<p></p><p>TRAVLE KJØPERE: – Koronakundene er gjerne de som har pleid å reise til ferieleiligheten sin i Spania eller Frankrike, men som nå kjøper hytte for å ha et sted å feriere i Norge. De har ikke tenkt så nøye gjennom hva slags hytte de vil ha, og de har det utrolig travelt med å skaffe den, sier daglig leder Stine Karlsen i Familiehytta og Nordlyshytter. Foto: FH Gruppen</p>

Hytteprodusent: - Kjøperne har det travelt - nå skal hytta være ferdig møblert og rundstykkene stå i ovnen

Det er ikke måte på hvor travelt noen har det med å skaffe seg hytte når de ikke kan reise til utlandet i ferien. – Rekorden hos oss er 48 timer, fra kunden så annonsen til han signerte kontrakt, sier daglig leder Stine Karlsen i Familiehytta og Nordlyshytter.

Statistisk sentralbyrå meldte nylig om rekordsalg av hytter i Norge i 2020, med en økning på 30 prosent fra året før. Det ble solgt 15.800 hytter på det åpne markedet, og landets største hytteprodusent FH Gruppen, som har Familiehytta og Nordlyshytter i sin portefølje, kommer til å selge tusen nye hytter alene i år.

Ved inngangen til årets påskeferie er hytte et brennhett tema på flere måter. I spalten «Spørsmålet» i Byggeindustrien nr. 4 forteller Stine Karlsen om hvordan pandemien har påvirket hyttemarkedet for deres del.

– Vi hører at folk går mann av huse for å skaffe seg hytte. Har dere merket det?
– Å ja, det er helt sikkert. Det har vært et enormt trykk fra sommeren 2020. Våre «vanlige» kunder har gjerne drømt om hytte i mange år og planlagt hva slags hytte de ønsker seg. Mens «koronakundene» har ikke vært gjennom den prosessen. De skal bare ha en hytte, og helst så raskt som mulig.

– Hvem er koronakundene?
– Det er gjerne de som har pleid å reise til ferieleiligheten sin i Spania eller Frankrike, men som nå kjøper hytte for å ha et sted å feriere i Norge. De har sjelden tenkt nøye gjennom hva slags hytte de vil ha, og de har det utrolig travelt med å skaffe den.

– Ja, hva er rekorden i raskt hyttekjøp hos dere?
– Det må være en kar som brukte 48 timer fra han kontaktet oss til han hadde signert kjøpekontrakten. Når det er sagt, så tar selve leveransen av en ny nøkkelferdig hytte cirka ett år fra signert kontrakt til innflytting. Hytteleveransen skal planlegges og byggetillatelse må søkes hos kommunen før bygging kan starte. Selve byggingen tar faktisk ikke så lang tid.

– Har du andre eksempler på raske hyttekjøp?
– I fjor hadde vi to brødre som ikke fikk brukt feriehuset sitt i Frankrike. De bestemte seg for å bygge hver sin hytte ved siden av hverandre. Vi skaffet dem både hytte og tomter gjennom et samarbeid vi har med grunneieren.

– Hva kjennetegner dagens hyttekjøpere?
– Det er veldig mange ulike typer. De siste årene har det kommet til en del yngre kjøpere, som har sett at hyttedrømmen er innen rekkevidde. Vi ser at mange barnefamilier i byene gjerne beholder leiligheten, og satser på hytte i grei kjøreavstand fremfor å kjøpe seg opp i boligmarkedet. Det er også kommet flere hyttekunder som følge av at alle ble «tvunget» til å reise på norgesferie i fjor sommer på grunn av korona.

– Hva er det med nordmenn og hytta?
– Jeg kan bare svare for meg selv, men på hytta finner jeg roen og lykkefølelsen. Jeg tror mange kan krangle OM hytta, men at man ikke krangler PÅ hytta. Den er et samlingspunkt for venner og familie, hvor det er tid til å senke skuldrene, gjøre andre ting enn det dagligdagse og være aktiv utendørs. Dessuten er det kortreist ferieglede. Selv har jeg en datter på 1,5 år, og det er mye enklere logistikk å dra på hytta hvor alt er tilrettelagt, enn å stresse rundt med småbarn på en flyplass.

– Nå står påskeferien for døren. Det er vel gode tider for en hytteprodusent?
– Ja, vi merker alltid ekstra stor etterspørsel etter ferier, og spesielt etter påske har det pleid å koke når vi har hatt hyttemesse helgen etter. Det blir det ikke i år, men pågangen er likevel stor. Sosiale medier flommer over av skigående nordmenn på hytter i fjellheimen, og det påvirker naturlig nok de som ikke har hytte, men som ønsker seg en.

– Har du noen stalltips til de som drømmer om hytte, men som ikke har råd?
– Norge har mange skjulte perler utover de kjente skidestinasjonene, og her er det fullt mulig å skaffe seg en fin hytte inkludert tomt til under tre millioner kroner. Det går også an å tenke samkjøp med venner, søsken eller andre for å finansiere hyttekjøpet. Det er dessuten et miljøaspekt i at hytta på den måten blir brukt mer. I tillegg kan man leie ut. Det er en fin måte å skaffe inntekter på når hytta står tom.

– Dere selger både byggesett og nøkkelferdige hytter. Hva går det mest av?
– De siste årene er det helt klart mest etterspørsel etter nøkkelferdig hytte. De yngre kjøperne har dårligere tid og har ikke den samme interessen for å gjøre ting selv som forrige generasjon – i tillegg til at de faktisk mangler byggekunnskapen.

– Betyr det at selvbyggeren er død?
– Ja, bortimot. Nå skal hytta leveres ferdig møblert og rundstykkene skal stå i ovnen!