Hageselskapet har 24 500 medlemmer over hele landet som er organisert i 350 hagelag. I år fyller organisasjonen 130 år. På bildet møter de publikum på Hagemessen på Lillestrøm. (Foto: Svanhild Blakstad)

Hageselskapet fyller 130 år

Det norske hageselskap ble stiftet i 1884, samme året man innførte parlamentarismen i Norge. Trenden 130 år senere er at den sterke mat- og interiørinteressen har fulgt med ut i hagen.

Kjedelige plener erstattes av et mylder av vakre planter og inn i mellom finner mange plass til å dyrke grønnsaker, urter og salat. Eviggrønne hekker byttes ut med spaljerte epletrær, bærbusker og frukttrær vinner igjen terreng etter en tid med mindre interesse. Grønnkål og rotfrukter får retrostatus og nyter fortjent interesse og anseelse.

Hageselskapets direktør Tove Berg.

Og gleden over å få ting til å vokse reserveres ikke for kun store haver. Boligområdene i byene fortettes og hagene blir mindre, men det kan være et eventyr i seg selv å se hva enkelte kan finne plass til på liten plass.

Hageparseller er svært populære for den som ikke har en egen hage og mange steder er det lange ventelister for å få tildelt et sted å dyrke. Her møtes nordmenn med ulike kultur og familiehistorie, bøyd over spader og jord. Det kommer stadig sinnrike løsninger fra ulike leverandører av hageutstyr for å plante spiselige vekster på liten plass, beregnet for bruk på balkonger og terrasser, hvor det kan være trangt om plassen.

– Hageselskapet har en lang og stolt tradisjon, hvor grønn glede og kunnskap står i fokus, forteller direktør Tove Berg.

– I tillegg til å være en medlemsorganisasjon er Hageselskapet en viktig samfunnsaktør som gjennom sitt samarbeid med myndigheter, næringsliv – og egne, lokale arrangementer arbeider for å bedre menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser.

Fakta om Hageselskapet

Fyller 130 år 6. februar 2014

Stiftet 1884 under navnet Selskabet Havedyrkningens venner

Inspirert av Henrik Wergeland og hans Kaal og Rot-selskab, som skulle gi husmenn kunnskap om dyrking av rotvekster.

24 500 medlemmer, 19 fylkesavdelinger, 350 hagelag

Kongelig beskytterskap, først ved Dronning Maud og nå Dronning Sonja.

Utgiver av landets største hageblad, Norsk Hagetidend (129 år gammel)

Hageselskapet står for en rekke arrangementer over hele landet: Kurs, foredrag, plantebytter, 1000 åpne hager, Grenseløse grønnsaker og urter

Og torsdag 6. februar er det Hageselskapets fødselsdag. Det feires ikke i stor stil, men nytt av året er at Hageselskapets blad, Norsk Hagetidend – Norges største hageblad har fått nytt utseende. Og på Hadeland Glassverk vises utstillingen Hage og terrasseliv et samarbeid mellom Glassverket og Hageselskapet. Her blir det også et historisk tilbakeblikk. Utstillingen har fri adgang og holder åpnet i hele mars og april.

Vår i februar

For mange er februar en tid preget av vintersport og ditto ferie, snø og føreforhold. Men ikke for sanne hageentusiaster. De begynner å så sine frø inne. Det leses nyheter om frø, kjøpes inn og gjøres i stand. Kuldegrader til tross så er det vårlige forberedelser som står i fokus – på hjemmebane og i sosiale medier.