Cautus Geos datalogger CL3 er tatt i bruk i Oslo kommunes pilotprosjekt for kontinuerlig og automatisk overvåkning for å forhindre overvann. Foto: Cautus Geo
Cautus Geos datalogger CL3 er tatt i bruk i Oslo kommunes pilotprosjekt for kontinuerlig og automatisk overvåkning for å forhindre overvann. Foto: Cautus Geo

Her tester Oslo ny teknologi for å unngå overvann på avveie

Oslo tester ny teknologi for automatisk kontroll med overvann på ti kritiske punkter i kommunen. Målet er å forhindre vann på avveie.

Det skriver Cautus Geo i en pressemelding. Selskapet er ett av fem leverandører som bidrar i Oslo kommunes pilotprosjekt.

Pilotprosjektet startet i august 2021, og skal vare omtrent ett år. Her tester kommunen teknologi for å få automatisk varsling om overvannssituasjonen. Dette håper Oslo kommune og Vann- og avløpsetaten (VAV) kan bidra til å forhindre overvann som resultat av store nedbørsmengder eller tette rister og bekkeløp.

– Vi ser at automatisk overvåkning er lurt. Det er alltid bedre med kunnskap enn synsing. Så langt ser det positivt ut. Vi ser nytteverdien, så skal vi summere opp etter pilotprosjektet og avgjøre hva som er neste steg, sier overingeniør Lars-Olov Orre i Vann- og avløpsetaten.

– Vi tester vår nyeste teknologi med vår egenutviklede CL3 datalogger. Den er kompakt og utstyrt med den nyeste kommunikasjonsteknologien som er tilgjengelig. Det sikrer at den blant annet sender veldig komprimerte datapakker, er svært strømsparende og har mange års batterikapasitet, kommenterer Sigmund Brekke Langelid i Cautus Geo.

I Oslo er det, ifølge pressemeldingen, mer enn 100 rister og bekkeløp som trenger overvåkning. De kan alle bli tettet av løv og kvister og ved store nedbørsmengder.

– Vi har sensorerfaringer fra tidligere. Vi ser at automatisk overvåkning er lurt. Det gir eksakt kunnskap, men sensorer vi har i bruk utenom i pilotprosjektet er gamle. Det er skjedd mye teknologiutvikling de siste årene, sier Lars-Olav Orre i VAV.