Heiane 4B

Heiane 4B

Heiane 4B
Sted: Åsane, Bergen
Prosjekttype: Nybygg
Entreprisekostnad eks mva: 80 mill kroner
BTA: 8.000 kvm
Byggherre: Strømberg Gruppen
Byggherreombud: Opticonsult
Totalentreprenør: Larsen Atterås og Brosvik
Arkitekt: Arkitektkontoret Ulf Røstøen
Rådgivere: RIB: Rambøll - RIV: Techmentor - RIE: Bergen Elteknikk - RIAku: Kilde Akustikk - RIBr: Conradi

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Espevik & Buck - Betongarbeider: LAB - Hulldekker og kontraktspartner fas.el.: Spenncon - Lev. slipte fasadeelementer: AS Betong - Betongsaging: SSB - Gulvstøp: Betonggulv - Stålkonstruksjoner, inkl tak: Heldal Mekaniske - Lev. fagverksgitter: Maku - Innv. tømrer: Innomhus - Utv. Tømrer: Byggmester A. Hitland - Utv. beslag keramisk flis: Sognnes Bygg - Taktekking: Icopal Tak - Fasader og glass: Holvik - Maler: Ole Paulsen - Gulvlegger: Kenneth Eliassen - Flislegger: Stor-Bergen Mur & Flis - Himlinger: Meta, Innomhus og Nordia - Sanitær: E.Sjøstrøm - Ventilasjon: Gunnar Karlsen - Elektro: Bergen Elteknikk - Branntetting/fuging: Firesafe - Sprinkling (prosj og utf): Sprinkler Vest - Systemvegger: Nordia - Lev. rekkverk og trapper: Bjartmar Rinde - Innv. rustfire beslag: Størksen/Årstad Bygg - Lås og beslag: Låsgruppen Wilhelm Nilsen - Porter: Hørmann - Rullegitter: Portmann - Heiser: Reber Schindler Heis - Rulletrapper: Reber Schindler Heis - Byggvask: AB Service Systemer - Stillas: Daleeide & Fløisand og Bautas - Sikkerhet og adgangskontroll: Hafslund

På Heiane i Åsane har Larsen, Atterås & Brosvik ført opp et møbelvarehus med Skeidar som leietaker for Strømberg Gruppen.

Bygget har ingen rette vinkler og en meget komplisert takkonstruksjon. Byggets form skyldes formen på tomten.

Positiv leietaker
Heiane 4B er på 8.000 kvadratmeter og har en entreprisekostnad på 80 millioner kroner ex mva. Det er tegnet av Arkitektkontoret Ulf Røstøen AS og oppført i totalentreprise. Prosjektleder Steinar Norheim i LAB forteller at arbeid med masseutskifting startet i november 2006 og byggearbeidene i januar 2007. Bygget stod ferdig i februar i år.

Skeidar leier første og andre etasje, mens det er kontorer for Handelsbanken og Helse Bergen i tredje etasje. Daglig leder Arne Gåssand ved Skeidar sier at han store forventninger til de nye lokalene. - Dette betyr at vi blir mer synlige og jeg forventer at vi tar betydelige markedsandeler. Vi har hele Bergen, samt Nordhordland, Hardanger og Voss som nedslagsfelt. Vi har cirka 30 medarbeidere fordelt på 20 årsverk.

Komplisert takform
Tomten er på seks mål og har fjellgrunn. Bygget har plasstøpt fundament og delvis plasstøpte dekker. Resten av dekkene er av hulldekkelementer. Taket har bæresystem i stål og Q-dekke. De to første etasjene har fasader av slipte betongelementer. I tredje etasje er det sinusplater og keramiske fliser. Innvendig er det brukt lavemitterende materialer. Alle utvendige materialer er tilnærmet vedlikeholdsfrie, meget holdbare og, med unntak av betongelementene, lette å skifte ut.

Norheim sier at byggets form og den kompliserte takkonstruksjonen var de største utfordringene under oppføringen.

Sivilarkitekt Ulf Røstøen sier at hans største utfordring var den viklete tomten som ga bygget mange spesielle vinkler. - Taket var også krevende. Det er mye mer komplisert enn det ser ut. Jeg synes det er greit at det bygges slike bygg. Per Gunnar Rasmussen skal ha ros for at han er med på litt spesielle ting.

Varmende belysning
Skeidar-butikken er meget godt opplyst med en kombinasjon av lavenergi allmennbelysning og metallhalogen effektbelysning. Effektbelysningen varmer også opp butikklokalet. De andre delene av bygget har elektrisk oppvarming. Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning og integrert kjøling. Det er tre aggregater som driver ventilasjonsanlegget. Brannsikring er ivaretatt med fullsprinkling. Bygget har SD-anlegg og bredbånd. Det ble oppført uten neon fraværsskader.

Norheim sier at LAB har tatt med seg kompetanse på bygging av møbelvarehus og på kompliserte takkonstruksjoner fra dette prosjektet.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter