Helleristningen 25

Byggherres prosjektleder Eivind Endresen er godt fornøyd med prosjektet.
Picasa

På Åskollen utenfor Drammen, med utsikt til Drammensfjorden, har Asker Entreprenør ført opp tre leilighetsblokker og 13 rekkehus for Bunde Eiendom i løpet av et drøyt år.

Fakta

Sted: Drammen

Prosjekttype: Nybygg bolig

Bruttoareal: 10.591 kvadratmeter

Byggherre: Bunde Eiendom

Totalentreprenør: Asker Entreprenør

Leverandør rekkehus: Hedalm Anebyhus

Kontraktsum eks. mva.: 178 millioner kroner

Arkitekt: STED arkitektur

Landskapsarkitekt og rådgiver: Rambøll

Underentreprenører og leverandører: VVS: NTI l Elektro: Siv. Ing. Pettersen l Heis: TKS Heis l Utomhus: Skaaret l Oppmåling: OMS l Grunnarbeider: Skollerud Anlegg l Rystelsesmåling: Multiconsult l Betong: Betong Karlsen l Prefab : Contiga l Kjerneboring: Mimax l Takkonstruksjon: Lett-Tak l Vinduer og balkongdører: Skallevold l Dører: Easydoor l Lås og beslag: Dormakaba l Taktekker: Byggpartner l Dekker over kjeller: Bitum Norge l Blikkenslager: Buskerud Blikk l Glassarbeider: GBS l Maler- og flisarbeider: Bygg og Mal l Himling: Bærum Byggmontering l Kjøkken: HTH Prosjektavdeling l Branntetting: Albanor Isolering

En to meter lang helleristning av en elg har gitt navn til Åskollens nyeste boligprosjekt. Helleristningen 25 er dog et langt mer moderne tilskudd til det eneboligpregede området sørøst for Drammen sentrum.

– Man var nok litt redd for at det skulle dukke opp noe på denne tomten også, humrer prosjektleder for byggherre Bunde Eiendom, Eivind Endresen når han står på den åpne gresskledde plassen mellom nye leilighetsbygg og stramme rekkehus på Åskollen.

Prosjektet ble heldigvis ikke rammet av noen særlige gufs fra fortiden, og til tross for en lang og vanskelig reguleringsprosess med Drammen kommune, har utbyggerne kunne fokusere fremover og utover mot en fantastisk fjordutsikt som Helleristningen 25 er bygget for å utnytte til det fulle.

– Vi har lagt vekt på store vinduer og god utsikt for alle. Balkongene er blant annet designet slik at skilleveggene ikke går helt ut, og slik skal så mange som mulig få glede av utsikten, forteller prosjektlederen.

Utypiske naboer

Prosjektet omfatter 13 rekkehus og 73 leiligheter på mellom 40 og 108 kvadratmeter fordelt på tre blokker.

– Det var ingen leiligheter fra før av i området, så det var vanskelig å sette pris, finne ut av hvem kundene var og hvilken form prosjektet skulle ha, sier Endresen.

Tanken var blant annet å gi et alternativ til litt eldre boligkjøpere som var ute etter et enklere leilighetsliv, men ikke ville forlate det naturnære nabolaget utenfor Drammen. Mange av boligkjøperne har også vist seg å stamme fra nærmiljøet.

Omtrent 15 boliger ble solgt de første par ukene etter salgsstart, og deretter gikk det jevnt og trutt, selv med et relativt tregt boligmarked ellers i Drammen-området. For å få fortgang i prosjektet kjøpte Endresen like godt en toppleilighet selv. Leiligheten har fungert som byggeplasskontor etter at bygget var tett.

– Hadde du faktisk så god tro på eget prosjekt?

– Du får ikke betalt hvis du ikke får bygge, sier prosjektlederen og ler.

Høyt nivå

De som har kjøpt i prosjektet, har fått boliger med en god del ekstra kvaliteter og få feil og mangler. Endresen forteller at fornøyde boligkjøpere har vært viktige ambassadører for å selge flere boliger i Helleristningen 25.

– Kjøperne har tatt seg god tid og spurt mye. Vi har merket godt at kundene er kvalitetsbevisste, og vi har derfor lagt oss på et høyere nivå enn hva som har vært standard. Vi har for eksempel énstavs bord i parketten, et bedre kjøkken fra HTH, integrerte hvitevarer med induksjonstopp og kjøkkenhetter fra Røroshetta. Det er et selektivt marked, og vi har måttet jobbe prosjektet helt i mål, forteller Endresen.

Og det er ikke bare beboerne som er fornøyde. Byggherren har gjort god butikk på prosjektet, til tross for kostnadsdrivende krav til parkeringsplasser og restriksjoner på høyde og naturinngrep.

– Ja, vi er veldig fornøyde, og det er en mal vi kan følge videre. Jeg har tatt med mye av det som har fungert her i et nytt prosjekt vi nå har på Gjerdrum. Der har vi omtrent blåkopier av de leilighetene som har solgt best i Helleristningen, forteller han.

Enkelt og greit

Totalentreprenør Asker Entreprenør startet bygging på Helleristningen 25 i august 2018 på ferdig rensket rivetomt. Prosjektleder Lars Thomassen sier til Byggeindustrien at de kunne sette i gang på en råtomt uten nevneverdig forurensing og med svært solide grunnforhold.

– Det var hovedsakelig fjell i grunnen, og vi har sprengt ut omtrent 10.000 kubikkmeter. Her har vi drammensgranitt, og det er beinhardt. Da må det også sprenges deretter, men den gir oss et godt grunnlag for å bygge, sier Thomassen.

Byggene i Helleristningen 25 er forbundet med en felles parkeringskjeller med drensasfalt under bakken, og dette var det første Asker Entreprenør bygde sensommeren 2018. Kjelleren står på en såle av plasstøpt betong, og med plasstøpt betong i ytterveggene. Prefabrikkerte betongvegger brukes på innsiden av de ytterveggene, samt oppover i de fire etasjer høye leilighetsblokkene i prosjektet. Det er hulldekker i etasjeskillene, og taket er bygget med lettakelementer fra Lett-Tak.

De 13 rekkehusene i prosjektet er montert opp av Hedalm Anebyhus med prefabrikkerte veggelementer i tre. Både rekkehusene og leilighetsblokkene har Royal-kledning fra Marnar Bruk.

– Vi har bygget så enkelt og vanlig som mulig her, mye på grunn av en ganske kort byggetid. Det stramme skjemaet har vært utfordrende, men det har gått greit, sier Thomassen.

Raskt, men romslig

Prosjektet har hatt stor grad av prefabrikkering for å spare tid, og alt av baderomskabiner er montert ferdig bygget på fabrikk i Sverige.

Selv om tidsplanen har vært trang, har Asker Entreprenør hatt god plass til både tilkomst og rigg på Åskollen.

– Vi har hatt veldig god logistikk og bra med riggplass. Her har vi kunne kjøre inn med alle lastebiler uten større problemer, og vi har hatt grei avstand til naboene også, så de har vært veldig fornøyde gjennom hele prosjektet. Det har vært kort byggetid og store dimensjoner i dette prosjektet, men ellers har det gått veldig greit, sier han.

På det meste har rundt 100 mann vært i sving på prosjektet. Asker Entreprenør har selv tatt seg av utendørs tømrerarbeider, og Thomassen kan fortelle at de har greid seg uten en eneste fraværsskade på prosjektet.

De har samtidig oppnådd en sorteringsgrad på over 80 prosent.

Byggherres prosjektleder skryter av totalentreprenøren de har hatt med seg.

– I Bunde Eiendom har vi jobbet aller mest med intern entreprenør tidligere, men vi har virkelig sett nytten i å jobbe med ekstern entreprenør i dette prosjektet. Vi opplever blant annet at vi selv skjerper oss og blir mer profesjonelle som byggherre, og Asker Entreprenør har vært en god samarbeidspartner. Jeg opplever at både Asker Entreprenør og vi har vært opptatte av å opptre ordentlig overfor hverandre med tanke på å kunne jobbe sammen igjen senere, sier Eivind Endresen.


Flere prosjekter