Adrian Rønning (fra venstre) , Frank Stolpnes, Jøran Damli, Ole Morten Tillerbakk, Arve Flaaskog og Aron Devik har testet ut de smarte vestene. Foto: NCCNCC har testet ut smarte synlighetsvester i to prosjekter i Sverige.       Foto: Johan Röisland / NCCNCC har testet ut smarte synlighetsvester i to prosjekter i Sverige.       Foto: Johan Röisland / NCCNCC har testet ut smarte synlighetsvester i to prosjekter i Sverige.       Foto: Johan Röisland / NCCNCC har testet ut smarte synlighetsvester i to prosjekter i Sverige.       Foto: Johan Röisland / NCCNCC har testet ut smarte synlighetsvester i to prosjekter i Sverige.       Foto: Johan Röisland / NCCNCC har testet ut smarte synlighetsvester i to prosjekter i Sverige.       Foto: Johan Röisland / NCC

Her tester NCC arbeidstøy med innebygget AI i Norge

Synlighetsvester med innebygde datamaskiner, bevegelsessensorer og smarte LED-lys har denne sommeren ut av et av NCCs norske asfaltlag i Trøndelag.

Det skriver NCC i en pressemelding på sine nettsider.

NCC i Sverige har gjennom det siste året testet ut tenkende arbeidstøy. Synlighetsklær med en innebygget datamaskin og innebygget LED-lys skal mer synlighet enn tradisjonelle synlighetsklær, og utstyret kan i tillegg tolke bevegelsene til arbeiderne for å automatisk kunne flagge fall og ulykker.

I juni har disse vestene blitt testet i Norge.

– Våre asfaltarbeidere opplever at synlighetstøy med denne typen teknologi kan bidra til økt sikkerhet. Jeg tror at innspillene fra våre folk kan bidra til forbedringer i løsningen og kanskje også noen nye funksjoner, sier områdesjef Thor Kvam i NCC Industry, som har vært med på å teste ut de høyteknologiske vestene sammen med et asfaltlag i Trøndelag.

Kvam har ansvaret for sikkerheten for over 50 asfaltarbeidere, og kjenner, ifølge pressemeldingen, daglig på behovet for gode sikkerhetsløsninger for ansatte og trafikanter.

– Skal vi finne de gode sikkerhetsløsningene, må vi løfte blikket og se på hva som er mulig. AI-teknologi er én av de tingene vi ser på. Det er viktig å teste det sammen med våre dyktige asfaltarbeidere, som kan bidra med kvalifiserte tilbakemeldinger på hva som er viktig for å få løsninger som fungerer i det daglige arbeidet, sier Kvam i pressemeldingen.

Den høyteknologiske synlighetsvesten er opprinnelig utviklet av Scania og videreutviklet og levert av Swanholm Technology. Vesten har et akselerometer og en kunstig intelligens kalt Edge AI som trenes opp på forskjellige bevegelsesmønster for å flagge farlige situasjoner. De integrerte LED-lysene er designet for å gi maksimal synlighet uten å blende brukeren. De kan styres manuelt, men kan også kobles opp mot den kunstige intelligensen i vesten.