Roser verdens mest solgte blomst

En rose er ikke bare en plante; de har evigvarende status og symbolverdi for godhet, håp og kjærlighet. Det er derfor snittroser er verdens mest solgte blomst.

Norske snittroser er kortreiste og har topp kvalitet, siden de kan høstes når knoppene er godt utviklet. Det finnes over 50 forskjellige sorter av snittroser i Norge.

- Om lag halvparten av disse er røde, men de rosa fargene kommer stadig sterkere, tipser Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Rosa roser er spesielt populære til bryllup, og da er det ofte de blålilla sortene som brukes.

Kort vei gir god kvalitet
Norske roser har kort vei til fra veksthuset til butikken. For deg som forbruker betyr dette at rosene du kjøper er ferske og har god holdbarhet.

På grunn av den korte avstanden ut til forbruker, kan de norske rosene høstes når de knoppene er mer modne. En moden knopp har fått lenger tid til å utvikle seg og bli stor, og har lettere for å åpne seg helt. I år blir det produsert ca. 5 millioner norske snittroser!

Fra rosebuskene plantes i veksthuset til man kan høste de første rosene, går det omtrent to måneder. Etter den første høstingen kan man høste jevnlig i flere år, og det kan høstes fra 20 til 40 roser pr busk pr år ved helårsproduksjon.

Av og til senker man temperaturen i veksthuset og lar plantene hvile, slik de ville gjort gjennom en vinter. Slik kan plantene spare energi en periode, for så å komme seg igjen og gi ny avling. Blomsterstilkene til rosene som brukes i Norge er ca. 45 cm, men det kan være stor forskjell mellom sortene.

- Noen sorter kan produsere opp mot 1 meter lange roser, forteller OBP.

Rosemønster og strikk
Denne høsten viser de store motehusene klær med rosebroderier, slike vi kjenner fra blant annet bunader og rosemaling. Hvis du er en av mange som har kastet deg på strikke-bølgen, kan du strikke et lite skjerf til blomstervasen din og du har garantert noe som ikke alle andre har.

Nødtips
Begynner rosene å henge etter en dag eller to, er det likevel håp. Skråskjær stilkene på nytt, kok opp litt vann og hell det i et glass eller et krus. Dypp de nederste 4-5 cm av stilken i vannet i 30 sekunder. Pakk deretter gjerne hele buketten inn i vått avispapir