F.v: Ole Kristian Paulsrud (Avinor), Bjørnar Markussen (Aas-Jakobsen) og Morten Ræder (Nordic).

Internasjonal BIM-pris til teamet bak Oslo Lufthavn

Tirsdag ble vinnerne av buildingSMART International Awards 2018 annonsert i en seremoni i Tokyo, og prisen i Design-kategorien gikk til teamet bak utvidelsen av Oslo Lufthavn.

Juryen var imponert over hvordan prosjektet klarte å gjennomføre bruk av en felles modellserver , som sammenstilte alle BIM- leveransene i én felles hovedmodell . 

- Dette er en betydelig bragd , spesielt siden mange har uttrykt skepsis til om dette lar seg gjøre, heter det i en uttalelse fra juryen.

Morten Ræder fra Nordic og Bjørnar Markussen fra Aas-Jakobsen var på plass for å ta imot prisen på vegne av teamet, som i tillegg består av Norconsult, COWI og Per Rasmussen.

Høythengede pris

– BuildingSMART Awards er den største uavhengige internasjonale utmerkelsen innen BIM, og det er en stor ære å motta prisen for Design i 2018. Det er svært mange å takke for utmerkelsen , som er resultatet av en enorm innsats fra arkitekter, ingeniører, entreprenører og programvareleverandører siden prosjektet startet opp med BIM i 2009. For ikke å snakke om byggherre Avinor som utviste framsyn i 2009 og hadde mot til å kreve levering av IFC i et så stort prosjekt som T2. T2-prosjektet har vært arena for prototypeutvikling av en rekke nye arbeidsmetoder og leveranser i bransjen, og har også bidratt til å utvikle ny programvare. Vi er svært stolte og ydmyke over at dette nå har fått internasjonal anerkjennelse, sier Morten Ræder og Bjørnar Markussen.

T2 Prosjektet - altså den nå avdukede utvidelsen av Terminalen på Gardermoen startet opp som et BIM-prosjekt allerede i februar 2009 og består av en modellsamling som i dag omfavner mer enn 300 000 kvadratmeter. Prosjektet hadde helt fra den spede oppstarten et krav om bruk av åpenBIM som leveranseformat, melder BuildingSMART i en pressemelding.

– I løpet årene har det vært mange deltagere som gjennom hvert sitt bidrag fortjener en bit av utmerkelsen vi nå har mottatt. Det er ikke et ubetydelig tankearbeid som er nedlagt de siste 10 årene for å få åpenBIM til å fungere godt, sier Bjørnar Markussen i pressemeldingen.

Modig byggherre

Markussen ønsker også å trekke frem byggherren Oslo Lufthavn, som utviste stort framsyn og hadde mot til å kreve levering på åpenBIM i et prosjekt av denne størrelsen, til tross for at man i 2009 var fullt klar over at ikke alt fungerte like knirkefritt når det kom til IFC-formatet.

– En stor takk må derfor rettes til Team_T, og da spesielt Gudmund Stokke i Nordic Office Of Architecture. En mann som ga oss både ansvar og myndighet til å gjennomføre prosjektet med åpenBIM. En støtte som var uvurderlig for å tørre å hoppe ut i et hav av utfordringer, fastslår Markussen.