Hilde Vatne, fungerende administrerende direktør i JM. Foto: Werner Anderson
Hilde Vatne, fungerende administrerende direktør i JM. Foto: Werner Anderson

JM-rapport: Økt interesse for lavenergiboliger

En ny rapport fra boligutvikleren JM viser at interessen for lavenergiboliger stadig vokser i Sverige, Norge og Finland.

Nesten seks av ti tror at lavenergiboliger kommer til å øke mer i verdi i fremtiden sammenlignet med boliger med høyere energiforbruk, skriver JM i en pressemelding.

- Den økte interessen for lavenergiboliger har helt sikkert sammenheng med de høye strømprisene vi har hatt. Dette kombinert muligheten til å få grønne boliglån vil trolig bidra til at interessen øker ytterligere, sier administrerende direktør Hilde Vatne i JM Norge i en melding.

Undersøkelsen viser at befolkningen i de tre landene mener at strømutgiftene knyttet til boligen er for høye. I Norge mener 49 prosent det, mens tallet er noe lavere i Finland (39 prosent) og Sverige (36 prosent). Over én fjerdedel av de spurte har gjort klima- og energitilpasninger i boligen de to siste årene, for eksempel installasjoner for energieffektiv vann- og strømforsyning.

JM har også undersøkt hvor viktig det er at boligen er produsert med lav klimapåvirkning. Nesten fire av ti av de spurte i Sverige, Norge og Finland mener at det er viktig at boliger er bygd med så lav klimapåvirkning som mulig.

- Det har vært stort fokus på klimapåvirkning fra produksjon og bruk av matvarer, reiser og klær, men jeg tror at vi nå også begynner å se økt interesse for klimapåvirkningen fra boligen, sier Vatne.