Oppgradert laminatlinje gjør at Inntre Kjelstad nå kan tilby sterkere K-stendere. Foto: Inntre Kjelstad

Inntre Kjelstad har utviklet sterkere stender – gir høyere bærevegger i tre

K-stenderen fra Inntre Kjelstad er den den eneste norskproduserte laminerte steder som kan brukes i bærende vegger. Etter at laminatlinjen ble ombygd i 2018, har bedriften utviklet en ny og sterkere stender.

– Siden vi kan vi produsere med lengre lameller har dette gitt oss mulighet til å utvikle en stender som er sterkere, slik at vi kan bygge enda høyere, opplyser salgsleder Rune Skjervold i en pressmelding fra Inntre Kjelstad.

K-stenderen fra Inntre Kjelstad ble utviklet til alle typer vegger, der det er ønskelig med en rett og stabil konstruksjon uten materialsvinn og unødvendig oppretting. Stenderen er satt sammen av flere små lameller som er tørket ned før sammenliming. Dette for å hindre skjulte spenninger i treverket som vridninger, kuv og deformasjoner som man kjenner fra vanlig trevirke.

Oppgradert

Hele sortimentet av K-stendere er oppgradert med dimensjoner fra 36x68 millimeter til 45x198 millimeter. Stenderen produseres i samme, men oppgraderte anlegg som den litt mer kjente K-bjelken. I meldingen presiseres det at den nye stenderen er velegnet for større etasjehøyder, bærende vegger og lettvegger.

Råstoffet til stenderen er ekstra nedtørket trevirke som gjør at det trenger mindre energi for å tørke ut fukt i bygget under byggeprossessen. Inntre Kjelstad opplyser at det for å møte markedets krav til miljø, er utarbeidet miljødeklerasjon, EPD, til alle K-produktene. Skjervold opplyser at K-stenderen har blitt valgt i flere BREEAM-prosjekter.

– En alltid rett og stabil trestender, i kombinasjon med miljøgevinsten av å bruke tre i bygg, gjør at K-stenderne stadig oftere brukes som erstatning for stålstendere. Den er lett å jobbe med, og sikrer effektivitet og fremdrift uten oppretting. Dette er den eneste norskproduserte laminerte stender på markedet som kan brukes i bærende vegger, fastlår Skjervold.

Styrkesortering er nøkkelen for sterkere stender

Prosjektsjef Frode Edvardsen opplyser i meldingen at årsaken til at Inntre Kjeldstad kan produsere en så sterk limtrestender, skyldes at selskapet bruker avansert teknologi i styrkesorteringen av trelasten i tillegg til endringer i produksjonslinja.

– Råvaren som benyttes i K-produktene er en blanding av premium kvalitet trevirke kombinert med deler av tømmerstokken som normalt ville blitt brukt til andre kvaliteter.

Det brukes i all hovedsak trøndersk gran og utnyttelsen av tømmerstokken har økt med om lag 6 prosent grunnet K-produktene. Dessuten tar man hånd om hele prosessen, fra tømmerstokken kommer inn på tomta til ferdige produkter, uttaler han i meldingen.

Produksjonsprosessen av K-produktene er standardisert, men de kan leveres etter kundens behov. Arkitekter, utførende og byggevarehandel kan bestille bjelker og stendere fra fabrikk etter mål som de selv ønsker.