Hamp det grønne alternativet

Ved å isolere huset ditt med hamp, kan du bidra positivt på CO2-regnskapet.

All isolering av bygninger sparer energi og bidrar til reduserte CO2-utslipp. Men ved å isolere med Thermo-Hamp kan du bidra enda mer i klimaregnskapet. Totalt energiforbruk for å produsere en kubikkmeter Thermo-Hamp genererer et CO2-utslipp på 45,75 kg. Samtidig har Thermo-Hamp et lagringspotensial på 58,5kg CO2.

– Det betyr at om du satser på hamp som isolasjon kan spare atmosfæren for omtrent 13 kg CO2, forteller Camilla Høyem fra Det Grønne Huset som har det norske agenturet for Thermo-Hamp. Thermo-Hamp produseres i Tyskland av firmaet Hock.

- Hamp som isolasjon danner en grønn kjede, sier hun.

– Ikke bare sparer det miljøet ved at plantene spiser CO2 mens de vokser. Arbeidsmiljøet for de ansatte i produksjonen er også bedre enn for andre isolasjonsmaterialer, det samme gjelder håndverkerne som skal arbeide med produktet. Hamp har også egenskaper som gir et ”sunt inneklima”, hevder Camilla Høyem.

– I Tyskland er hamp anbefalt av leger som isolasjon for et godt innemiljø for alle, men spesielt for astmatikere og allergikere, sier hun. Som om ikke dette var grønt nok, er sluttproduktet også biologisk nedbrytbart.

Produktet ble blant annet brukt i arkitekturprosjektet Norwegian Wood i Stavanger.

– Dette ga god oppmerksomhet om produktet, sier Høyem. Hun opplever økende interesse for hamp som isolasjon fra stadig flere arkitekter og håndverkere.

Mange forbinder nok hamp med en helt annen type produkt.

– Jeg hadde en liten runde med Tollvesenet når jeg fikk agenturet. Men Thermo-Hamp er laget av en type hamp som består av svært lite THC, som er det narkotiske stoffet, så dette er fullt lovlig å selge i Norge, smiler hun. ''

– Det er nok ubrukelig som narkotisk middel, men litt fleipete kan jeg vel si at jeg selger cannabis i kubikk og ikke gram, humrer hun.