Administrerende direktør ved Design og Arkitektur Norge (DogA), Tor Inge Hjemdal. Foto: DogA

Kårer årets innovasjon i byggenæringen digitalt på bygg.no

Byggenæringens innovasjonskonkurranse arrangeres digitalt onsdag 22. april. Da skal den beste av tre finalister kåres av bygg.no-leserne.

Innovasjonskonkurransen arrangeres av Innovasjon Norge, Enova, Design og Arkitektur Norge (DogA) og Forskningsrådet, og skulle opprinnelig arrangeres under Byggedagene som skulle gå av stabelen 25. og 26. mars i år. På grunn av smitteverntiltak i koronakrisen, utsettes Byggedagene til et senere tidspunkt i henhold til Folkehelseinstituttets råd, men Innovasjonskonkurransen flyttes heller over til en digital plattform.

Seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Krister Moen. Foto: Sindre Sverdrup Strand

‒ Verden må gå videre under koronakrisen også, og bedriftene som er involverte i innovasjonskonkurransen er allerede gode på digitale løsninger. Så snart vi varslet finalistene våre om at vi tenkte å gjøre konkurransen digital, begynte de å øve på digital pitch, sier seniorrådgiver i Innovasjon Norge, Krister Moen, til Byggeindustrien.

Innovativ næring

De tre bedriftene som skal kjempe om førsteplass i konkurransen, er byggevareprodusenten Mapei, energieffektiviseringsbedriften Eco Stor og den digitale plattformen Pronto. Disse tre bedriftene var de beste blant syv som utmerket seg i årets konkurranse.

Finalistene er valgt ut av en fagjury, og så blir det opp til leserne av bygg.no å stemme frem den som de mener er den mest innovative av de tre etter en livestream onsdag 22. april klokken 10.

Arrangementet filmes på DogA i Oslo, og åpnes av administrerende direktør for design- og arkitektursenteret, Tor Inge Hjemdal.

‒ Først skal jeg holde et kort innlegg om innovasjon i byggenæringen. Deretter introduserer vi innovasjonskonkurransen, før de tre finalistene holder hver sin pitch på fire minutter, forklarer Hjemdal.

Bærekraftige løsninger

DogA-sjefen satt selv i juryen som skulle velge ut de beste blant totalt rundt 50 ideer i årets innovasjonskonkurranse. Nå gleder han seg til å se hvilken av de tre finalistene som blir publikums favoritt.

‒ De er alle veldig innovative. Juryen hadde til slutt ti deltakere på blokka som vi syntes var helt i topp, og de tre finalistene utmerket seg. Det skjer mye bra innen innovasjon i byggenæringen for tiden, og jeg er veldig spent på hvem som går av med seieren, sier Hjemdal.

Årets konkurranse etterlyste gode løsninger for en mer bærekraftig byggenæring, og forslagene er vurdert ut ifra hvor vidt løsningen gir reduserte klima- og miljøutslipp, fremmer tankegang innen sirkulær økonomi, gir verdiskaping i Norge og er nyskapende, er gjennomførbar både teknisk og markedsmessig, og om den er presentert på oversiktlig måte.

Vinneren mottar blant annet 100.000 kroner i tilskudd.

I 2019 ble konkurransen vunnet av sensorutvikler Disruptive Technologies.

Streaming og avstemming skjer på bygg.no, og alle som avgir sin stemme blir også med i trekningen av en iPad.