparadis. Det der funderer jeg mye på og har noen skisser på gang….

– Hva er ditt beste hagetips

Jobb med naturen og ikke mot den! Finn ut hva som vil trives hos deg og lær deg å like det. Sørg for å ha mange forskjellige små intime sitteplasser i hagen din, der du er nær planter som blomstrer, der du har saker som dufter, og gjerne steder der ingen andre kan se deg. Så må du huske på at god jord og gode vekstforhold er avgjørende for at plantene skal ha det gøy. De vil takke deg.

Tid for hjem-gjengen, med Kjersti Bergesen i spissen, har fikset opp mange hager i årenes løp. Foto: TV2