Nicholas Klokholm, distriktssjef for Norden, Baltikum og Polen i Autodesk Construction Solutions. Foto: Autodesk Construction Solutions
Nicholas Klokholm, distriktssjef for Norden, Baltikum og Polen i Autodesk Construction Solutions. Foto: Autodesk Construction Solutions

Innlegg: Derfor er mangel på digitalisering et problem

I sin julehilsen til byggenæringen oppfordrer Nicholas Kloholm i Autodesk bedriftene til å etablere digitale nyttårsforsetter.

Mange byggefirmaer synes det er vanskelig å legge bak seg gamle, ineffektive IT-vaner og i stedet implementere ny skyprogramvare. Selv om det kan spare rundt 15 prosent av byggekostnadene. Løsning: Selskapene bør gjøre digitalisering til en del av selskapets strategi og hverdag. Det vil øke effektiviteten og lønnsomheten for hver enkelt bedrift.

I disse dager sendes det julekort til kunder i byggebransjen og noen havner også hos gode samarbeidspartnere. Her ønskes det en god jul og fortsatt godt samarbeid på nyåret. Jeg har også lyst til å bidra til å spre litt julestemning og sender derfor denne felles hilsen til hele vår bransje. Den lyder som følger:

Kjære entreprenører, ingeniører, arkitekter og utviklere, Takk for et spennende og hektisk 2021. For de fleste av dere har ordrebøkene vært fulle, og jeg vet mange av dere har vært opptatt fra mandag til fredag. Derfor setter kollegene mine og jeg stor pris på at vi har fått møte så mange av dere som har satt av tid til å erstatte gamle rapporteringssystemer og løsninger med moderne skyprogramvare. Takk og gratulerer, dere er på rett spor! På vår lille rundreise har vi også møtt endel bransjekolleger som har vært så opptatt at de ikke har vært i stand til, eller hatt ønske om, å omfavne behovet for digitalisering. Jeg har full respekt for det. Men når det er sagt vil jeg legge til at økt digitalisering er veien videre mot fortsatt verdiskaping. La meg gi deg noen eksempler.

Spar 15 prosent av byggekostnadene

Byggebransjen står i økende grad overfor dokumentasjonskrav fra politikere, kunder, næringslivspartnere og publikum om at de skal være bærekraftige og stadig mer effektive. Kravene omhandler også større åpenhet i prosessene og behovet for at alle prosjektdeltakere, som utbygger, arkitekt, ingeniør og myndigheter, skal få tilgang til alle oppdateringer i et prosjekt.

Likevel ser vi at mange entreprenører og utviklere glir tilbake til utdaterte programvareløsninger. I stedet for å dra nytte av de nye mulighetene som finnes i en skyløsning som samler all informasjon og data om et byggeprosjekt på ett sted. I stedet for jobber mange i fem til syv forskjellige systemer parallelt. Dessverre gir det opphav til silotenkning, mangel på kunnskapsdeling, åpenhet og tap av data.

Og hvorfor er dette viktig? Jo, fordi tap av data, eller mangel på kvalitetsdata, reduserer muligheten for datadrevne beslutninger, som igjen øker risikoen for gale beslutninger og kostbare feil som må utbedres. Våre beregninger viser at digitale skyløsninger kan spare bedriften i snitt 15 prosent når det kommer til slike tilleggskostnader. For større byggefirmaer snakker vi da om store beløp.

Dobling av fortjeneste

Så hvilke andre fordeler er det ved økt digitalisering? Ifølge McKinsey står bygg og anlegg globalt for 13 prosent av verdens BNP. Det er imidlertid svært liten utvikling i bygg- og anleggssektoren. I løpet av de siste 20 årene har produksjonsveksten bare økt med 1 prosent per år, og for å være ærlig er dette altfor dårlig, sammenlignet med for eksempel økonomi og IT. I en nylig rapport fra KPMG viser det seg at tidsfrister og budsjetter respekteres i så lite som ett av tre byggeprosjekter.

Og selv om byggingen er risikabelt, er det gjennomsnittlige overskuddet bare fem prosent før skatt og renter (EBIT).

Ny teknologi og omorganisering av arbeid kan imidlertid doble fortjenesten fra fem til ti prosent. McKinsey påpekte i 2020 at innen 2035 vil den globale byggebransjen uunngåelig bevege seg mot økt åpenhet, dokumentasjon og bærekraft, samt økende industrialisering av konstruksjon, inkludert betydelig mer off-site produksjon og automatisering. Samt en tettere kontrollert forsyningskjede. Alle disse elementene krever økt digitalisering og en samlende skyplattform, også i de norske byggefirmaene.

Derfor er det min konstruktiv oppfordring til deg å omfavne digitalisering enda litt mer i det nye året. Få ledelsen til å støtte ansatte slik at hele organisasjonen implementerer de nye digitale verktøy som virkelig er fremtiden. Gjør dem til en del av strategien og hverdagen din, det vil øke effektiviteten og lønnsomheten. Og som en bonus sørger du for at det ikke kun er konkurrenten din som stikker av med den kommende veksten!