Gjennom anleggsområdet på riksvei 52 på Hemsedalsfjellet er det målt hastigheter på nærmere 200 kilometer i timen den siste tiden, selv i entreprenørens anleggsperiode. Foto: Anlegg Øst Entreprenør
Gjennom anleggsområdet på riksvei 52 på Hemsedalsfjellet er det målt hastigheter på nærmere 200 kilometer i timen den siste tiden, selv i entreprenørens anleggsperiode. Foto: Anlegg Øst Entreprenør

Her råkjører bilistene gjennom anleggsområdet

Gjennom anleggsområdet på riksvei 52 på Hemsedalsfjellet er det målt hastigheter på opptil 199 kilometer i timen denne sommeren.

Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding på sine nettsider.

Anlegg Øst Entreprenør AS, som jobber med utbedringsprosjekter på riksvei 52 for Statens vegvesen, har sendt resultatene av fartsmålingene til politiet og bedt om hjelp, heter det i meldingen.

– Vi startet opp jobben i Hemsedal høsten 2022, og vi merket raskt at det ikke ble tatt hensyn til at vi har midlertidig nedsatt hastighet til 70 kilometer generelt og 50 kilometer i aktive arbeidsområder, sier ansvarlig for arbeidsvarsling i Anlegg Øst Entreprenør, Morten Skoglund.

Entreprenøren har, ifølge pressemeldingen, prøvd forskjellige tiltak for å få redusert hastigheten, som for eksempel trange portaler med reflekser. Portaler blir, ifølge entreprenøren, kun kjørt på og ødelagt, og mannskapene synes det til tider er ubehagelig å jobbe i og langs veien.

– Vi har arbeidet ved mange anleggsområder med høy trafikktetthet, og har fokus på sikkerhet ved våre anlegg. På vårt anlegg på riksvei 52 har vi spesielt lagt merke til at hastigheten ikke blir respektert godt nok, sier Skoglund.

Entreprenøren har nå satt en radar/fartstavle på fjellet for å observere og registrere de høye hastighetene gjennom anleggsområdet. Denne statistikken viser at høyeste hastighet målt gjennom anlegget var på 199 kilometer i timen. Det skjedde også innenfor prosjektets arbeidstid.

Nest høyeste hastighet var 165 kilometer i timen, og målingene viser ellers at hoveddelen av bilene som passerer, ligger over de tillatte 50 kilometer i timen i områder der anleggsarbeid pågår i og tett på veien.

Anlegg Øst skal også ha kontaktet flere transportselskap som de har merket ikke overholder hastigheten, uten at det har hjulpet. Entreprenøren jobber med fresegate mot Vestland grense fra 07:00 til 19:00 mandag til torsdag. Det siste tiltaket som nå forsøkes, er radartavle for angivelse av hastighet med surt fjes ved for høy hastighet og grønt smil ved tillat hastighet, skriver Vegvesenet.

De fleste som passerer riksvei 52 i anleggsområdet, holder høyere fart enn tillatt fartsgrense, skriver Statens vegvesen. Foto: Anlegg Øst Entreprenør
De fleste som passerer riksvei 52 i anleggsområdet, holder høyere fart enn tillatt fartsgrense, skriver Statens vegvesen. Foto: Anlegg Øst Entreprenør

– Vårt ønske er at politiet også kan være mere synlig ved anledninger i vårt anleggsområde, gjerne med hastighetskontroll. Vi ser at respekten fra trafikantene i anleggsområder har sunket betraktelig i de siste årene. Vi har dessverre flere episoder en før, sier Skoglund.

Statens vegvesen er byggherre for kontrakten med Anlegg Øst Entreprenør.

– Det er fokus på helse, miljø og sikkerhet i kontraktene som viktigste mål foran både økonomi, framdrift og kvalitet. Arbeidsrelaterte hendelser er derfor meget lavt. Det er ikke tålelig at trafikken forbi anleggsområdene er så stor risikofaktor. I våre arbeidsområder skal alle komme trygt hjem. Risikoen som overtrederne utsetter andre trafikanter og seg selv for, er helt uforsvarlig, kommenterer prosjektleder i Statens vegvesen, Knut Erik Skogen.