Illustrasjonsfoto

Enova avvikler støttetilbud for bygg - varsler egen satsing på utslippsfrie bygge- og anleggsplasser

En egen satsing på utslippsfrie bygge- og anleggsplasser skal bidra til å kutte klimagassutslipp i byggebransjen. Samtidig vil Enovas støttetilbud som har vært rettet mot energieffektivisering og -energisparing i bygg avvikles.

Før jul bestemte Klima- og miljødepartementet at statens investeringsselskap Enova skal legge enda mer vekt på klima når det tildeler statlige midler i fremtiden.

Mandag gikk Enova ut med en pressemelding om hvordan denne endringen skal skje i praksis.

– Vi endrer byggsatsingen vår for å utløse markedsendringer som er nødvendig for å kutte klimagassutslipp i sektoren og omstille oss til et lavutslippssamfunn. Selv om bruken av fyringsolje er ute av norske bygg og boliger, har byggsektoren sine klimautfordringer som vi vil bidra til å redusere. Disse direkte klimagassutslippene er i hovedsak knyttet til byggeprosessen og ikke energibruken i driftsfasen. Skal vi kutte disse utslippene i byggeprosessen, er vi avhengig av å få fram nye løsninger som markedet tar i bruk, sier markedsdirektør Øyvind Leistad i Enova i en pressemelding. 

Utslippsfrie byggeplasser

Enova lanserer nå en egen satsing på utslippsfrie bygge- og anleggsplasser.

– Stadig flere ønsker å ta i bruk elektriske anleggsmaskiner og utslippsfrie varmeløsninger på byggeplassene, men en viktig flaskehals er tilgang på miljøvennlig varme og elektrisitet til tørking, lading og drift av maskiner og utstyr. Da trenger vi noen pilotprosjekter som kan demonstrere gode løsninger, sier Leistad i meldingen.

Hensikten er ifølge Enova å få fram systemløsninger, forretningsmodeller og aktører som vil bidra til å forenkle bruken av fornybare varmeløsninger og elektrifiseringen av bygge- og anleggsplasser på en kostnadseffektiv måte.

– Vi har nylig lagt frem klimaplanen for de neste ti årene. Fremover blir det viktig med støtteordninger som denne. Særlig trenger vi å få ned utslippene fra bygg og anlegg. Nå kommer ny teknologi som gjør det mulig å få ned utslippene. Regjeringen har spisset Enova som klimavirkemiddel nettopp for å realisere slike prosjekter. Vi skal nå klimamålene samtidig som vi skaper vekst og utvikling, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) i meldingen. 

Enova varsler også at de vil se nærmere på hvordan de kan bidra til å kutte indirekte klimagassutslipp fra sektoren, blant annet gjennom å stimulere til mer klimavennlig materialbruk.

Avvikler støttetilbud rettet mot energieffektivisering og -sparing

Dreiningen mot klima innebærer også at Enovas støttetilbud som har vært rettet mot energieffektivisering og energisparing i bygg avvikles.

– Prioriteringen er en naturlig følge av den nye styringsavtalen Enova fikk fra regjeringen like før jul som spisser Enova som klimavirkemiddel, melder Enova. 

Enova har siden 2013 støttet mer enn 2.500 energioppgraderinger av eksisterende bygg med til sammen over tre milliarder kroner.

De er likevel ikke redd for at avviklingen av støttetilbudet skal bremse energieffektivseringen.

– Utviklingen innen energieffektivisering av bygg har nå kommet så langt at ytterligere investeringsstøtte ikke vil være avgjørende for den videre markedsutviklingen, sier Leistad.

Enova mener det nå finnes en rekke gode tiltak som er lønnsomme også uten støtte, og at det er lagt inn strenge krav til energibruk i de gjeldende byggeforskriftene.

– Vi ser også at både offensive byggherrer og leietakerne har blitt mer opptatt av energi og klima. De siste årene har også finansmarkedet kommet på banen, blant annet ved å tilby gunstige betingelser til de som bygger energi- og klimavennlig gjennom grønne lån. Sammen med alle aktørene i markedet som har gått foran har vi vært med å bidra til at myndigheter, leietakere og finansmarkedet i dag kan stille og få oppfylt slike krav. Energieffektivisering er fremdeles viktig, men nå overlater vi den videre utviklingen til markedet, sier Leistad.

– Synd

Isak Oksvold i Møller Eiendom.

Isak Oksvold, direktør for miljø og bærekraft i Møller Eiendom, uttalte til Byggeindustrien før jul at det er synd og «litt uforståelig» at energimålet er tatt ut av Enovas mandat.

– Man må forvente at tilbudet til bygg og eiendomssektoren vil svekkes kraftig om ikke opphøre, sa han.

Oksvold sier nå at det ser ut som hans spådommer blir til sannhet.

– Det er selvsagt synd at man reduserer satsingen på strømsparing i en tid hvor det store konflikter rundt utbygging av ny kraftproduksjon. Det er selvsagt positivt av man fremdeles støtter nye klimatiltak i byggsektoren som for eksempel utslipp fra byggeplasser. Når man fjerner flere av programmene som skal stimulere til strømsparing, går dette i all hovedsak ut over byggevareleverandørene. Og miljøet selvsagt, sier Oksvold.