Innlegg: Bokføringsregler svekker gjenbruk i byggenæringen

Fra 2025 må store eiendomsaktører rapportere om tiltak for økt bærekraft. Dette omfatter sirkulær økonomi og gjenbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Maj Hines. Foto: Advokatfirmaet Forsberg
Maj Hines.

Innlegg av:

Maj Hines
Advokat
Advokatfirmaet Forsberg DA

NHO Byggenæringen anslår av 12-15 prosent av norske klimagassutslipp er knyttet til verdikjeden bygg og anlegg. En undersøkelse blant SMB-bedrifter utført av BDO i fjor, viste at bare en av ti eiendomsselskap rapporterer på bærekraftstiltak og at bare 14 prosent ser forretningsmuligheter i bærekraftstiltak. En lavthengende frukt er å endre bokføringsreglene slik at ikke gjenbruk blir dyrere enn å kjøpe nytt.

Sirkulær økonomi handler om å forlenge levetiden til produkter og materialer. Et viktig bidrag til dette, er å redusere avfall gjennom gjenbruk. Selskapet Resirqel som selger og gir råd om ombruk i bygg- og anleggsbransjen og Rehub.no som kobler aktører og automatiserer kjøp og salg av brukte byggematerialer, er aktører som bidrar til dette.

I valget mellom å kjøpe nytt eller brukt, er pris en avgjørende faktor. Både kjøp av nye og brukte varer er merverdiavgiftspliktig. Merverdiavgiften skal i utgangspunktet beregnes av varens omsetningspris.

Videreforhandlere av brukte varer kan på nærmere vilkår beregne merverdiavgift på et lavere grunnlag ved bruk av den såkalte avansemetoden. Metoden innebærer at merverdiavgiften beregnes av fortjenesten, eller differansen mellom innkjøpspris og salgspris. Avansemetoden ble innført i loven for å ikke undergrave markedet for brukthandel, og gjelder der varer er anskaffet fra en ikke avgiftspliktig aktør for videresalg i virksomhet. Ordningen innebærer at merverdiavgiften beregnes av et lavere grunnlag enn omsetningsverdien, og metoden er utbredt ved salg av brukte varer til forbrukere.

Mens avansemetodens opprinnelse var å stimulere bruktkjøp i forbrukerforhold, kan den motvirke bruktkjøp for næringsdrivende. Bokføringsforskriften angir at ved bruk av avansemetoden skal utgående merverdiavgift ikke angis i salgsdokumentet. Det skal videre fremgå særskilt av salgsdokumentet at avgiftsbeløp som er inkludert i prisen ikke er fradragsberettiget som inngående avgift.

Presiseringen i bokføringsforskriften ved bruk av avansemetoden, betyr at fakturaen for bruktkjøp for en næringsdrivende, i motsetning til nyanskaffelser, ikke gir grunnlag for fradrag for merverdiavgift. Ved nyanskaffelser vil den næringsdrivende ha fradragsrett. Dersom avansemetoden ikke benyttes, skal merverdiavgiften beregnes av omsetningsverdi. Omsetningsverdien er som regel høyere enn avansen. For brukte varer og utrangert utstyr, kan det også være vanskelig å fastslå en omsetningsverdi.

I tillegg til å svekke incentivet til bruktkjøp i næringsforhold, er det vanskelig å se begrunnelsen for avskåret fradragsrett. På samme måte som ved andre transaksjoner mellom næringsdrivende, sikres konkurransenøytralitet og dokumentasjon gjennom utstedelse av salgsbilag, innrapportert merverdiavgift og fradragsrett i alle ledd frem til endelig forbruk.

En endring av bokføringsreglene til å omfatte bruk av avansemetoden mellom næringsdrivende, og åpne for fradragsrett for merverdiavgift, vil gjøre det enklere og billigere med bruktkjøp mellom næringsdrivende. Dette kan stimulere til at eiendomsbransjen ser forretningsmulighet i å gjenbruke mer og kaste mindre.

Dette er et leserinnlegg, og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS