Mathis Grimstad (fra venstre), Hans Hiorth, Terje Holth, Svein Eriksen, Marianne Log Harlem, Karsten Hjertholm og Geir Hansen skåler for nok et Åke Larson-julebord.Hans Warlo (til venstre) og Borgar Husum.Mathis Grimstad (fra venstre), Hans Hiorth, Dag Olav Tangen og Terje Holth.Ribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller reinsdyr kunne julebordsgjestene velge mellom på Stortorvet Gjæstgiveri.Lise Steffen Hauglin (fra venstre), Arild Rygg, Øivind Nilsen, Ivar Sørensen, Jens Arne Gaupset, Truls Johansen, John Langrind, Kirsti Mette Ulrichsen, Åse Dyrstad og Rune Hauglin.Ivar Sørensen (fra venstre), Jens Arne Gaupset, Truls Johansen, John Langrind og Kirsti Mette Ulrichsen.Truls Johansen (til venstre) og John Langrind.Randi Huslid (fra venstre), Kristin Søberg, Hans Warlo, Borgar Husum, Rolf Aase, Svein Karlsen, Aslak Mygland og Bjørn Jarle Eik.God stemning og godt i glasset på Åke Larsons julebord.Randi Huslid (fra venstre), Svein Eriksen og Kristin Søberg.Lise Steffen Hauglin (fra venstre), Arild Rygg, Øivind Nilsen, Ivar Sørensen, Jens Arne Gaupset, Truls Johansen, John Langrind, Kirsti Mette Ulrichsen, Åse Dyrstad og Rune Hauglin.Mathis Grimstad (fra venstre), Hans Hiorth, Terje Holth, Svein Eriksen. Marianne Log Harlem, Karsten Hjertholm og Geir Hansen. Rune Bjørn Ekberg, Jan Tore Jørgensen og Cathrine Storm var også til stede på julebordet, men ble ikke fanget av fotografen.

I Åke Larson Construction fortsetter festen 15 år etter at selskapet forsvant

Hver førjul møtes de ansatte i Åke Larson Construction til selskap, selv om entreprenørselskapet egentlig opphørte i 2004.

– Ooog så svinger vi på seidelen igjen, hei skål!

Svein Eriksen svinger på seidelen igjen og skåler med kollegene. De jobber riktig nok ikke sammen lengre, og selskapet de en gang jobbet sammen i, Åke Larson Construction, har ikke eksistert siden 2004, etter at den svenske entreprenøren ble kjøpt opp av Selmer, nå Skanska, i 1998.

Bygeindustrien omtalte Selmers overtakelse av 90 prosent av aksjene i Åke Larson i 1998.

– Dette julebordet her startet i 1987, på en tid Åke Larson Construction hadde to store prosjekter her i byen; Norsk Data på Skullerud og første byggetrinn på Aker Brygge, forteller Eriksen.

Egentlig startet sammenkomsten på Stortorvet Gjæstgiveri i Oslo som en intern fest for prosjektorganisasjonen på Norsk Data, men etter hvert vokste det til en tradisjon blant seniorene i Åke Larson Construction.

Fra 1995 ble også juniorene inkludert.

Svenske tilstander

Åke Larson Construction AS ble startet opp i Norge av Hans Hiorth 1. januar 1979, med kontor på Hiorths kjøkken på Montebello i Oslo.

– Jeg ble kjent med Åke Larson via en tidligere studiekamerat som anbefalte Åke å ta kontakt med meg, og så ble jeg spurt om å starte opp Åke Larson i Norge. Jeg fikk beskjed av min daværende arbeidsgiver at ingen svenske noensinne hadde lyktes med å starte opp i Norge, så hvis det ikke lyktes, var jeg hjertelig velkommen tilbake. Men vi klarte det, og i løpet av de seks første årene gikk vi fra null til 600 millioner, og to år senere var vi vel oppe på 900 millioner. Det gikk veldig fort, sier Hiorth til Byggeindustrien.

Entreprenøren hadde som modell at de kun bygde næringsbygg for over 20 millioner kroner for private aktører. De kombinerte rollen som entreprenør og rådgiver for byggherre, og innførte Åke Larson-modellen med byggherrestyrte sideentrepriser i Norge.

I 1980 bygde de kombikontorer for Habberstad, og i 1982 lanserte de prefabrikkerte baderom på Royal Garden. I 1986 lanserte de et bæresystem i stål med hulldekker i etasjeskillene på Norsk Data IV, og i 1992 bygde de med miljø i fokus for Dagbladet.

– Vi var nok litt for tidlig ute, påpeker Svein Eriksen.

Spiller opp til jul

– Åke Larson-prosessen gikk ut på å sitte på samme side av bordet som byggherre og styre prosessen og styre budsjettet mens vi kunne være kreative underveis. I dag heter dette samspill og er overalt, sier Eriksen.

Samspillet innad i Åke Larson Construction var samtidig svært godt, forteller 71-åringen. Hans Hiorth sier seg enig. Det er nok noe av grunnen til at de fremdeles møtes for å ha julebord mer enn 20 år etter at Åke Larson ble solgt.

– Vi hadde et usedvanlig fantastisk miljø i Åke Larson. De ansatte tok initiativ til å dra i gang julebordet, og det er jo helt utrolig at vi har greid å fortsette med dette 20 år etter at selskapet ble lagt ned. Det er veldig gøy å møte gamle kolleger, og vi er en stor familie, humrer Hiorth.

– Det er jo i den første bedriften du jobbet at du har hjertet ditt, supplerer Svein Eriksen.