<p>Ved utgangen av november var 60 prosent av Nye Østfold Sykehus ferdig bygget. Sykehuset skal være i drift i 2016. (SE BILDEKARUSELL UNDER BILDET.)<br></p>NHO-leder Kristin Skogen Lund og EBA-sjef Kari Sandberg.Prosjektleder for AF, Bård Degnes.I overkant av 30 personer var med på EBAOs samling i Sarpsborg torsdag.670.000 arbeidstimer vil ha gått med når sykehuset i Østfold står klart i 2016.Arbeidene i noen av etasjene er kommet langt. Men gulvbelegget som er lagt er av den midlertidige og rimelige sorten for å skjerme det nye gulvet under.Store vindusflater preger rommene.Kristin Skogen Lund og Espen Evensen (NHO) sammen med tidligere EBA- og BNL-sjef og leder for BNLs bolig- og infrastrukturprosjekt, Arne Skjelle.Kristin Skogen Lund fra NHO syntes omvisningen på byggeplassen var lærerik.Sykehuset er i ferd med å ta form.

Her skal AF montere 4.300 dører på 10 måneder

Nye Østfold Sykehus er i ferd med å ta form. I januar starter et ti måneder langt arbeid med å montere 4.300 dører komplett med lås og beslag på sykehuset.

AFs prosjektleder Bård Degnes (t.v) og PNØ-prosjektdirektør Dag Bøhler (t.h) viste NHO-leder Kristin Skogen Lund hvordan Nye Østfold Sykehus er i ferd med å ta form. Prosjektet er for tiden landets største byggeprosjekt.

Torsdag inviterte Entreprenørforeningen Bygg- og Anlegg Oslo (EBAO) til medlemsmøte på Inspiria-senteret i Sarpsborg.

Innbakt i møtet – som blant annet ble besøkt av NHO-leder Kristin Skogen Lund – var et besøk på et av landets mest omfattende byggeprosjekter – Nye Østfold Sykehus på Kalnes i Sarpsborg.

Med syv av de største kontraktene, er den AF den største entreprenøren i prosjektet Nytt Øsfold sykehus.

– Vi føler vi har rimelig god kontroll. Nå er det viktigste for oss å få ferdigstilt fasadene, veggelementene og få et tett bygg, og i januar er det blant annet oppstart på den omfattende dørentreprisen, sier AF Gruppens prosjektleder Bård Degnes til Byggeindustrien.

Dørkontrakt til 98 millioner
AF-kontraktene har til sammen en verdi 929 millioner kroner eks moms og strekker seg over en periode på to og et halvt år.

Dørentreprisen har alene har en verdi på 98 millioner kroner eksklusiv moms i prosjektet som for tiden landets største med en total prislapp på 5,5 milliarder kroner.

– Om det er norgesrekord for en dørentreprise vet jeg ikke, men det er i alle fall en ekstremt stor kontrakt. Vi er spente, men selv om vi ikke har gjort noe som dette i så stor skala før føler vi oss trygge på at det skal gå bra, sier Degnes og illustrerer hvilken oppgave som venter når 4.300 dører skal leveres, monteres og testes de kommende månedene.

– 30 dører med lås og beslag skal på plass hver eneste dag i ti måneder fremover, sier han.

60 prosent ferdig
Bygningsmessig skal sykehuset stå klart i løpet av 2014, men det skal ikke være driftsklart før i 2016. Foreløpig holder byggearbeidene skjema, og ved utgangen av november var 60 prosent av byggearbeidene ferdig.

– Prosjektet er i rute, og vi har vært i rute helt siden vi startet. Vi hadde riktignok en litt tung oppstart da vi fant ut at grunnen ikke var helt som forutsatt, i tillegg til at vi fikk en 100-årsrekord for nedbør den første høsten. Men vi kom oss gjennom det, sier Dag Bøhler som er prosjektdirektør i Helse-Sør-Østs byggeherreorganisasjon, Prosjekt Nytt Østfoldsykehus (PNØ).

– Produksjonen ligger på et høyt nivå og vi skal ligge der vi er nå frem mot påske. Neste år kommer vi dessuten inn i en fase der vi skal begynne å teste det tekniske anlegget, så det er ingen tvil om at vi fortsatt har mange store oppgaver foran oss, sier Dag Bøhler.

Blant annet er det brukt 1.800 peler og totalt 42.000 løpemeter med stålkjernepeler under grunn- og fundamenteringsarbeidene.

Når prosjektet er ferdig vil det dessuten ha gått med 140.000 m2 forskaling, 42.000 m3 betong, 5.700 tonn armering og 50.000 m2 med prefabrikkerte klimavegger som er fraktet på 340 vogntogslaster fra Latvia.

NHO ønsker større norsk-innslag

NHO-leder Kristin Skogen Lund lot seg imponere over dimensjonene, men mener også byggearbeidene på Nye Østfold sykehus illustrerer viktigheten av å styrke rekrutteringen til norsk byggenæring.

– Det er lærerikt å se hvor stort et sånt prosjekt er, og ikke minst se hvordan man arbeider for å sette alt dette sammen til en helhet. Men samtidig er det jo karakteristisk å se hvor stort innslaget av både utenlandsk arbeidskraft og importerte byggevarer er, sier Kristin Skogen Lund til Byggeindustrien.

– Skulle du sett at det var mer norsk arbeidskraft og flere norske byggevarer i bruk her?

– Ja, men så skjønner også jeg at det ikke er realistisk å gjennomføre et så stort prosjekt som dette med bare norsk arbeidskraft, sier Skogen Lund.

Men NHO-lederen frykter at for mange utenlandske entreprenører kan ødelegge for nødvendig rekruttering til den norske delen av bransjen. 

Hun trakk også frem useriøse virksomheter som en trussel for rekrutteringen.

– Da snakker jeg ikke om dette prosjektet, men om byggenæringen generelt. Dette er en næring med et stort innslag av useriøse aktører, og forskjellen på kostnadsnivået mellom de som driver ordentlig og de som er useriøse er stort.

 – Vi snakker ikke om noen få prosenter i forskjeller, men om to- og tregangen. Det er tøft for de som vil drive etter boka og ta det opplæringsansvaret de har, sier Skogen Lund. 

I tillegg til det nye sykehusbygget på 85.500 m2 som føres opp på Kalnes i Sarpsborg, vil Nye Østfold sykehus bestå av et moderne og rehabilitert sykehusbygg i Moss.