- Helt klart vemodig å forlate BNL-skuta

I åtte og et halvt år har Jon Sandnes ledet BNL. Nå går han over til NHO for å lede et prosjekt innen lønn og tariff.

– Det er helt klart vemodig å forlate BNL-skuta, samtidig forlater jeg en organisasjon og næring som jeg alltid har vært stolt av og som har gitt meg mye energi, sier Jon Sandnes til BNLs nettsider.

Sandnes ble takket av etter den formelle delen av BNLs generalforsamling 2. juni. Da hadde han sittet som BNLs leder i godt over åtte år. Sandnes startet lederjobben i BNL 15. februar 2013. Han har ofte vist til betydningen om godt samarbeid er nøkkelen for å lykkes, og når det gjelder påvirkningsarbeid, så viser han til at det er et tålmodighetsarbeid.

– Noen ganger er det små skritt, andre ganger syvmilssteg og i verst fall er det skritt tilbake. Det er en del av politikkens vesen. Politikk er som et langdistanseløp. Min erfaring er at skal man løpe langt, så løper man best sammen med andre, sier Sandnes.

Takket for innsatsen
Sandnes ble takket for innsatsen i møtets digitale rammer, både av EBAs Kari Sandberg på vegne av kollegene i BNL-paraplyen og styreleder Haakon Tronrud.

– Jeg vil på vegne av bransjen takke deg for jobben du har gjort for hele næringen og for mange enkeltpersoner. Du har lang fartstid byggenæringen, og har hatt et tydelig budskap innen flere felter som seriøsitet, likestilling og digitalisering. Sammen med Siri Bergh og hennes team har du vært en tydelig aktør trepartssamarbeidet. Du har et veldig engasjement, du er en dyktig talsperson for næringen, og få slår din opptreden på scenen. Du har dessuten gjort veldig god jobb med covid 19 det siste året. Vi ønsker deg lykke til i nye jobb og nye tilværelse, uttalte Sandberg, som understreket at de ville bli en større markering for Sandnes etter sommerferien.

Også styreleder Haakon Tronrud i BNL ønsket å takke Sandnes for innsatsen.

– Du startet først i EBA tilbake i 2007. Jeg hadde gleden av å ha kontakt med deg også der, og det var ikke bare ålreit da BNL rappa deg. Men den beste vi hadde måtte få denne jobben i BNL og i 2013 kom du dit. Du har satt enorme spor etter deg i den norske byggenæringen. Vi er blitt stolte av din ledelse, og du har jobbet i et fellesskap der du skulle samle mange, og du har samlet mange. Det har også vært gjennom noen skifter opp gjennom årene, og disse omstillingene har du tatt, uttalte Tronrud.

Han dro frem viktigheten Sandnes har spilt for at byggenæringen skal være en driver innen seriøsitetsarbeidet.

– Jeg har alltid har tro på at vi løser de store oppgavene sammen og her har du gjort et veldig viktig arbeid, la Tronrud til.

– Nå venter nye spennende oppgaver. Vi leier der deg nå ut til NHO, så du forsvinner ikke. Vi skal fore deg med all mulig bistand, slik at dette blir en god løsning for hele næringslivet, påpeker Tronrud.

– Det er nå litt rart å stå her, men takk for gode ord, sa Sandnes.

– Det har gått åtte og et halvt år som leder av BNL, og det blir spesielt å ikke kunne gjøre dette sammen med administrasjonen og resten av bransjene. Men jeg glad for å kunne ta på meg oppgaven som nå venter, og som er så viktig, la Sandnes til.

Tronrud går inn som leder
Styreleder Tronrud er konstituert som leder av BNL fra 2. juni frem til ny leder er på plass.

– Min oppgave er å sørge for stø kurs for BNL-skuta fremover, og at BNL forblir relevant for medlemmene og omgivelsene, sier Tronrud.

– Sammen med administrasjonen i BNL, styret, øvrige tillitsvalgte og bransjer har vi arbeidet med å stake ut kursen for BNL. BNL 2025 er styrets betegnelse på arbeidet med å fornye BNL, som jeg også har jeg gjort rede for i dag på generalforsamlingen, legger Tronrud til.

Tronrud forteller at det har vært mye møtevirksomhet siden i fjor høst, både med bransjeledere, styreleder i alle bransjeforeningene, styremøter og andre.

– Jeg er stolt over hvordan BNL blant annet har vist sin relevans gjennom pandemien med å være til stor hjelp og nytte for våre medlemsbedrifter blant annet på smittevern. Vi har møtt utrolig mye god fagkompetanse og dedikerte folk i hele BNL-fellesskapet som kommer bedriftene til nytte, sier Tronrud.

Målet for organisasjonen er at "BNL skal representere en konkurransedyktig, bærekraftig og seriøs byggenæring"

– Dette målet skal være en ramme for arbeidet frem mot 2025, sier han.

Videre er BNLs fire stolper (frontfag, lærlingordning, fast ansatte og høy organisasjonsgrad) med som plattform for utvikling av BNLs arbeids- og næringspolitikk.

– BNLs mål og strategier skal gjenspeile dette, sier Tronrud.

Tronrud forteller at BNL har bruk NHOs Neste trekk – veikart for fremtidens næringsliv som utgangspunkt og prioritert ambisjoner derfra:

– Målet med BNLs prioriteringer er at de skal bidra til å bedre rammevilkårene for næringens medlemsbedrifter, og synliggjøre byggenæringens rolle som en viktig leverandør for å bidra til et bærekraftig norsk næringsliv.

– BNL består av 14 sterke bransjeforeninger som samlet sett er en viktig premissgiver for næringens rammevilkår. Neste år er BNL 25 år, og vi ønsker å bygge et godt fundament basert på god medlemsnytte for de neste 25 årene, avslutter Tronrud.