LO, Ap, Sp, SV og Rødt har lenge angrepet de såkalte nulltimerskontraktene i bemanningsbransjen, der praksis enkelte steder har vært at ansatte ikke får lønn mellom oppdrag.
Overraskelsen var derfor stor på venstresiden da arbeidsministeren for to uker siden, helt på tampen av stortingssesjonen, varslet et oppgjør med useriøse aktører i bemanningsbransjen. Hun slo fast at hovedregelen også innen bygg og anlegg skal være faste ansettelser med forutsigbare lønns- og arbeidsvilkår.
Nå kommer detaljene i høringsforslaget , som Ap-leder Jonas Gahr Støre torsdag beskriver som en røykbombe i en kronikk i Dagsavisen. Han er særlig kritisk til signalene om at bemanningsselskapene skal få særskilt adgang til å ansette folk midlertidig.
Tre grep
Høringsforslaget fra arbeidsministeren har tre hovedpunkter. Først og fremst foreslår Hauglie at innholdet i begrepet «fast ansettelse» skal presiseres i arbeidsmiljøloven.
Ansettelsen skal være tidsubegrenset og sikre arbeidstaker reelt stillingsvern samt forutsigbarhet i form av et reelt stillingsomfang, ifølge departementet.
– Det betyr at kontraktsformen «fast ansatt uten rett til lønn mellom oppdrag» bortfaller, sier Hauglie til NTB.
Hun sier hun lenge har jobbet for å begrense omfanget av innleie i deler av norsk arbeidsliv og sier problemet trolig er størst i bygg- og anleggsbransjen i Oslo og Akershus.
– Dette er absolutt ikke et valgkamp-utspill, sier Hauglie og viser til at regjeringen siden årsskiftet 2014/2015 har vært i dialog med NHO og LO om endringene som nå foreslås.
Ny hjemmel
Punkt to i forslaget er en ny hjemmel for midlertidig ansettelse i bemanningsbyråer.
Hensikten med forslaget som Ap og andre er så kritiske til, er å sikre fleksibilitet, noe som i særlig grad er etterspurt i bemanningsbransjen, der oppdragsmengden i perioder er uforutsigbar.
– Vi må ikke erstatte nullprosentkontrakter med enprosentkontrakter eller erstatte fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag med regulære midlertidige ansettelser, framholder Støre.
Hauglie svarer at forslaget hennes rammer inn bruken av midlertidig ansatte på en god måte og sier hjemmelen kun skal gjelde arbeidstakere som leies ut til reelle vikariater, for eksempel ved sykdom eller foreldrepermisjon.
Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener forslaget må avvises.
– Bemanningsselskapene må skaffe seg oversikt over markedet slik andre selskaper må, og tilby faste ansettelser. Klarer de ikke det, får de heller bli rene formidlingsselskaper uten egne ansatte, sier han.
Kvote
Det siste punktet i høringsforslaget tar til orde for en makskvote for innleie på 10–15 prosent. Dette skal begrense vikarbruken, ikke minst innen bygg og anlegg, der innleieandelen er størst.
Av høringsforslaget går det fram at arbeidsministeren ønsker innspill om denne kvoten spesielt, noe som antyder at forslaget kan bli endret når det etter planen skal legges fram for Stortinget i høst. Å utvide makskvoten til flere bransjer eller endatil gjøre reglene generelle, er noe høringsforslaget åpner for.
Frist for å sende inn høringssvar er fredag 29. september.
- Nøkkelord
- Arbeidsliv
- Bygg