Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener uttalelsene til Ketil Raknes avslører hvordan den rødgrønne regjeringen tenkte om samferdselspolitikk. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Jon Georg Dale avviser kritikk av Nasjonal transportplan

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) erkjenner at prosessen for Nasjonal transportplan ikke har vært ideell, men mener kritikken treffer dårlig nå.

Frp-statsråden sier til Klassekampen onsdag at selv om prosessen rundt måten Nasjonal transportplan (NTP) blir til, ikke er ideell, mener han at regjeringen har gjort endringer til det bedre. Dale mener også at kritikk han har fått av tidligere statssekretær i den rødgrønne regjeringen Ketil Raknes, treffer dårlig nå.

Raknes uttalte til avisen tirsdag at opplegget med Nasjonal transportplan er «fullstendig feilslått». Årsaken er at lobbygrupper med lokalt utspring presser på for sine prosjekter, og at transportplanen ikke er bindene, noe som minner til en kostnadsgalopp, mener Raknes.

Statsråden sier en av endringene regjeringen har gjort, er å koble fylkespolitikere tidligere inn i prosessen for analysere hvilke utfordringer som må løses.

Dale sier også at regjeringen tenker annerledes ved at målet ikke lenger er å reise fra A til B, men én times kortere reisevei mellom to punkter.

– Den NTP-prosessen Raknes kritiserer, er helt annerledes i dag enn under de rødgrønne. Vi måler ikke vår suksess i hvor mye penger vi klarer å bruke, slik de rødgrønne gjorde. Det er ikke poenget for oss – poenget er å få mest mulig infrastruktur for hver krone. Det gjør at vi har mye større sammenheng i vår NTP, og vi kommer til å gjennomføre den, sier han.