Merker ingen svikt i grønnsak-salget

Norske grønnsaker er trygge å spise og Gartnerhallen opplever ingen svikt i salget av grønnsaker i Norge denne uka, til tross for E. coli-utbruddet i Tyskland.

 

– Volummessig har det ikke vært noen nedgang i produksjonen, og heller ingen nedgang i salget. Det selges utrolig mye grønnsaker for tiden og vi omsetter 450 tonn agurker i uka. Det selger vi også denne uka, selv om vi har hatt Kristi himmelfartsdag og dermed en salgsdag mindre, sier markedsansvarlig Bjørn Oppberget i Gartnerhallen til NTB.

Upåvirket forrige uke

Først på mandag vil han ha de endelige salgstallene klare. Han forteller at omsetningen forrige uke var upåvirket av E. coli-utbruddet.

– Etter at agurken fra Spania ble frikjent for E. coli-smitten, tror jeg at vi ikke kommer til å merke noe på salget her hjemme, sier Oppberget.

I Tyskland advarer myndighetene mot å spise salat, tomat og agurk, som mistenkes å være kilden til E. coli-smitten. Her hjemme understreker helsemyndighetene at norske grønnsaker er trygge.

Ifølge Mattilsynet er vi for tiden tilnærmet 100 prosent selvforsynt av frukt og grønt i Norge. Ved siden av agurk begynner dekningen av norsk salat, tomat og tidligkål å nærme seg full.

Merking

Gartnerhallen ber folk som likevel er usikre på om grønnsakene de kjøper i norske butikker er trygge, om å se etter merking og sporing.

– E. coli-utbruddet er veldig uheldig, men vi har fokus på merking og sporbarhet til opprinnelsesland. Se etter Norge-merket som er godt synlig på pakkene, sier informasjonssjef Tom Roterud til NTB.

Gartnerhallen er Norges største organisasjon for produsenter av frukt, bær, grønnsaker og potet. Selskapet har en produsentandel på om lag 60 prosent av det norske volumet. Omsetningen skjer til kunder gjennom Bama-systemet. (©NTB) (©NTB