Ellevill og våt kjøkkenhagedag

Forskere, direktører og rådgivere ved den seriøse forskningsinstitusjonen Bioforsk Økologisk slo seg skikkelig løs på årets kjøkkenhagedag på Tingvoll gard sist søndag.

At regnet hølja ned skremte ikke folk fra å komme. Vel 100 personer møtte frem til arrangementet.

Grønn fe
Ernæringsfysiolog Lena Lie Nymoen entret hagen som grønn fe fanget av hageheksene (rådgiver Alana Lennon og forsker Reidun Pommeresche). Etterpå spilte Lena Lie Nymoen fele, og deretter holdt hun et informativt foredrag om de ernæringsmessige fordelene ved vekstene en kan dyrke i hagen.

Hun slo blant annet et slag for dyrking og spising av kål.

- Grønnkål og andre planter i kålfamilien er nok av de grønnsakene mennesker spiser som inneholder det største mangfoldet av kreftbekjempende stoffer, fortalte Nymoen, som la til:

- Stoffene det er snakk om er lett oppløselige i vann, så de må ikke koke lenge eller i mye vann. Kort damping eller woking er best.

Fotoutstilling fra kjøkkenhager
Hagekonsulent og forfatter av boka Kjøkkenhage, Kirsty McKinnon, understreka gleden, nytten og verdien av å ha kjøkkenhager globalt og lokalt. Hun presenterte ei fotoutstilling fra kjøkkenhager i regionen.

– Det var artig at så mange sendte inn bilder og skrev litt om kjøkkenhagen sin, sa McKinnon. Bildene ble utstilt på filtveggene til en mongolsk yourt i hagen, noe som gav en helt spesiell stemning. Til sammen 23 hager var representert i utstillinga.

Det rikholdige programmet rommet også aktiviteter for barna, hagevandring, matservering pluss mange gode råd om dyrking av matvekster i hagen.

Økologisk meny
Menyen på kjøkkenhagedagen var økologiske wraps med ingredienser fra kjøkkenhagen, pluss litt rømme, egg og supplement fra andre kjøkkenhager attåt. Det hele økologisk og svært kortreist. For å presentere maten hadde likeså godt kokken, Anne de Boer, skrevet en rapp.

Rappen ble framført av kokken selv, med forsker Anne Kristin Løes og direktør Kristin Sørheim som kor. Heksene var med som rytmebokser.

Kortreist underholdning, mat, mye nyttig kunnskap, forskere, rådgivere og direktører i fri dressur og mye regn ble menyen denne dagen. Hvem har sagt at forskning er kjedelig?