Hareide: – Krevende budsjettforhandlinger

KrF-leder Knut Arild Hareide sier budsjettforhandlingene så langt kan minne litt om sjakk-VM. – Det har vært mange partier med remis, sa Hareide på nominasjonsmøtet til KrF i Hordaland.

– I går var jeg hos Erna. Det er veldig koselig å samles en gjeng på fredagskvelden og spise taco og se på Nytt på Nytt, sa Hareide til latter fra de oppmøtte på nominasjonsmøtet til Hordaland KrF på Stord.

– Men det er faktisk en krevende situasjon vi har nå, sa Hareide, idet han gikk fra spøk til alvor.

Det grønne skiftet

Partilederen tok blant annet opp noen av KrFs kjernesaker: videreutvikling i skolen, flere lærere, større frihet for barnefamilier, bistand og viktigheten av å skape nye arbeidsplasser, før det såkalte grønne skiftet ble viet oppmerksomhet fra talerstolen.

– I fjor sa alle de fire partene at vi skal få til et grønt skifte. Da sa vi at vi skal gjøre det litt dyrere å opptre miljøfiendtlig, og litt billigere å opptre motsatt. Man skulle ikke tape på det, men vi skulle få til et skifte for å redusere klimautslippene, sa Hareide, og la til at partene har forhandlet om saken i vår og i høst uten å komme til enighet.

– Regjeringen satte seg i en litt spesiell situasjon med at de forhandlet med KrF og Venstre før budsjettet ble lagt fram, men så la de fram et dårligere alternativ og stilte et ultimatum. Regjeringspartiene har ansvaret for situasjonen vi er i nå, sa Hareide i intervju med TV 2 etter talen.

– KrF stiller ikke ultimatumer, det viktigste er at klimagassutslippene går ned, fortsatte Hareide.

Forhandler fortsatt

– Jeg ser ikke en direkte løsning akkurat nå. Men vi har ikke gitt opp, og derfor fortsetter vi videre i dag. Det er ennå håp om å finne en løsning, sa Hareide.

Til tross for uenigheter om flere punkter, er KrF-lederen tydelig på hvordan han ser for seg videre samarbeidsmuligheter.

– Vi har hatt grundige drøftelser de siste dagene, og det er et tydelig signal fra KrF at vi ønsker å få til en enighet med regjeringspartene og Venstre, sa Hareide.