Det brenner i bygningen Børsen i København, og det karakteristiske spiret står i flammer. Foto: Mathias Sørsensen / NTBDragespiret på bygningen Børsen på Slotsholmen i København ble ødelagt av flammene tirsdag morgen. Den norske riksantikvaren omtaler bygget som et av de viktigste fra unionstiden. Foto: Ida Marie Odgaard / AP / NTBDet brenner i bygningen Børsen i København. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / NTBForbipasserende hjelper til med å bære kulturskatter ut av den brennende bygningen Børsen i København. Foto: Ida Marie Odgaard / Ritzau Scanpix / NTB

Historiske Børsen i København risikerer å rase sammen: – Vårt Notre-Dame-øyeblikk

Flammene herjer den historiske bygningen Børsen på Slotsholmen i den danske hovedstaden. Hele bygningen risikerer å rase sammen, sier politiet.

– Vi har en bygning som er veldig, veldig porøs og risikerer å rase sammen, sier Tommy Laursen, politiinspektør i København på en pressekonferanse ved lunsjtider.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen sammenligner brannen med den som herjet Notre-Dame i Paris for nokså nøyaktig fem år siden.

– Fryktelige bilder fra Børsen. Så trist. En ikonisk bygning som betyr mye for oss alle, tror jeg. Vårt Notre-Dame-øyeblikk, sier han.

Årsak ukjent

Det er ikke kjent hva som fikk den nesten 400 år gamle bygningen i København til å begynne å brenne tirsdag morgen. Brannen er stadig ikke under kontroll, opplyser brannvesenet.

– Konstruksjonen er kollapset, så det er vanskelig å komme inn i bygningen. Derfor går det noen timer før brannen er under kontroll, sier Jakob Vedsted Andersen i brann- og redningstjenesten Hovedstadens Beredskap.

– Det kommer til å gå to-tre dager før vi får overblikk over brannen og årsaken til den, fortsetter Laursen.

Deler av taket og bygningens spir har kollapset. Tidligere opplyste brannvesenet at rundt halve bygningen sto i brann.

– Vondt å se

Nødetatene i København fikk melding om brannen i 7.30-tiden tirsdag morgen. Litter etter klokken 8 var bygningens spir totalt omgitt av røyk og kraftige flammer. Omtrent klokken 8.30 veltet spiret ned i flammehavet.

– I morges våknet vi til et trist syn, da røyk over København vitnet om den ødeleggende brannen på Børsen. En viktig del av vår arkitektoniske kulturarv står i flammer, sier Danmarks kong Frederik i en uttalelse.

Han sier han og dronningen vil takke dem som har sørget for at ingen har kommet til skade i brannen, og som jobber med å redde både Børsen og kulturarven inne i bygningen.

– Forferdelige bilder vi ser nå, sier statsminister Mette Frederiksen i en kommentar til Ritzau.

– Børsen er en av Københavns mest ikoniske bygninger. Uerstattelig kulturarv. Det gjør vondt å se, fortsetter hun.

Krevende

Slokningsarbeidet er krevende, melder Hovedstadens Beredskap.

– Det er et gammelt bygg med mye trekonstruksjoner og et kobbertak som holder på varmen. Så det er en veldig, veldig omfattende innsats som vil vare mesteparten av dagen, sier Andersen til flere danske medier.

TV-bilder viser også at det historiske maleriet «Fra Københavns Børs» av P.S. Krøyer ble båret ut av den brennende bygningen.

Maleriet er et av Skagen-malerens mest kjente verker og er to og en halv meter høyt og fire meter bredt. Det ble malt i 1895 og er et gruppeportrett av en rekke børsfolk som står i Børssalen inne i bygningen som brenner.

Restaurering

Det pågikk restaurering av huset, og det er montert stillas langs veggene. Restaureringen skulle rette opp en uhensiktsmessig renovering fra 1800-tallet og føre bygningens fasade tilbake til det opprinnelige uttrykket, heter det på A.P. Møller Fondens hjemmeside.

Den karakteristiske, lange murbygningen var i tidligere tider en varebørs og sto ferdig med det høye spiret i 1625. Det brukes i dag til kontorbygg. Huset er et av Københavns eldste.

Spiret, kalt «Dragespiret», er det Børsen er mest kjent for. Det er utformet som fire dragehaler som snor seg om hverandre. Spiret har tre kroner på toppen som symboliserte storriket Danmark, Norge og Sverige.

– Fryktelige bilder fra Børsen her på morgenen. 400 år med dansk kulturarv i flammer, skriver Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt på X/Twitter.