Disse bildene er hentet fra tilsyn med en byggeplass på Østlandet hvor tre arbeidstakere delte ett rom på selve byggeplassen. Arbeidstakerne sov på madrasser, og badet var kun utstyrt med et plastforheng. Arbeidstilsynet vedtok stans. Foto: Arbeidstilsynet
Disse bildene er hentet fra tilsyn med en byggeplass på Østlandet hvor tre arbeidstakere delte ett rom på selve byggeplassen. Arbeidstakerne sov på madrasser, og badet var kun utstyrt med et plastforheng. Arbeidstilsynet vedtok stans. Foto: Arbeidstilsynet

Her bodde tre arbeidere på byggeplassen – Arbeidstilsynet vil tydeliggjøre kravene til innkvartering

Arbeidstilsynet foreslår nå et nytt kapittel i arbeidsplassforskriften hvor kravene til innkvartering beskrives.

Det skriver Arbeidstilsynet i en pressemelding.

– Erfaringer fra våre egne tilsyn og fra a-krimsamarbeidet Arbeidstilsynet deltar i, viser at det er behov for å gjøre regelverket for innkvartering tydeligere. I tilsyn opplever vi at uforsvarlig innkvartering er ganske utbredt, og vi stanser jevnlig innkvartering som er mangelfull, uverdig, brannfarlig eller helsefarlig, sier avdelingsdirektør ved avdeling for regelverk i Arbeidstilsynet, Monica Seem, i pressemeldingen.

I dag stiller arbeidsmiljøloven et generelt krav om at innkvartering som tilbys skal være «forsvarlig utformet, innredet og vedlikeholdt». Men lovverket beskriver ikke mer konkret hva som ligger i denne formuleringen.

Arbeidstilsynet stiller likevel en rekke krav til innkvartering av arbeidstakere. Disse kravene er beskrevet på arbeidstilsynet.no.

For å tydeliggjøre hva som ligger i arbeidsmiljølovens § 4-4, foreslår Arbeidstilsynet nå å forskriftsfeste kravene til forsvarlig innkvartering.

Forskriften vil også stille krav om at innkvarteringen skal være forsvarlig når det gjelder følgende kvaliteter:

  • Dagslys og utsyn
  • Vedlikehold og mulighet for tilstrekkelig renhold og hygienisk standard
  • Temperatur, fuktighet, avtrekk og luftkvalitet
  • Giftige og helsefarlige stoffer
  • Biologiske faktorer
  • Oppbevaring, tilberedelse og inntak av mat
  • Oppbevaring av klær
  • Vask og tørk av klær
  • Brann- og elsikkerhet

I perioden 2016 til 2023 har Arbeidstilsynet gjennomført nærmere 3.500 tilsyn med innkvartering. Her har de avdekket brudd på bestemmelsen om innkvartering i vel 900 tilsyn, vedtatt ett eller flere pålegg i 417 tilsyn, vedtatt stans ved overhengende fare i 145 tilsyn, og vedtatt overtredelsesgebyr i 78 tilsyn.

– Forslaget til forskriftstekst tydeliggjør det som allerede følger av langvarig forvaltningspraksis. Reglene blir med andre ord lettere tilgjengelig og enklere å innrette seg etter, sier Monica Seem.

Arbeidstilsynet har lagt ut forslaget om å forskriftsfeste krav til innkvartering på høring, med høringsfrist til 4. mars 2024.

– Vi ser mange fordeler med å regulere kravene til innkvartering i en forskrift. I tillegg til at det blir mer forutsigbart for arbeidsgivere, vil det bli tydeligere hvilke krav Arbeidstilsynet kan stille i forbindelse med tilsyn, sier Monica Seem i Arbeidstilsynet.