Kineserne er ivrige på tre

Kineserne er svært interessert i tre som byggemateriale og en prominent delegasjon er i disse dager på besøk i Skandinavia for blant annet å se på prisbelønte Moelven-prosjekter.

Delegasjonen fra kinesiske Ministry of Housing and Urban Rural Development tar blant annet turen innom Strandparken Sundbyberg i Stockholm og Treet i Bergen.

- Den europeiske treindustrien har lenge jobbet tett med kinesiske bygningsmyndigheter for å overføre kunnskap om normer og standarder for moderne trekonstruksjoner. Besøket i Sverige og i Europa er en del av dette arbeidet. Kineserne tar mål av seg å ha normer og standarder på plass mot slutten av dette året for å kunne bygge høyhus i tre opptil 18 etasjer, sier leder Jan Söderlind i European Wood.

Susanne Rudenstam i Sveriges Träbyggnadskansli sier at Kina er verdens største byggmarkedet.

- Deres beslutning om å investere i økt bruk av tre betyr mye, og det vil ha store ringvirkninger, sier Rudenstam.

Det er et tettpakket program som har møtt kineserne. I følge en pressemelding fra European Wood begynte besøket med et møte i det svenske næringsdepartementet 2. juni etterfulgt av et besøk i dag hos Myresjöhus i Vrigstad och en utflukt for å se på trehusbebyggelsen i Växjö. I morgen 4. og 5. juni besøker delegasjonen Moelven-prosjektene Strandparken Sundbyberg i Stockholm og Treet i Bergen. Turen går deretter videre til München og Graz.

- Vi har et meget godt samarbeid med representanter for kinesiske myndigheter, og er stolte av at de ønsker å komme hit til Sverige og Norge for å ta del i vår kunnskap. Tre er framtidas byggemateriale. Det er klimapositivt og fornybart. Kinas beslutning om å bygge mer i tre er ikke bare viktig for eksporten fra Skandinavia, men også for klimaet på lang sikt, sier Söderlind.