Hovinenga

I hjertet av den nye Hovinbyen i Oslo, med Vålerengas nye stadion og trebygget Valle Wood som nærmeste naboer, har Betonmast bygd 354 nye leiligheter i en totalentreprise for Selvaag Bolig ASA.

Fakta

Sted: Valle Hovin i Oslo

Prosjekttype: Nybygg, boliger

Kontraktssum uten merverdiavgift: 613 millioner kroner

Bruttoareal: Ca. 45.000 kvadratmeter

Byggherre: Selvaag Bolig ASA

Totalentreprenør: Betonmast Boligbygg

Arkitekt: HBA Arkitekter

Landskapsarkitekt: Dronninga landskap

Byggeledelse: Aase Prosjekt

Rådgivere: RIB: Seim & Hultgreen l RIM: Golder Associates l RIVA: COWI l RIG: Seierstad Geo l RIE: Installatøren Fredrikstad l RIV vent: WSP l RIV rør: Moe l RIBr, RIBFy: Norconsult l RIA: Brekke & Strand

Underentreprenører og leverandører: Stikking/oppmåling: Asker Oppmåling l Grunnarbeid: Isachsen Anlegg l Spunt og Peling: Seierstad l Elektro: Installatøren Fredrikstad l Rørlegger: CM Mathiesen & Co l Ventilasjon: Stillesby Ventilasjon Service l Betongarbeid: TurboConstroi Norge l Prefab betongelementer: Buskerud Betongvarefabrikk l Kjøkken: Drømmekjøkkenet Prosjekt l Parkett: Bo Andren l Kjerneboring: Mimax l Persienner og markiser: Fram persienne og markise l Metallarbeid: GBS Produkter l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Lås og beslag: Dormakaba l Dører: Swedoor l Taktekking: Isotak Bygg l Murarbeid: Betonorte l Tømrerarbeid: Ergane, Byggmontasjen, Dør & Vindu Montasje l Stålarbeid: Nils Løff l Maler: Malermester Dema, Bohlin l Utomhusarbeid: Asker & Bærum Grøntmiljø l Sedumtak: Vital Vekst l Asfalt: Skanska Asfalt l Modulvegger: Modulvegger Oslo l Branntetting: Albanor l Glassarbeid: H-produkter Glassteam l Blikkenslagerarbeid: Blikkenslager Rune Kiserud l Gulvsparkling: Gulventreprenøren l Heis: Reber Schindler l Badekabiner: Probad l Teglmuring og flisarbeid: Mjøndalen Mur & Puss

De 354 to til fireromsleilighetene er fordelt på fire blokker som er bygd i tre byggetrinn.

Første byggetrinn var ferdig 15. oktober 2018, og består av en blokk på sju etasjer med 49 leiligheter og en blokk på åtte etasjer med 64 leiligheter.

Byggetrinn to ble fullført 15. august 2019, og består av en blokk på ni etasjer med 127 leiligheter. Siste byggetrinn ble fullført 15. desember, og består av en 10-etasjersblokk med 114 leiligheter.

Alle boligblokkene har i tillegg minst en underetasje med boder, tekniske rom og parkeringsplasser. Som en del av utbyggingen kommer det også en ny barnehage i den siste blokken, som utføres av HAB i en separat entreprise.

– Vi har fulgt planen, og levert samtlige byggetrinn til riktig tid. Det siste bygget skulle i utgangspunktet ferdigstilles i mars 2020, men byggherren ville starte prosessen tre måneder tidligere. Det fikk vi til, og derfor ble vi også ferdig tre måneder tidligere enn planlagt, sier prosjektleder Svein Karlsen i Betonmast Boligbygg.

Ny type teglstein

Det var i forbindelse med utviklingen av Vålerengas nye stadion på Valle, at Selvaag Bolig kjøpte boligdelen av tomten.

Karlsen sier de satte spaden i jorden november 2016, og at det har vært få overraskelser underveis i byggeprosessen.

– Det var litt fjell øverst på tomten og mye leire videre nedover. Det har krevd både peling og sprengningsarbeider, men det var som forventet. Det har generelt vært få overraskelser i løpet av prosjektet. Logistikken har også gått veldig bra. Trafikken til og fra byggeplassen har vært presis og godt koordinert, sier han.

– Hva har vært de største utfordringene under byggeprosessen?

– Det er mange knekker på fasaden, så teglmuringen har vært krevende. Selv om det ikke ser sånn ut, er det også brukt en type stein som aldri er benyttet i Norge tidligere. Det ser ut som vanlig Bratsbergtegl, men det er en Wienerbergertegl som ikke er brukt før. Den er massiv, og veier en del. Byggherre og arkitekt har valgt den steinen for at prosjektet skal passe godt inn i området, sier han.

Åpne gårdsrom

Karlsen sier de også har lagt mye arbeid i uteområdene.

– Det er store og åpne gårdsrom mellom blokkene, slik at beboerne ikke ser rett inn til naboen. Uteområdene er forseggjorte, med alt fra lekeapparater og sittegrupper til prydgress, planter og belegningsstein i gangsoner, sier han.

I alt er 338 av leilighetene solgt så langt. Boligene strekker seg fra rundt 40 kvadratmeter til over 100 kvadratmeter. I alt 25 av leilighetene i den siste blokken har også egen hybel.

– Boligene har moderne standard med parkett, prefabrikkerte badekabiner og kjøkken fra Drømmekjøkkenet. Det er god takhøyde med generelt 2,6 meter i oppholdsrom og 2,3 meter i underordnede rom, hvor det er foret ned på tekniske føringer. På badene er høyden 2,2 meter. I tillegg er det lyse leiligheter med store vindusflater, og det brukes fjernvarme. Det er ikke gulvvarme, men radiatorer og vannbåren varme på bad, sier Karlsen.

Utfordrende balkongmontering

Han påpeker også at samtlige leiligheter har platting eller balkong – noen har også to balkonger.

– Balkongene ble montert på bygningskroppene etter at blokkene ble satt opp. Vi montert balkongene med rekkverk og det hele på bakken. Deretter har vi heist dem opp med to mobilkraner og tredd dem inn på bolter som stikker ut fra fasaden. Deretter er de festet med muttere. Vi har aldri gjort lignende før, så det var utfordrende og veldig hyggelig å få til, sier Karlsen.

Han sier materialene i blokkene generelt har god standard.

– Det er plasstøpte bærekonstruksjoner av betong, med plattendekker og stålsøyler samt vedlikeholdsfri tegl på fasaden. Videre er det yttervegger av isolert bindingsverk. Innvendig er det gips på alle vegger med malte flater, og fliser på bad. Det brukes også ultraboard, som forsterkning der det monteres kjøkken og tyngre ting, sier Karlsen.

– Ellers er det sedumtak. og åpen fordrøyning ved siden av byggene. Det er ingen spesielle miljøkrav i prosjektet, men vi er sertifisert etter ISO 14.000 og har sånn sett høyt fokus på miljø, legger han til.

Fornøyde med respons

Yngve Eliassen, som er prosjektleder i Selvaag Bolig, sier de er fornøyde med både byggeprosessen og resultatet.

– Det er blitt veldig fine bygg, med mange gode kvaliteter. De er levert til avtalt tid, og det er vi fornøyde med, sier han.

Eliassen sier byggene har en attraktiv plassering, og at de fra tidlig fase i byggeprosjektet opplevde god interesse for boligene.

– Vi er fornøyde med responsen i markedet. Prosjektet har en attraktiv plassering, og første byggetrinn var utsolgt før boligene var ferdige. Nå er det igjen 14 usolgte boliger, sier han.


Flere prosjekter